גלולות למניעת הריון

עדכון אחרון 28.02.21

אייל בר אור, רוקח, M.Sc

הגלולה המשולבת היא אחד מאמצעי המניעה הפופולאריים והיעילים ביותר.

קיימים מספר סוגי גלולות משולבות, אך כולן מכילות שני הורמונים, אסטרוגן ופרוגסטרון. הורמונים אלה דומים להורמונים המופרשים באופן טבעי בגוף האישה.

ההשפעה העיקרית של הגלולה היא באמצעות מניעת שחרור ביצית מן השחלה (מניעת ביוץ). כמו כן היא גורמת לרירית הרחם להפוך לצמיגה ועבה יותר כך שהזרע יתקשה לחדור לביצית. ההורמונים שבגלולה גורמים גם לרקמה המצפה את הרחם להפוך לדקה יותר כך שתתקשה לתמוך בביצית המופרית.

יעילות הגלולה תלויה במידת ההקפדה על נטילתה בהתאם להוראות. אם נוטלים את הגלולה באופן סדיר היא יעילה ב-99.9%.

מומלץ להשתמש בגלולה מהיום החמישי שלאחר תחילת הווסת. הגלולה אינה משפיעה באופן מידי, ולכן ב-7 הימים הראשונים לנטילת הגלולה יש להשתמש באמצעי מניעה נוספים היוצרים חציצה פיזית, כמו קונדום או דיאפרגמה.

נוטלים את הגלולה במשך 21 ימים ברציפות עד לסיום האריזה, אז עושים הפסקה ל-7 ימים שבמהלכם מופיע הדימום שאמור להיות קצר וקל יותר מהדימום הרגיל.

קיימות גם גלולות לנטילה יומיומית המכילות 21 גלולות פעילות ו- 7 טבליות דמה (פלצבו). גלולות אלה נלקחות באופן רציף ללא הפסקה

ומונעות שכחה ותהייה מתי להתחיל לקחת את הגלולה.

שכחתי לקחת גלולה, הקאתי או שילשלתי

חשוב ליטול את הגלולה בשעה קבועה בכל יום. איחור של 24 שעות בנטילת גלולה נחשב ל"החמצת גלולה". החמצת מועד של נטילת גלולה אחת אינה מהווה בעיה, אך יותר מאיחור אחד במהלך מחזור, או איחור של יותר מיום אחד בנטילת גלולה ספציפית, עלול לפגוע ביעילות אמצעי המניעה.

    • במקרה של איחור בן עד 24 שעות משעת הנטילה הקבועה יש לקחת את הגלולה מיד כשנזכרים, וכן יש ליטול את הגלולה הבאה של אותו יום בשעה הרגילה. מומלץ להשתמש בקונדום ב-7 הימים הבאים כדי לצמצם את הסיכון להריון לא רצוי.
    • אם נשכחו 2 גלולות במשך יומיים רצופים בשבועיים הראשונים למחזור, יש לקחת שתי גלולות בהפרש של 6 שעות אחת מהשנייה. ביום שלמחרת יש לקחת שוב 2 גלולות בהפרש של 6 שעות אחת מהשנייה וביום העוקב לחזור לנטילה רגילה ולהשתמש בקונדום במשך 7 ימים החל מרגע גילוי השכחה.

הקאה במהלך השעתיים שלאחר נטילת הגלולה מונעת ספיגה ראויה שלה. במקרה כזה יש ליטול גלולה נוספת מייד כשמרגישים טוב יותר.

במקרה שממשיכים להקיא יש להתייעץ עם רופא או רוקח. שלשול שנמשך מעבר ל-24 שעות פוגע ביעילות הספיגה של הגלולה בגוף ופוגם ביעילותה.

אם נוטלים סיבים תזונתיים (אבקה או חטיף) מכול סיבה שהיא, יש להמתין לפחות שעתיים בטרם נוטלים גלולה, שכן אחרת יעילותה תיפגם.

מיתוסים ועובדות

מיתוס: הגלולה גורמת לעלייה במשקל.

עובדה: לא נכון. תזונה לא נכונה, היעדר פעילות גופנית ושתייה מופרזת של אלכוהול תורמות לעלייה במשקל. לעיתים, בתחילת השימוש בגלולות משולבות מופיעה עלייה קלה במשקל של 1-2 ק"ג, הנובעת מאצירת נוזלים כתוצאה מפעילות הורמון האסטרוגן בגלולה. תופעה זו קצרה וחולפת.

מיתוס: הגלולה פוגעת בפוריות.

עובדה: לא נכון. נשים שמפסיקות להשתמש בגלולה נכנסות להיריון באותה קלות כמו נשים שמעולם לא השתמשו בגלולה. אין צורך לעשות הפסקות בשימוש בגלולה.

