ניתוח להוצאת ציסטה ברנכיאלית

Excision of Branchial Cleft Cyst (קוד בדיקה: 29.2)

רופא מייעץ: ד"ר אבי חפץ

הקדמה

מתי יבוצע הליך זה ומה מטרתו?

ניתוח זה יבוצע על מנת להסיר ציסטה ברניכאלית מצווארו של מטופל.

ציסטה ברנכיאלית היא מבנה עגול, נייד יחסית ומלא בנוזל, המתפתח מתחת לעור בצידי הצוואר. זהו הממצא הגושי המולד הנפוץ ביותר בצוואר.

במהלך התפתחות העובר נוצרות באזור הצוואר 4 קשתות מהן מתפתחים בהמשך איברים שונים. קשתות אלו נעלמות לאחר שהן מסיימות את תפקידן ההתפתחותי בחיי העובר.

במקרים מסוימים הקשת הברנכיאלית השנייה אינה נעלמת כפי שאמור להתרחש וממנה מתפתחת ציסטה ברנכיאלית. הנוזל בתוכה מופרש מהתאים הנמצאים בתוך הציסטה.

במרבית המקרים ציסטות ברנכיאליות אינן מופיעות במועד הלידה אלא מאוחר יותר במהלך החיים. רובן אינן גורמות לכל סימפטום ואין סכנה שיפתחו לתהליך גידולי מסוכן. עם זאת, ציסטה גדולה עלולה לפגוע במראה החיצוני או לגרום לתחושת נפיחות בצוואר. הציסטה אף עלולה להזדהם, להיות רגישה, לגרום לכאב ולגדול. הסרת הציסטה תמנע מתהליכים אלו להתפתח בעתיד.

לעתים יומלץ על הוצאת ציסטה ברנכיאלית אם קיים חשש שציסטה שאובחנה כשפירה תתברר לבסוף כתהליך ממאיר (היינו בלוטת לימפה גרורתית).

מטרת הניתוח היא להוציא את הציסטה בשלמותה אם כי דבר זה עלול לעתים להתברר כמסובך עקב קרבת הציסטה למבנים אחרים בצוואר כגון כלי דם או עצבים. עם זאת, במרבית המקרים מתאפשרת כריתת הציסטה ללא סיבוכים.

במקרה שהציסטה מזוהמת רצוי לדחות את הניתוח עד לאחר חלוף הזיהום ועד אז לטפל באמצעות אנטיביוטיקה. במקרה שקיימת מורסה (אבצס) בציסטה יש לנקז אותה במקביל לקבלת הטיפול התרופתי.

תאור ההליך

תאור מפורט של ההליך הרפואי

ניתוח להוצאת ציסטה ברנכיאלית יבוצע תחת הרדמה מלאה.

הניתוח יבוצע דרך חתך צווארי רוחבי לאורך קפל עורי קיים על מנת למנוע פגיעה במראה.

לאחר הסרת הציסטה היא תישלח למעבדה על מנת לוודא שאכן מדובר בממצא שפיר ולא בתהליך שדורש טיפול נוסף.

בסיום הניתוח יוכנסו נקזים למקום הניתוח על מנת לנקז דם ונוזלים.

במה כרוך?

הליך זה אורך שעה עד שעה וחצי וכרוך באשפוז במשך יום עד יומיים בבית החולים.

הרדמה, טשטוש ואלחוש

ניתוח להוצאת ציסטה ברנכיאלית יבוצע תחת הרדמה מלאה. לפני תחילת הניתוח יחובר המטופל לעירוי דרכו יזליף הרופא המרדים תרופת הרגעה על מנת להפחית את חרדתו של המטופל.

הרדמה מלאה משמעותה שהמטופל ישן שינה עמוקה, שריריו רפויים והוא אינו חש כלל את מהלך הניתוח. הרדמה מלאה מבוצעת על ידי רופא מומחה בהרדמה שמנטר את מצבו הגופני של המטופל במשך הניתוח כולו.

ההרדמה מבוצעת באמצעות הזלפת חומר ההרדמה אל שקית העירוי של המטופל. כעבור פרק זמן קצר ביותר (עשרות שניות) יחווה המטופל ערפול הכרה וישקע בשינה עמוקה. בסיום הניתוח יפסיק הרופא המרדים את הזלפת חומרי ההרדמה, המטופל יתעורר ויועבר אל מחלקת ההתאוששות כדי לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מההליך.

