פלבנואידים
תתחילו להקפיד על צריכת תפוחי עץ, יין אדום, תה וקקאו. הפלבנואידים שבהם עשויים להגן על בריאות מערכת כלי הדם והלב. לזמן החליטה של התה יש משמעות בריאותית.
פלבנואידים ניתן למצוא בפירות, ירקות, יין אדום, תה, קפה וקקאו. הפלבנואידים אינם מקשה אחידה. זו משפחת חומרים שחמשת החשובים בה הם מיריצטין, קמפפרול, קוורצטין, לוטאולין ואפיגנין.
קמפפרול מצוי בתה, ברוקולי, אשכוליות, כרוב, אנדיב (עולש), כרישה, בצל, עגבנייה, ענבים, תות שדה ותפוחים וכן ביין אדום. קמפפרול מסייע למניעת על ידי מניעת החמצון של LDL (כולסטרול רע) וריבודו בדפנות העורקים וקיימים מחקרים שהראו שלקמפפרול פעילות המונעת יצירת תאים סרטניים.
במסגרת ניסוי אמריקאי רחב היקף שתוצאותיו פורסמו בעיתונות המדעית ב- 2007 עקבו החוקרים אחר 67,000 אחיות, בניסיון למצוא עדות לקשר בין צריכת פלבנואידים והפחתת הסיכון ללקות בסרטן השחלות. נמצא שאלו שצרכו כמויות גבוהות של קמפפרול נהנו מסיכון מופחת כדי 40% ללקות בסרטן השחלות.
מחקר אחר שפורסם ב- 2005 טוען ששילוב של קמפפרול וקוורצטין מונע התרבות של תאים סרטניים ומחקר תאילנדי של מדענים מאוניברסיטת צ'נג-מאי מצא שקמפפרול יכול לסייע בריפוי לאור פעילות של הפחתת ההתנגדות של תאים סרטניים לתרופות אנטי-סרטניות.
מחלות לב, תפוחי עץ, יין אדום וקקאו
מרבית המחקרים מראים שפלבנואידים צמחיים עשויים להגן בפני מחלות לב. מחקר אמריקאי שפורסם American Journal of Epidemiology ב- 2007 הראה שנשים אשר צרכו רמות גבוהות של קמפפרול צמחי נהנו מסיכון מופחת. יחד עם זאת המחקר הזה ומחקרים אחרים מהשנים האחרונות לא מצאו קשר בין רמת הפלבנואידים (בכלל) בתזונת נשים ובין שיעורי מוות מהתקפי לב או ממחלת לב.
מחקר פיני שפורסם ב- 2007 עסק בקשר בין פלבנואידים ומחלות לב. הוא בחן 26 אנטיאוקסידנטים ממשפחת הפלבנואידים אצל 1,400 גברים בגיל העמידה, במטרה למצוא קשר בין צריכת אנטיאוקסידנטים ואמדים לבריאות הלב. לאחר ניכוי השפעת גורמים כמו רמות שומן, עישון, צריכת אלכוהול ונטילת ויטמינים נמצא שאלו שנטלו פחות פלבנואידים נטו להיות בעלי קוטר עורק תרדמני קטן ובעלי סיכון גדול יותר למחלות לב. מכול הפלבנואידים שנבחנו נמצא שהקבוצה הכי יעילה הייתה זו המצויה בתפוחי עץ, יין אדום וקקאו.
קקאו לבריאות הלב ולהקלת שלשול
השימוש בקקאו לצרכים רפואיים ידוע מזה כ- 2,000 שנה, בייחוד אצל האצטקים ובני המאיה ומאז ימי הביניים באירופה. השיוך של תועלות בריאותיות לקקאו נעוץ כפי הנראה בפלבנואידים שבפולי הקקאו.
החוקרים סבורים (על פי מחקרים שפורסמו ב- 2006 וב-2005) שהפלבנואידים שבפולי הקקאו עשויים להגן על בריאות מערכת כלי הדם והלב. פעולתם זו נובעת ממניעת חמצון מולקולות הכולסטרול הרע (LDL) על ידי רדיקלים חופשיים, מניעת הצטברות של גושי טסיות דם (השפעה דומה להשפעת האספירין), הסדרת תגובות מערכת בדפנות כלי הדם והפחתת ההשפעה של גורמים לעליה בלחץ הדם. מחקר נוסף אף הראה שלקקאו השפעה על הקלת .
חלק מההשפעות של הפלבנואידים בפולי הקקאו קשורות להיותם אנטיאוקסידנטים וחלקן אינן קשורות לכך. ברור שבשוקולד מריר בו תכולת פולי הקקאו גבוהה יותר יש יותר פלבנואידים ואם אנו בענייני שוקולד הרי בדרך כלל שוקולד מכיל גם כמויות ניכרות של ומגנזיום.
כמה זמן לחלוט את התה
התה הרגיל (ארל גריי למשל) כמו גם תה ירוק מכיל פלבנואידים. מסתבר שלזמן החליטה יש השפעה על כמות הפלבנואידים שנודדת מעלי התה לנוזל אותו נשתה.
ד"ר טים בונד הדגים עבור ה- BBC את העובדה ש- 7 דקות חליטה יניבו פי 3 אנטיאוקסידנטים בכוס לעומת חליטה בת 30 שניות ו-3 דקות יכפילו את כמות האנטיאוקסידנטים בכוס בהשוואה לחליטה של 40 שניות. למי שדואג שהתה יתקרר נמליץ על חליטה בכלים שומרי או פשוט לחמם את התה לאחר תום החליטה.