בעד ונגד

יתרונות השימוש בגלולה

    • אינה מפריעה למהלך התקין של יחסי המין.
    • הדימום במהלך המחזור הופך קל יותר ופחות כואב.
    • הקלה על התסמינים שלפני המחזור.
    • מפחיתה את הסיכון לסרטן השחלה, הרחם והמעי.
    • מפחיתה את הופעת פצעי האקנה אצל חלק מהנשים.
    • מגינה מפני מחלות דלקתיות של האגן.
    • עשויה להוריד את הסיכון להתפתחות ציסטות בשחלות.

חסרונות הגלולה

תופעות לוואי לא נעימות כמו:

    • כאבי ראש.
    • בחילה- ניתן להתגבר על הבחילה על ידי נטילת הגלולה יחד עם האוכל או נטילתה סמוך לשינה.
    • רגישות ונפיחות בשדיים. ניתן להקל על תופעה זו באמצעות צמצום צריכת הקפאין והמלח בתזונה.
    • שינויי מצב הרוח.
    • דימומים בין- ויסתיים (הופעת דימומים קלים במהלך החודש השוטף)

 

אם תופעות אלו אינן חולפות בתוך מספר חודשים ממועד תחילת השימוש, כדאי לשקול החלפת סוג הגלולה.
במקרים נדירים ביותר עלולים להתלוות לשימוש בגלולה תופעות לוואי חמורות הכוללות עלייה בלחץ הדם או קרישת דם מוגברת שעלולה להוביל לסתימת עורק או וריד ולהתבטא בשבץ מוחי או התקף לב.

נטילת גלולות מלווה בעלייה קטנה בסיכון להיות מאובחנת כחולת סרטן השד.

לאחר נטילה רצופה של גלולות במשך למעלה מ- 5 שנים קיימת עלייה קטנה בסיכון לפתח סרטן צוואר הרחם. בדיקת משטח צוואר הרחם Pap smear באופן תדיר היא כלי יעיל מאוד באבחון המחלה בשלב מוקדם, ועל כן כשנוטלים גלולות חשוב להקפיד להיבדק אחת לשנה.

יש לזכור ליטול את הגלולה בשעה קבועה בכל יום.

האם השימוש בגלולה מומלץ לכל אחת?

ניתן להתחיל להשתמש בגלולות מהגיל בו מתחילים לקיים יחסי מין, או שיש צורך רפואי בשל דימומי וסת קשים וכואבים. נטילת גלולות טרם קבלת הוסת הראשונה אינה מומלצת משום שהיא עלולה לפגוע בתקינות תהליכי הגדילה.

בשל היתרונות הרבים הגלומים בנטילתה מומלצת הגלולה למרבית הנשים. יחד עם זאת הגלולה עלולה שלא להתאים לנשים הנמנות על הקבוצות הבאות:

    • נשים שיש חשש שהן כבר בהריון.
    • נשים מעשנות מעל גיל 35 או נשים מעל גיל 35 שעישנו בעבר וחדלו לעשן לפני פחות משנה.
    • נשים בעלות משקל עודף.
    • נוטלות תרופות אחרות (יש להיוועץ ברופא או ברוקח).
    • סבלו בעבר מפקקת (קריש דם חוסם).
    • חולות במחלת לב, כלי דם, או יתר לחץ דם.
    • סובלות ממיגרנות חמורות או מיגרנות המלוות בהפרעות בשדה הראייה (אאורה).
    • חולות במחלת כבד או כיס מרה.
    • חולות סרטן השד או במהלך 5 השנים שלאחר ההחלמה מהמחלה. 
    • חולות סוכרת עם סיבוכים או חולות סוכרת מעל 20 שנה.

למה מרשם רק לשלושה חודשים?

המרשם לגלולות ניתן בדרך כלל ל-3 חודשים ויש לחדשו באמצעות רופא נשים או רופא המשפחה.

 

אחת הסיבות היא "אילוץ" הנוטלת לבצע בדיקת משטח צוואר הרחם באופן סדיר, דבר שיש בו כדי למנוע סיכונים או לאבחנם במועד.

 

חשוב להיבדק אצל רופא נשים באופן סדיר בתקופת נטילת הגלולה, כדי לוודא שהגלולה מתאימה. כמובן שהגלולה אינה מספקת כל הגנה מפני מחלות מין.

