מצטרפים למכבי
צרו קשר
אודות
קריירה במכבי
מכרזים, רכש
הצהרת נגישות
שירותים דיגיטליים
EN
04 יולי 2022 ה' תמוז תשפ"ב
גולשים יקרים,
גרסת הדפדפן שבה אתם משתמשים מיושנת ואינה נתמכת עוד.
אתר מכבי תומך בדפדפנים הבאים:
Chrome מגרסה 9 ומעלה
Firefox מגרסה 2 ומעלה
Internet Explorer מגרסה 9 ומעלה
לחווית גלישה מיטבית, מומלץ להשתמש בדפדפן Chrome.
היכן הייתי?
חיפוש:
אנציקלופדית הבריאות
מגזין להיות בריאים
מחלות ומצבים
הליכים רפואיים
תרופות וחיסונים
בדיקות
מילון מונחים
מין ופריון
הריון ולידה
תינוקות ופעוטות
מצבי חירום
סגור
מגזין גוף ונפש
טעים ובריא
כושר ופעילות גופנית
מגזין בריאות האישה
מגזין פעוטות וילדים
גיל שלישי
מכביתון
סגור
כניסה ל online
זכויות חברים
איתור שירותים
עדכונים
תכניות הביטוח
מכבי פארם
מכבי טבעי
מכבי Care
בית בלב
זכויות חברי מכבי
מכבידנט
מכבי ממבט ראשון
אסותא - מרכזים רפואיים
עמותת קרן מכבי
סגור
זימון תור לרופאים
מוקדי רפואה דחופה
מעבדות, מכונים ומטפלים
בתי מרקחת
מרכזים רפואיים (סניפים)
שירותי משרד
מרפאות שיניים
רפואה משלימה - מכבי טבעי
אופטומטריה - מבט ראשון
סדנאות מכבי
סגור
>
אנציקלופדית הבריאות
>
מחלות ומצבים
>
עין עצלה, אמבליופיה
חזרה
מעודכן לתאריך
10.05.2021
|
מבוסס על
עין עצלה, אמבליופיה - מידע רפואי
ד"ר עלוית וולף, ד"ר מיכאל כינורי וד"ר דינה מוסטובוי
Lazy eye, Amblyopic eye
מעודכן לתאריך
10.05.2021
|
מבוסס על
סקירה רפואית
זכויות חברי מכבי
מבוא
סימפטומים
גורמים
אבחון
טיפול
סיבוכים
מבוא לעין עצלה, אמבליופיה
"עין עצלה" היא מצב שבו הראייה של הילד אינה מתפתחת כראוי בעין אחת, והוא מסתמך על העין החזקה יותר כדי לפצות. משמעות הדבר היא שראייתו הכללית פחות טובה. זוהי הסיבה השכיחה ביותר לליקוי ראייה חד אצל ילדים -2-5% מהילדים סובלים מעין עצלה. למעשה מדובר בעין שאינה רואה היטב. על אף שבמקרים רבים נראה כי הילד מתפקד כרגיל וגם העין שלו נראית תקינה לחלוטין, הוא עדיין עלול לסבול מהתופעה, לעתים באופן חמור.
חוש הראייה מתפתח בגיל הרך, באמצעות גירוי שמגיע מהעין אל מרכז הראייה במוח. על מנת שחדות הראייה תתפתח בצורה תקינה בשתי העיניים, מרכז הראייה במוח חייב לקבל גירויים חשמליים כל הזמן - משתי העיניים, במקביל ובצורה שווה. זו ה"תקופה הקריטית", ובה אסור שיהיו תקלות.
אם במהלך תקופה זו לא מגיע למרכז הראייה גירוי מעין ימין למשל (או שהגירוי מגיע אך הוא חלש יחסית לעין שמאל), מרכז הראייה שאמור לקבל מידע מעין ימין לא יתפתח באופן תקין.
עם הזמן, המוח "לומד" באופן הדרגתי להתעלם מהגירוי הלא תקין שמגיע מעין ימין, ומתרכז רק בגירוי התקין מעין שמאל. אם המצב הזה לא יתוקן בזמן, עין ימין תישאר למשך כל החיים עם ראייה ירודה – עין עצלה.
