החייאה היא פעולה מצילת חיים. למרבה הצער, מרבית האוכלוסייה חוששת לבצע פעולות החייאה במקרי חירום. אל תחששו או תימנעו מהגשת עזרה ברגעים משמעותיים אלו, פעולה מהירה עשויה להציל חיים ואינה מסכנת את חייו של הנפגע.
כשפעולת הלב פוסקת, העדר אספקת דם מחומצן למוח עלולה לגרום לנזק מוחי בלתי הפיך תוך דקות ולמוות תוך 8-10 דקות. בכל מקרה בו נתקלים באדם שהתמוטט (יתכן שלקה בדום לב או איבד הכרה מסיבה כלשהיא) ישנם שני צעדים פשוטים להצלת חיים:
- חייגו 101 (מד"א).
- לחצו חזק ומהר מאד (100 לחיצות בדקה) במרכז החזה של האדם שהתמוטט. המשיכו ללחוץ עד להגעת צוותי חירום.
בשנת 2010 עדכן איגוד הלב האמריקאי (The American Heart Association) את הנחיותיו לגבי פעולות החייאה למבוגרים, ילדים ותינוקות (אך לא ליילודים).
על פיהן:
- אם אינכם מיומנם כלל בפעולות החייאה, בצעו לחיצות חזה בלבד בקצב של 100 לחיצות בדקה. לחצו חזק ומהר במרכז החזה של האדם שהתמוטט, לעומק כ- 5 סנטימטרים. המשיכו לבצע לחיצות חזה עד להגעת צוותי חירום. הימנעו מניסיונות הנשמה.
- אם אתם מיומנים בפעולות החייאה, התחילו עם 30 לחיצות חזה, ולאחר מכן בדקו אם דרכי האוויר פתוחות ובצעו הנשמה.
פעולות ההנשמה ולחיצות החזה חיוניות לשימור תפקודי הגוף התקינים, עד להגעת צוותי חירום למקום ההתרחשות.
לפני תחילת פעולות ההחייאה, בדקו:
- האם האדם בהכרה או שהוא מחוסר הכרה?
- אם האדם מחוסר הכרה, טפחו על כתפו או טלטלו אותו קלות, ושאלו אותו בקול רם "האם אתה בסדר?"
- אם האדם אינו מגיב, ואדם נוסף נמצא עמכם, בקשו שיחייג 101 (מד"א) ויזעיק עזרה, ואילו אתם התחילו לבצע פעולות החייאה. כאשר אתם לבד, חייגו תחילה 101 (מד"א) והזעיקו עזרה ורק אז התחילו לבצע פעולות החייאה. במקרה של חנק, בצעו תחילה פעולות החייאה, ורק אז חייגו 101 (מד"א) והזעיקו עזרה.
הפנייה לחדר מיון כרוכה בתשלום אגרה, למעט במקרים המקנים פטור מתשלום.
לפירוט זכויות חברי מכבי בפנייה לחדר מיון