צילום עין FA, צילום פלורסצין

Fluorescein Angiography (קוד בדיקה: 92037)

עדכון אחרון 27.04.22

רופא מייעץ: ד"ר שמעון קורץ

הקדמה

צילום זה יבוצע על מנת לאמוד נזק שנגרם לרשתית ולכלי הדם המזינים אותה. שיטת הצילום מאפשרת לבדוק את זרימת הדם ברשתית העין באמצעות הזרקת חומר זרחני הנקרא פלורסצין.

לחומר זרחני תכונות פלורוסנטיות שמשמעותן כי הוא קולט אור באורך גל של 490 ננומטר ופולט אותו באורך גל של 520 ננומטר. בדרך זו ניתן לזהות דליפה מכלי דם פגועים הצומחים בתוך או מתחת לרשתית.

הפלורסצין מוזרק לווריד ומגיע תוך מספר שניות לכלי הדם של הרשתית, הן לעורקים והן לוורידים. באמצעותו ניתן להבחין בין כלי דם תקינים וכלי דם פגועים אשר דורשים המשך טיפול (לדוגמה, טיפול ממוקד בלייזר לאיחוי כלי דם דולף).

הדגמת כלי הדם מתבצעת על ידי מצלמה מיוחדת המאתרת את החומר הזרחני בכלי הדם ברשתית ומצלמת סדרת תמונות במהירות רבה.

מצבים בהם נדרשת בדיקה זו

הרשתית היא שכבת רקמה מורכבת הנמצאת בחלק האחורי של העין. היא מכילה מיליוני תאי עצבים רגישים לאור, הממירים את חלקיקי האור החודרים לעין לאותות עצביים. אותות אלו מועברים דרך עצב הראייה אל המוח, שם הם מפוענחים לתמונות ולמראות שהעין 'רואה'.

רשתית תקינה נראית אדמדמה. מקום כניסת עצב הראיה אל העין (המכונה 'דיסקה') נראה כנקודה בהירה יותר המקיפה את מקום החיבור של כלי הדם. כלי הדם ברשתית כוללים ורידים ועורקים, והם מסודרים לסירוגין, כך שהם יוצרים 4 קשתות מרכזיות.

אם אספקת הדם לרשתית נפגעת, הרשתית הופכת בצקתית ומלבינה. כלי דם לא תקינים עשויים להראות מפותלים, רחבים, מדממים או בעלי מפרצות. פגיעה ברשתית עלולה לפגוע בשדה הראייה ולגרום להבזקי אור, לרגישות לאור ולסנוור, לירידה בחדות הראייה ואף לעיוורון.

גורמים שונים עלולים לגרום למחלות ברשתית ולכלי הדם ברשתית, לרבות סוכרת, חסימת כלי הדם של הרשתית באופן חלקי או שלם, מחלות זקנה ניווניות, מצבי דלקת, קרעים ברשתית, היפרדות רשתית, גידולים ומחלות נוספות.

אצל חולי סוכרת, פגיעה בכלי הדם של הרשתית היא סיבוך שכיח.

מהלך הבדיקה

טרם תחילת הבדיקה יטפטף הרופא טיפות להרחבת אישונים לעיניו של הנבדק. לאחר מכן תבוצע סדרת צילומים של החלק האחורי של העין.

לאחר סיום סדרת הצילומים הראשונה יוזרק החומר הזרחני לווריד בזרועו של המטופל. מצלמה מיוחדת תצלם את החלק האחורי של העין תוך שהחומר שהוזרק יעשה את דרכו מהווריד אל עורקי הרשתית. תהליך זה אורך מספר שניות. תמונות נוספות תצולמנה עד 20 דקות לאחר הזרקת החומר.

לאחר הבדיקה

לאחר הבדיקה עלול עורו של המטופל להיות צהבהב במשך מספר שעות. מאחר שהחומר שהוזרק יפונה מגופו של הנבדק דרך השתן, עלול השתן להיות בעל גוון צהוב חזק עד 24 שעות לאחר הבדיקה.

במקרים נדירים עלולה להתפתח תגובה אלרגית בעקבות בדיקה זו.

אזהרות והנחיות

הנחיות מדויקות ינתנו לנבדק לפני הבדיקה עצמה.

על נשים הרות ליידע את הצוות הבודק טרם ביצוע הבדיקה.

חלק מהנבדקים עלולים לחוש בחילה במהלך הבדיקה. תחושה זאת חולפת לרוב לאחר מספר שניות.

תוצאות

תוצאות תקינות בבדיקה זו משמעותן כלי דם בגודל תקין, ללא הדגמה של דליפה או חסימה.