הגלולות הנפוצות בישראל

על הגלולות הותיקות נמנות גינרה, מיקרודיול ומינולט. הן מכילות 30 מיקרוגרם אסטרוגן וכן פרוגסטרון. כיום לא מרבים לרשום אותן למשתמשות חדשות כגלולה ראשונה, אלא יותר באופן המשכי לנשים שכבר לוקחות אותן והן מתאימות להן עקב היעדר תופעות לוואי. גלולות אלה מתאימות במיוחד לנשים שנטלו את גלולות המינון הנמוך והתלוננו על דימומים בין-ויסתיים. מינון האסטרוגן הגבוה יותר בגלולות אלה, פותר בדרך כלל את הבעיה.

מינס- מכילה את הכמות הנמוכה ביותר של אסטרוגן- 15 מיקרוגרם. באריזה 28 גלולות הניטלות ברציפות ללא הפסקה בין חפיסה לחפיסה. ארבעת הגלולות האחרונות הצבועות לבן אינן מכילות הורמונים ונועדו כדי לשמור על רצף נטילת הגלולות. המינון הנמוך מצמצם את תופעות הלוואי שפורטו, כמו רגישות בשדיים וצבירת נוזלים. בשל המינון הנמוך עלולות להופיע יותר הכתמות (דימומים פתאומיים בין ויסתיים) ולכן גלולה זו פחות מתאימה לציבור הדתי.

אסטל, אורטוציקלן, דיאנה- גלולות בעלות מינון אסטרוגני של 35 מיקרוגרם והרכב פרוגסטרון ייחודי. הגלולה אורטוציקלן יעילה בטיפול בדימומים בין ויסתיים הנובעים משימוש בגלולות במינון נמוך. אסטל ודיאנה יעילות בהפחתת שיעור יתר ואקנה (פצעי בגרות).

פמינט, מליאן, מרסילון הרמונט, בלרה- מכילות 20 מיקרוגרם אסטרוגן. באריזה 21 גלולות. ההבדלים בין הגלולות נובעים מסוג הפרוגסטרון (במליאן, מרסילון ופמינט אותו הרכב פרוגסטרון). יש לבצע הפסקה של שבעה ימים בין חפיסה לחפיסה.

הדימום הווסתי יופיע בשבוע בו עושים את ההפסקה בגלולות. ניתן לדחות את הופעת הדימום הווסתי על-ידי דילוג על ההפסקה בין החפיסות ולהמשיך לחפיסה הבאה ברציפות. אין צורך ליטול את כל החפיסה השנייה, ניתן לעשות הפסקה במועד הווסת הרצוי. לא ניתן להקדים את הדימום הווסתי באופן זה (פחות מחודש) אלא רק לדחות אותו. בשל המינון הנמוך תופעות הלוואי נדירות ומתאימות לרוב המתחילות ליטול גלולות.

יסמין

גלולה בעלת מינון של 30 מיקרוגרם אסטרוגן וסוג חדש לגמרי של פרוגסטרון. הפרוגסטרון ביסמין דומה לפרוגסטרון הטבעי, ומיוחסת לו השפעה המונעת את חלק מהתסמינים האופייניים לתסמונת הקדם מחזור ותופעות הלוואי הנפוצות אצל משתמשות חדשות, כמו עלייה במשקל וגודש בשדיים. כמו-כן יש לה יתרונות נוספים בשיפור מראה העור ומניעת אקנה.

גלולות פרוגסטרון בלבד (Mini-Pill)

גלולות המכילות הורמון מסוג פרוגסטרון בלבד. הגלולות מתאימות לנשים הסובלות מתופעות לוואי בעת שימוש בגלולות הרגילות. האסטרוגן הקיים בגלולות המשולבות נוטה לגרום לאצירת נוזלים בגוף, תופעה הגורמת לגודש ולרגישות בשד, מלאות בבטן ועלייה זמנית במשקל. בגלולות החדשות המכילות פרוגסטרון בלבד נמנעת תופעת לוואי זו וכן בזכות תכונת הגברת מתן השתן של הפרוגסטרון. בנוסף יש לגלולה יתרון בשיפור מראה העור ובמניעת אקנה.

הגלולות הללו מדכאות ביוץ, הופכות את רירית צוואר הרחם לצמיגה, כך שזרע לא יוכל לחדור דרכו וכן משבשות את מוכנות רירית הרחם לקליטת הביצית המופרית.

יעילות גלולות הפרוגסטרון תלויה במידת ההקפדה על נטילה קבועה שלהן. כאשר נוטלים אותן לפי ההוראות מידת יעילותן במניעת הריון עומדת על 99.6%. יעילותן פחותה במקצת מיעילות הגלולות המשולבות.

בשימוש ראשון בגלולת פרוגסטרון מומלץ להתחיל ביום הראשון של קבלת הווסת. כאשר היא נלקחת ממועד זה ואילך הרי היא יעילה באופן מיידי ואין צורך באמצעי הגנה נוסף. כאשר מתחילים בכל יום אחר, יש צורך להשתמש באמצעי הגנה נוסף, כמו קונדום או דיאפרגמה, במשך 7 ימים ממועד תחילת השימוש בגלולה.

