ויטמין C
אין צורך ליטול כמויות גדולות של ויטמין C. אחסון ארוך של מוצרים המכילים ויטמין C או בישולם יפחית את תכולת הוויטמין. אידוי או שימוש במיקרו יפגע פחות בתכולת הוויטמין. מעשנים צריכים יותר.
ויטמין C או בשמו האחר חומצה אסקורבית, הוא ויטמין מסיס במים שתועלותיו הבריאותיות נחקרו רבות. עוד לפני גילויו ב- 1932 הבחינו מומחים שמשהו בפרי ההדר מסוגל למנוע את מחלת הצפדינה שחיסלה שני מיליון יורדי ים בין השנים 1500 ו-1800.
בשנות השבעים של המאה שחלפה קידם לינוס פולינג, כימאי חתן פרס נובל, נטילה יומית של כמויות גדולות של ויטמין C (12 עד 24 תפוזים) כדרך למנוע הצטננויות וכמה מחלות כרוניות.
כיום ברור שוויטמין C נוטל חלק בתהליכי בקרת , מהווה אנטיאוקסידנט רב עוצמה המסוגל לנטרל רדיקלים חופשיים, מסייע בבניית קולגן, יש לו תפקיד בשמירת בריאות העור, השיניים, החניכיים ותאי דופן של כלי דם. כמו כן יש לו תפקיד בהחלמת פציעות ויצירת רקמת צלקת.
אין תועלת בריאותית בכמויות גדולות
מסתבר שאין צורך ליטול כמויות גדולות של ויטמין C כדי לשמור על הבריאות, ובמקרים רבים צריכת ויטמין C מהמזון מספקת את הצרכים היומיים המומלצים.
מקורות מזון של ויטמין C כוללים פירות הדר, עגבנית, ברוקולי, כרובית, תותים, כרוב ותרד, אך יש לזכור שזמינותו לגוף תלויה בצורת הבישול מאחר שהוא מתחמצן בקלות בחום גבוה. צריכת כמויות קטנות של ויטמין C באופן שוטף, כולל באמצעות נטילת תוספי מזון או מולטי וויטמינים, עשויות להקל על הסימפטומים של ולקצר במעט את המחלה. בכול מקרה, כמויות גדולות לא תמנענה את ההצטננות ולא תועלנה יותר מהכמויות המומלצות.
בנושא זה נעיר כי היכולת של ויטמין C לשמש כאמצעי מלחמה בהצטננויות מעולם לא הוכחה. עדויות מחקריות לירידה בשכיחות הצטננות עקב נטילת ויטמין C נמצאו בעיקר בקרב אלו שמבצעים פעילות גופנית בעצימות גבוהה (כדוגמת רצי מרתון). גם המאמץ המדעי למצוא קשר בין נטילת תוספי ויטמין C ובין הפחתת סיכון למחלות לב, ומחלות עיניים עדיין לא הניב הצלחה ברורה.
כמה צריך לקחת?
הגבול העליון לנטילת ויטמין C נקבע ל- 2 גרם ליום. כמויות גדולות יותר תובלנה לשלשולים ולקלקול קיבה, אך לא יותר מכך. מכיוון שהגוף יפריש עודפים של ויטמין C דרך השתן אין סכנה אמיתית של הצטברות הנובעת מנטילת יתר.
כמות יומית של עד 200 -300 מיליגרם ליום נראית מטרה טובה, והיא מושגת בקלות בעזרת תזונה תקינה ונטילת מולטי וויטמין סטנדרטי.
כיוון שהגוף אינו אוגר ואינו מייצר ויטמין C יש להכלילו בתזונה השוטפת. מקורות של ויטמין C כוללים פרי הדר או מיצי פרי הדר, קיווי, מנגו, פאפיה, אננס, אבטיח, פירות יער, תות שדה, פלפל ירוק ואדום, עגבניות, ברוקולי, כרובית, כרוב, תפוחי אדמה, קישוא ותרד. דגני בוקר רבים מועשרים בוויטמין C.
אחסון ארוך של מוצרים המכילים ויטמין C או בישולם יפחית את תכולת הוויטמין ולעומת זאת אידוי או שימוש במיקרו יפגע פחות בתכולת הוויטמין.
מוסדות הבריאות האמריקאים קבעו כמויות יומיות מומלצות כדלהלן:
- פעוטות בגילאי 0-6 חודשים: 40 מיליגרם.
- פעוטות בגילאי 7-12 חודשים: 50 מיליגרם.
- ילדים בגילאי 1-3 שנים: 15 מיליגרם.
- ילדים בגילאי 4-8 שנים: 25 מיליגרם.
- ילדים בגילאי 9-13 שנים: 45 מיליגרם.
- נערות בגילאי 14-18: 65 מיליגרם.
- נערים בגילאי 14-18: 75 מיליגרם.
- גברים מגיל 19 ומעלה: 90 מיליגרם.
- נשים מגיל 19 ומעלה: 75 מיליגרם.
על מעשנים להוסיף לכמות המומלצת 35 מיליגרם. אף נשים או מניקות זקוקות לתוספת.