אם תמונה לא תקינה תתקבל משתי העיניים, שתי העיניים עלולות להיות בעלות חדות ראייה ירודה. עין עצלה תוכל להפוך לעין תקינה רק אם ההפרעה מתגלה ומטופלת בגיל רך (התקופה הקריטית). בגיל מאוחר יותר אין אפשרות לפתח יותר את מרכז הראייה, ולכן עין עצלה שלא טופלה בילדות תישאר עצלה לתמיד.
טיפול בתופעה מתאפשר רק בגיל הילדות, ולכן חשוב לגלותה בזמן. הגיל המיטבי לביצוע הבדיקה הוא 3, והטיפול האפקטיבי ביותר הוא עד גיל 5.
אי טיפול בגיל צעיר עלול להוביל לראייה ירודה שאינה ניתנת לתיקון, ולעתים אף למצב של עיוורון.
כיצד ניתן לדעת אם עינו של הילד עצלה?
ילדים הסובלים מעין עצלה לרוב מתקשים לאמוד נכונה מרחקים בינם לבין עצמים ולכן עלולים להתקשות בפעולות כגון תפיסת כדור. אצל חלק מהילדים עלולה להתפתח פזילה.
פעוטות לרוב כלל אינם מודעים לכך שראייתם אינה תקינה, וגם אם הם מודעים, לרוב אינם מסוגלים לתקשר זאת להוריהם. ילדים גדולים יותר עלולים להתלונן כי הם אינם רואים טוב בעין אחת.
מרבית המקרים מאובחנים בבדיקת עיניים שגרתית בסביבות גיל 3. עם זאת, מומלץ לפנות לבדיקה עוד קודם, אם יש חשד שהילד לא רואה טוב. למשל אם הוא מתקרב הרבה לטלוויזיה, אם יש פזילה או חשש לפזילה, אם בן משפחה נוסף סבל מאותה בעיה, ואצל תינוק - אם הוא נולד פג, אם הוא אינו ממקד את המבט ולא עוקב בעיניו אחרי תנועה או אם יש לו עיכוב התפתחותי.
מה גורם לעין עצלה?
העין פועלת כמצלמה. קרני האור חודרות דרך עדשת העין ומוקרנות על שכבת התאים הרגישה לאור המרפדת את החלק הפנימי של העין (הרשתית). הרשתית מתרגמת את קרני האור לאותות עצביים המועברים למוח. המוח מעבד את האותות המתקבלים מכל עין לתמונה תלת מימדית המשקפת את שהעין רואה.
במצב של עין עצלה המוח מתעלם מאחת העיניים ומסתמך יותר על המידע המתקבל מהעין החזקה. מצבים כמו פזילה או הבדלים באיכות הראייה בין שתי העיניים עלולים לגרום לכך.
ללא טיפול תאבד הראייה בעין העצלה.
טיפול בעין עצלה
מרבית המקרים ניתנים לטיפול, בדרך כלל בשני שלבים.
בשלב הראשון יש לתקן את הגורם למצב. לאחר מכן יש לעודד את הילד לחזור ולהשתמש בעין העצלה. ניתן לעשות זאת בעזרת רטיות לכיסוי העין החזקה או טיפות לטשטוש הראייה בעין החזקה.
הטיפול לרוב יעיל אך מדובר בתהליך הדרגתי שעלול לארוך חודשים רבים.
סיכויי ההחלמה
בהנחה שהמצב מאובחן במועד ומטופל כבר בגיל צעיר, סיכויי ההחלמה טובים. העין החלשה לרוב לא תשיג ראייה מושלמת אך בדרך כלל ניתן להגיע למצב בו הילד לא יסבול מבעיות ראייה בהמשך חייו.
אם ראייתו של הילד השלימה את התפתחותה, בדרך כלל בסביבות גיל 7, קשה יותר לטפל בעין עצלה אם כי עדיין אפשר לשפר באופן משמעותי את הראייה בעין החלשה.