ויטמין B

vitamin B

עדכון אחרון 20.01.22

קבוצת ויטמינים מסיסי מים הכוללת את הויטמינים הבאים: ניאצין (B3), חומצה פנטותנית (B5), ריבופלאבין (B2), תיאמין (B1), חומצה פולית (B9), פירוקסידין (B6) וויטמין B12. ויטמינים אלו נבדלים זה מזה במבנה ובתפקוד.

ניאצין (B3) מסייע בהפקת אנרגיה מהמזון הנאכל ומסייע בשמירה על בריאותן של מערכת העצבים ומערכת העיכול. ניאצין מצוי במגוון מזונות לרבות בשר, דגים, ביצים, חלב, קמח תירס וקמח חיטה. עודף ניאצין עלול לגרום לפריחה ולנזק לכבד.

חומצה פנטותנית (ויטמין B5) מסייעת בהפקת אנרגיה מהמזון הנאכל ומצויה בירקות ובמזונות מהחי.

ריבופלבין (B2) מסייע לשמור על בריאות העיניים, העור ומערכת העצבים וכן מסייע בייצור הורמונים סטרואידים וכדוריות דם אדומות. ריבופלבין מצוי במגוון מזונות לרבות חלב, ביצים, דגני בוקר מועשרים, אורז ופטריות.

תיאמין (ויטמין B1) מסייע בפירוק המזון, בהפקת אנרגיה מהמזון הנאכל ובשמירה על בריאות מערכת העצבים והשרירים. תיאמין מצוי במגוון מזונות לרבות ירקות, חלב, גבינה, אפונים, פירות, ביצים, לחם מקמח מלא ודגני בוקר מועשרים.

חומצה פולית (ויטמין B9) מסייעת בייצור כדוריות הדם האדומות (יחד עם ויטמין B12) ומפחיתה את הסיכון למומים פתוחים במערכת העצבים אצל עוברים. חוסר בחומצה פולית עלול לגרום לאנמיה. חומצה פולית מצויה במגוון מזונות לרבות ברוקולי, נבטים, אספרגוס, אפונים, אורז מלא ודגני בוקר מועשרים. מומלץ ליטול חומצה פולית טרם כניסה להריון.

פירוקסידין (ויטמין B6) מאפשר לגוף להשתמש באנרגיה ולאחסן אנרגיה ממקורות מזון פחממתיים וחלבוניים. פירוקסידין מצוי במזונות כגון עוף והודו, לחם, דגנים מועשרים, ביצים, ירקות, סויה, אגוזים, חלב ותפוחי אדמה. עודף פירוקסידין עלול לגרום לאובדן התחושה בידיים וברגליים, מצב הקרוי נוירופתיה.

ויטמין B12 מעורב ביצירת כדוריות הדם האדומות (יחד עם חומצה פולית) ובשמירה על בריאות מערכת העצבים. מחסור של ויטמין B12 עלול לגרום לאנמיה. ויטמין B12 מצוי בעיקר במזונות מעולם החי לרבות בשר, דג סלמון, חלב, גבינה וביצים. צמחונים עלולים לסבול מחסר של ויטמין זה כיוון שהוא אינו מצוי בפירות ובירקות.