הנחיות

הנחיות ואזהרות מיוחדות עבור הליך זה

בהתאם לגילו ולמצבו הרפואי ידרש המטופל לבצע בדיקות מתאימות טרם ביצוע ההליך לרבות בדיקות דם ואלקטרוליטים (כולל סידן, מגנזיום וזרחן) ובדיקת תפקודי קרישה.

יש לבצע בדיקת אק"ג וצילום חזה על מנת לשלול מחלות שעלולות לסבך את מהלך הניתוח.

לעתים תידרשנה בדיקות דימות טרם הניתוח כגון צילום CT או דימות MRI על מנת לסייע להדגים בדיוק מרבי את מיקום הציסטה.

מטופלים שעברו ניתוחים קודמים, אושפזו בעבר, לוקים במחלות כרוניות, סובלים מאלרגיה או נוטלים תרופות מרשם או תוספי מזון יעדכנו על כך את הרופא המנתח ואת הרופא המרדים. מטופלים שסובלים ממחלות נוספות ידרשו לקבל ייעוץ מרופא מומחה בתחום טרם ההליך.

מטופלים הסובלים ממחלות נלוות לבעיה בגינה נדרש הניתוח נדרשים לייעוץ של רופא מומחה בתחום (דוגמת קרדיולוג או רופא פנימאי) טרם הבדיקה.

יש להפסיק את נטילתן של תרופות נוגדות קרישה (דוגמת קומדין או אספירין) שבוע לפני ביצוע הליך זה. יש להתייעץ עם הרופא המטפל ועם המנתח לגבי תחליפים.

ביום הניתוח

יש להיות בצום מוחלט לרבות נוזלים 6 שעות לפני תחילת ההליך.

טרם ההליך יש להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי ולהמנע מלעיסת מסטיק ומעישון.

לאחר הניתוח

לאחר סיום ההליך ישהה המטופל כשעתיים במחלקת ההתאוששות על מנת לאפשר התעוררות איטית ובטוחה. לאחר מכן הוא יועבר אל מחלקת האשפוז. מספר שעות לאחר מכן יסייעו לו לרדת ממיטתו ולשבת בכורסה.

התאוששות והחלמה מההליך

כיומיים לאחר הניתוח, במידה שאין הפרשה מרובה מהאזור, ישלף הנקז ממקומו והמטופל ישוחרר לביתו.

בהתאם לצורך ינתנו למטופל תרופות לשיכוך כאב.

לאחר הניתוח עלול המטופל לחוש בחילה ואף להקיא ולכן יש להקפיד על אכילת ארוחות קלות ביום לאחר הניתוח. לאחר מכן ניתן לחזור לתזונה רגילה.

לרוב ינתן גם טיפול אנטיביוטי במשך מספר ימים לאחר הניתוח על מנת להפחית את הסיכון לזיהום.

על המטופל להחזיק את ראשו מורם כדי למנוע התפתחות נפיחות באזור הניתוח.

ניתן לשוב ולבצע פעילות גופנית מספר שבועות לאחר הניתוח.

סיכונים וסיבוכים

סיכונים הכרוכים בהליך

ניתוח להוצאת ציסטה ברנכיאלית הוא הליך פולשני ולכן עלול להיות כרוך בסיכונים ובסיבוכים לרבות דימום, זיהום, הפרשה מפצע הניתוח, אי נוחות, ירידה בתחושה בעור הצוואר, פגיעה בכלי דם גדולים, פגיעה בעצבים שונים לרבות עצב הלשון או השפה, תוצאה קוסמטית לא טובה ואף צורך בניתוח נוסף.

סיכונים הכרוכים בהרדמה

סיכונים שעלולים להיגרם בעקבות הרדמה מלאה כוללים חסימה של נתיב האוויר כתוצאה מחנק, ירידה פתאומית בלחץ הדם והדופק וכן נזק לשיניים או למיתרי הקול עקב החדרת צינורות לקנה הנשימה. במקרים נדירים ביותר תיתכן תגובה אלרגית לחומרי ההרדמה.

סיבוכים

עליית חום מעל 38 מעלות צלזיוס, התפתחות סימפטומים חדשים וכל החמרה פתאומית ומשמעותית במצבו של המטופל מחייבת פניה דחופה לרופא המנתח, למוקד החירום או לחדר המיון.