ניתוח לכריתת התוספתן

Appendectomy (קוד בדיקה: 47)

עדכון אחרון 01.05.22

רופא מייעץ: ד"ר עמיר סולד

הקדמה

מתי יבוצע הליך זה ומה מטרתו?

ניתוח זה יבוצע על מנת לכרות תוספתן מודלק.

התוספתן הוא קטע מעי צר היוצא מהמעי הגס הימני, באזור בו מתחבר המעי הדק למעי הגס. קוטרו כסנטימטר ואורכו 3-10 סנטימטרים. בניגוד לשאר חלקי המעי, התוספתן מחובר למעי הגס בקצה אחד ואילו קצהו השני סגור ומהווה 'דרך ללא מוצא' של המעי.

לרוב נמצא התוספתן בבטן הימנית התחתונה אך לעתים מיקומו שונה והוא עשוי להימצא באגן, מאחורי המעי הגס וצמוד לגב ואף לעלות כלפי מעלה אל אזור הכבד, לבטן הימנית העליונה.

תפקידו של התוספתן אינו ברור. כיום מניחים כי התוספתן הוא שריד התפתחותי של חלק ממערכת העיכול שהתנוון במהלך שנות התפתחות גוף האדם.

דלקת חריפה של התוספתן (המכונה אפנדיציטיס) היא מחלה שכיחה, לרוב אצל צעירים, אך עלולה להתרחש בכל גיל, החל מהינקות ועד לזקנה. בגילאים 20 עד 40 המחלה שכיחה יותר וקלה יותר לאבחנה. אצל תינוקות וקשישים סיבוכי המחלה נפוצים יותר עקב אבחנה מאוחרת.

דלקת תוספתן מתחילה בדרך כלל בכאב במרכז הבטן שעלול להופיע ולהעלם. תוך שעות נודד הכאב לצידה הימני התחתון של הבטן (היכן שממוקם התוספתן), נעשה קבוע ומחמיר.

 

חיצה באזור זה של הבטן, שיעול או אף הליכה עלולים להחמיר את עוצמת הכאב. המצב עלול להיות מלווה בחוסר תיאבון, תחושה כללית רעה, עצירות או שלשול. ללא טיפול תחול החמרה המלווה בחום גוף גבוה ובהקאה. אם תחול התנקבות של התוספתן יופיעו כאבי בטן מפוזרים קשים, חום גבוה וצמרמורות.

דלקת התוספתן היא מצב חירום רפואי המחייב ניתוח לכריתת התוספתן. ללא ניתוח עלול התוספתן להתנקב והזיהום עלול להתפשט לחלל הבטן. אם קיים ספק או אם תיתכנה אבחנות סבירות נוספות מקובל כיום לבצע בדיקת אולטרה סאונד או CT של הבטן כדי לאשר את האבחנה. עם זאת, בכ- 2-3% מהמקרים בהם חולים נותחו בעקבות אבחנה

של דלקת בתוספתן לא נמצאה כל בעיה במהלך הניתוח.

במרבית המקרים ידרש ניתוח לכריתת התוספתן המודלק. ניתוח זה מכונה 'אפנדקטומי'. זהו ניתוח שכיח בעל שיעורי הצלחה גבוהים. במקרה של דלקת חריפה יבוצע ניתוח דחוף. במקרה של דלקת תוספתן כרונית, כשהסכנה להתנקבות התוספתן אינה מיידית, ניתן לנתח במועד מאוחר יותר.

תאור ההליך

ניתוח לכריתת התוספתן יבוצע תחת הרדמה כללית.

 

ישנן שתי שיטות לביצוע הניתוח:

    • שיטה פתוחה ('מסורתית') הכרוכה בביצוע חתך אחד גדול בבטן דרכו מבוצע הניתוח.
    • שיטה זעיר פולשנית (לפרוסקופית) המבוצעת דרך שלושה נקבים זעירים בדופן הבטן דרכם יוחדרו אל גוף המטופל מצלמת וידאו מיוחדת וכלי ניתוח ארוכים ומיוחדים. ניתוח זה מבוצע ללא פתיחת הבטן.

בשיטה המסורתית יבצע המנתח חתך אלכסוני בבטן התחתונה מימין שאורכו 5-10 סנטימטרים. לאחר מכן יפריד המנתח את שכבות דופן הבטן עד לחלל הבטן, יזהה את התוספתן המודלק, יקשור את בסיסו צמוד למעי הגס הימני ולבסוף, ירחיקו. בסיום הניתוח יתפר החתך או יודבק.