את גלולות הפרוגסטרון יש ליטול בכל יום בשעה קבועה עד לסיום החפיסה. את החפיסה הבאה מתחילים לקחת מייד עם סיום החפיסה הקודמת, ללא הפסקה. כלומר לוקחים גלולות גם בעת הווסת.

יתרונות

    • אינה מפריעה למהלך קיום יחסי המין.
    • אפשרי שימוש בעת הנקה.
    • ניתן לשימוש אצל נשים שלא יכולות להשתמש באסטרוגן.
    • גם נשים מעשנות ומעל גיל 35 יכולות ליטול את הגלולות הללו.
    • עשויה לסייע בהקלה על סימפטומים של טרום מחזור וכאבים הקשורים לווסת.


חסרונות

    • יש לזכור ליטול את הגלולה בשעה קבועה בכל יום.
    • בתחילת השימוש תתכננה תופעות לוואי כמו רגישות בחזה, מחזורי ווסת לא סדירים, העלמות הווסת, הופעת ציסטות בשחלות ועלייה בסיכון לסרטן השד.

האם כל אחת יכולה להשתמש בגלולות הפרוגסטרון?

גלולת הפרוגסטרון עלולה שלא להתאים לכל אישה, אך עבור רוב הנשים עולים היתרונות על החסרונות. הגלולות עלולות לא להתאים לנשים הנכללות בקבוצות הבאות:

    • מי שעשויה להיות בהריון.
    • סובלת ממחלת לב או כלי דם.
    • סובלת ממחלת כבד או כיס מרה.
    • חולה בסרטן השד או שהייתה חולה ב-5 השנים האחרונות.
    • בעלת היסטוריה של ציסטות בשחלות.
    • סובלת ממיגרנות המלוות בהפרעות בשדה הראייה (אאורה).
    • הגלולה סרזט נמצאת בשימוש רחב בתקופת ההנקה מאחר שאין לה השפעה על כמות ואיכות חלב האם.

שכחתי גלולה, הקאתי או שילשלתי

    • אם חל עיכוב של עד 12 שעות בנטילת גלולה אחת מסוג סרזט, אין בעיה. לקחת כשנזכרים ולהמשיך כרגיל בגלולה הבאה.
    • עיכוב העולה על 12 שעות - כשנזכרים יש לקחת את הגלולה האחרונה, להמשיך כרגיל בנטילה ולהשתמש באמצעי הגנה מכני במשך 7 ימים.

גלולת היום שאחרי

גלולת היום שאחרי היא אמצעי מניעה "לשעת חירום", אשר מיועדת לנטילה במקרה של קיום יחסי מין לא מוגנים או כשאמצעי ההגנה בו נעשה שימוש כשל. הגלולה מכילה פרוגסטרון במינון גבוה ויש לנוטלה במנה חד-פעמית בתוך 72 שעות מקיום יחסי המין ("פוסטינור") או בתוך 120 שעות ("אלה"). הגלולה פועלת באמצעות עיכוב הביוץ והשפעה על רירית הרחם כך שהביצית המופרית לא תשתרש. יש להשתמש בשיטה זו רק כאמצעי חירום חד פעמי ולא על בסיס קבוע.

ככל שנוטלים את הגלולה מוקדם יותר, היינו קרוב למועד קיום יחסי המין, כך גוברת יעילותה. כאשר נוטלים את הגלולה בתוך 24 שעות מקיום יחסי המין, עומדת יעילותה על 95%.

הגלולה נמצאת בשימוש נרחב בקרב נשים שקיימו יחסי מין לא מוגנים, בייחוד במקרים של:

    • קורבנות אונס.
    • במקרים שהקונדום נקרע או החליק.
    • במקרה שנשכחה גלולה.
    • אם לא נעשה שימוש באמצעי מניעה מסיבה כלשהי.

סכנות ותופעות לוואי

לא ידועות סכנות או תופעות לוואי משמעותיות. תופעות הלוואי (אם מתרחשות) הן נדירות וקלות. תופעת הלוואי העיקרית היא בחילה. תופעות הלוואי האחרות כוללות  ראש, כאב בטן, רגישות בחזה, הכתמות דימום בין ויסתי וסחרחורות.

 

במקרה של הקאה עד 3 שעות לאחר נטילת הגלולה יש להניח שהגלולה לא תגרום להשפעה הרצויה.

 

למי אין הגלולה מומלצת?

    • נשים הסובלות ממחלת כבד חמורה.
    • חוות בפורפיריה.