מבט כללי
סקירה
צליאק היא מחלה שהלוקים בה סובלים מרגישות לגלוטן הנמצא בדגנים כגון חיטה, שעורה ושיפון. אכילת מזונות המכילים גלוטן גורמת לדלקת ולשינויים במבנה הרירית של המעי. תסמיני המחלה כוללים אנמיה (חוסר דם), כאבי בטן והפרעת ספיגה. שהוא אחד משני החלבונים המרכיבים את הגלוטן המצוי בדגנים הוא חלבון הגליאדין (Gliadin).
הבדיקה היא חלק מסדרת בדיקות המסייעות באבחון מחלת צליאק. בבדיקה זו נבדקת נוכחות נוגדנים מסוג Anti Gliadin IgA/IgG הנוצרים על ידי מערכת החיסון בתגובה לרכיבי מזון המכילים גלוטן.
בעזרת דיאטה נטולת גלוטן תסמיני המחלה חולפים ורמת הנוגדנים לחלבון הגליאדין בדם יורדת.
נוגדנים אלו אינם ספציפיים לצליאק. בכדי להשלים את אבחנת המחלה יש לבצע דגימת רקמה (ביופסיה).
אודות הבדיקה
בדיקה זו מתבצעת על ידי לקיחת דם מהווריד.
הנחיות לבדיקה
- הבדיקה היא בחינם.
- הבדיקה מתבצעת במעבדות מכבי.
- הבדיקה מבוצעת כחלק מבדיקת נוגדנים לצליאק. יזום בדיקת PGD יתבצע במעבדה המבצעת כתלות בתוצאת IgA או על פי בקשה מפורשת של הרופא.