במקרה של זיהום סביב התוספתן או התנקבות שלו כתוצאה מדלקת קשה יכול המנתח להחליט לסגור את שכבת העור רק מספר ימים לאחר הניתוח, כשהסיכון להתפתחות זיהום פוחת.

במה כרוך?

הליך זה כרוך באשפוז במשך 1-2 ימים בבית החולים.

משך הפעולה הצפוי בחדר הניתוח הוא חצי שעה עד שעה.

הרדמה, טשטוש ואלחוש

ניתוח לכריתת התוספתן יבוצע תחת הרדמה כללית. לפני תחילת הניתוח יחובר המטופל לעירוי דרכו יזליף הרופא המרדים תרופת הרגעה על מנת להפחית את חרדתו של המטופל.

הרדמה כללית משמעותה שהמטופל ישן שינה עמוקה, שריריו רפויים והוא אינו חש כלל את מהלך הניתוח. הרדמה כללית מבוצעת על ידי רופא מומחה בהרדמה שמנטר את מצבו הגופני של המטופל במשך הניתוח כולו.

ההרדמה מבוצעת באמצעות הזלפת חומר ההרדמה אל שקית העירוי של המטופל. כעבור פרק זמן קצר ביותר (עשרות שניות) יחווה המטופל ערפול הכרה וישקע בשינה עמוקה. בסיום הניתוח ותפירת החתכים יפסיק הרופא המרדים את הזלפת חומרי ההרדמה, המטופל יתעורר ויועבר אל מחלקת ההתאוששות כדי לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח.

הנחיות

לפני הניתוח

לקראת הניתוח תבוצענה בדיקות דם לרבות ספירה, כימיה, תפקודי כבד ותפקודי קרישה. לעתים תידרשנה גם בדיקות דימות כגון אולטרה סאונד או סריקת CT טרם ביצוע הניתוח.

מטופלים שעברו ניתוחים קודמים, אושפזו בעבר, לוקים במחלות כרוניות, סובלים מאלרגיה או נוטלים תרופות מרשם או תוספי מזון יעדכנו על כך את הרופא המנתח ואת הרופא המרדים. אם הניתוח אינו דחוף ידרשו מטופלים שסובלים ממחלות נוספות לקבל ייעוץ מרופא מומחה בתחום טרם ההליך.

במקרה של ניתוח מתוכנן יש להימנע מעישון במשך שבועיים לפחות לפני מועד הניתוח וכן במשך שבועיים לאחריו. אין להשתמש בתקופה זו בתחליפי עישון המכילים ניקוטין.

ביום הניתוח

יש להיות בצום מוחלט לרבות נוזלים 6 שעות לפני ניתוח המבוצע תחת הרדמה כללית. עם זאת, כיוון שלרוב מדובר בניתוח דחוף יחל הצום עם קביעת האבחנה ואשפוזו של המטופל.

טרם הניתוח יש להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי ולהמנע מלעיסת מסטיק.

שערות באזור המיועד לניתוח (אם ישנן) יגולחו על ידי צוות בית החולים טרם הכניסה לחדר הניתוח.

התאוששות והחלמה מההליך

בסיום ההתאוששות יועבר המטופל אל מחלקת האשפוז. מספר שעות לאחר מכן יסייעו לו לרדת מהמיטה ולשבת בכורסה.

מרבית המטופלים ישוחררו לביתם תוך 24-48 שעות ממועד הניתוח. יש להימנע ממאמץ גופני במשך כשבועיים לאחר השחרור מבית החולים.

כשבוע לאחר הניתוח יוזמן המטופל לביקורת אצל המנתח במהלכה יוסרו התפרים או הסיכות.

סיכונים וסיבוכים

ניתוח לכריתת התוספתן הוא הליך ניתוחי פולשני ולכן עלול להיות כרוך בסיכונים ובסיבוכים לרבות דימום, זיהום ונזק לרקמות סמוכות בבטן או באגן.

סיבוכי הניתוח אינם שכיחים.

סיכונים הכרוכים בהרדמה

סיכונים שעלולים להיגרם בעקבות הרדמה כללית כוללים חסימה של נתיב האוויר כתוצאה מחנק, ירידה פתאומית בלחץ הדם והדופק וכן נזק לשיניים או למיתרי הקול עקב החדרת צינורות לקנה הנשימה. במקרים נדירים ביותר תיתכן תגובה אלרגית לחומרי ההרדמה.

סיבוכים

עליית חום מעל 38 מעלות צלזיוס מחייבת פניה דחופה לרופא המנתח, למוקד החירום או לחדר המיון.

בכל מקרה של הופעת סימפטומים חריגים יש לפנות לרופא המנתח.