בדיקת נוירואופטלמולוג - מידע רפואי

Neuro-Ophthalmology Examination (קוד בדיקה: 92051)

עדכון אחרון 28.04.22

רופא מייעץ: ד"ר שמעון קורץ

הקדמה

בדיקה נוירואופטלמולוגית תבוצע לבחינת תפקוד החלק העצבי של מערכת הראייה, לזיהוי בעיות שונות לאורך המסלול העצבי בעין ולקביעת המיקום המדויק של האזור הפגוע.

נוירואופטלמולוגיה הוא תחום ברפואת העיניים העוסק בחלק העצבי של מערכת הראייה, היינו בקשר בין רפואת העצבים (נוירולוגיה) ורפואת העיניים. נוירואופטלמולוג הוא בדרך כלל רופא עיניים שהתמחה בבעיות של עצבי הראייה.

הרשתית היא השכבה העצבית בעין. שם נמצאים קולטני האור המחוברים לקצות עצבי הראייה. כל העצבים מתחברים באחורי העין ויוצרים את עצב הראייה. עצב הראייה יוצא מארובת העין ונע במסלול מפותל עד אחורי המוח.

באונה האחורית (האוקסיפיטלית) של המוח נמצא אזור הראייה, המפרש את האותות הנקלטים בעין. בנוסף לעצב הראייה מעוצבבת כל עין על ידי שלושה עצבים חיצוניים האחראיים על תנועות גלגל העין בכיוונים שונים.

מצבים בהם נדרשת בדיקה זו

מחלות הפוגעות בחלק העצבי של מערכת הראייה עלולות לגרום לבעיות כגון הפרעות בשדה הראייה, טשטוש ראייה, כפל ראייה, פזילה, כאב בעין וסביב העין או בלט עין. מטופלים הסובלים מבעיות מסוג זה עלולים לסבול מבעיה במסלול העצבי של מערכת הראייה.

בדיקה נוירואופטלמולוגית תבוצע על מנת לאבחן בעיות שונות במסלול העצבי של מערכת הראייה וכן בעיות הנגרמות על ידי גידולים בראש ובעין, חבלות לאזור הראש, זיהומים שונים, מחלות דלקתיות (כגון דלקת של העורק הטמפורלי, temporal arteritis), בעיות בכלי הדם (כגון אוטם של עצב הראייה), מחלות עצביות המשפיעות על מערכת הראייה (כגון טרשת נפוצה) וכן שיתוק של עצבי העין השונים.

מהלך הבדיקה

הבדיקה אורכת כשעתיים.

בתחילת הבדיקה יברר הרופא את עברו הרפואי של הנבדק, לרבות מחלות ואשפוזים, ניתוחים, נטילת תרופות, עבר של מחלות עיניים וכן מחלות עיניים במשפחה. כמו כן יערוך הרופא סקירה מלאה של מערכות הגוף השונות. ממצאי בדיקות אלו יכולות לכוון לאבחנה של המחלה המדויקת.

הנבדק ישאל לגבי כאב באזור העין, כאבי ראש, כפל ראייה, הפרעות בשדה הראייה ואיבוד ראייה פתאומי חולף. הרופא יברר את אופי התלונות, מיקומן, האם הם בעין אחת או בשתיהן, עוצמת התלונות ומשך הזמן שהנבדק סובל מתלונות אלו.

 

לאחר התשאול יבצע הרופא סידרת בדיקות לבחינת תפקוד מערכת הראייה. הבדיקות כוללות:

    • סקירה כללית של מראה הנבדק לרבות מנח העפעפיים, מבנה הפנים, מראה העור, מראה כלי הדם בראש, בדיקת תנועות גלגלי העין ובדיקת בלט של העיניים.
    • בדיקת חדות ראייה. בדיקה זו מבוצעת באמצעות לוח ובו ספרות או אותיות הממוקם במרחק קבוע של כ- 6 מטרים מהנבדק (מכונה לוח סנלן). הנבדק יתבקש לקרוא את הספרות או האותיות מהלוח כאשר בכל שורה הן הולכות ונהיות קטנות יותר.
    • בדיקת שדה ראייה. ניתן לבצע בדיקה זו במרפאה באופן ידני על ידי הרופא או באמצעות בדיקה ממוחשבת במכון מיוחד.
    • בדיקת ראיית צבעים. בדיקה זו תבוצע באמצעות ספר מיוחד שבו ציורים בצבעים שונים, באמצעותם יאבחן הרופא אם לנבדק יש בעיה בראיית צבעים.
    • בדיקת תגובת האישונים לאור. בבדיקה זו יאיר הרופא על עיני הנבדק באמצעות פנס או מקור אור אחר. כל עין תיבדק בנפרד. הרופא יבדוק את תגובת האישון לאור וכן את תגובת האישון הנגדי כאשר האישון השני מואר.

 

בהתאם לממצאי הבדיקה עשוי הרופא להפנות את הנבדק להשלמת הבירור באמצעות בדיקות נוספות כגון:

    • סריקת אולטרה סאונד של העיניים להדגמת מבנה העין והמבנים הסמוכים אליה.
    • בדיקות דם שונות.
    • בדיקה של תפקוד הלב.
    • בדיקות דימות של הראש ושל ארובות העיניים.
    • סריקת אולטרה סאונד של כלי הדם הגדולים בצוואר.

אזהרות והנחיות

הנחיות מדויקות ינתנו לנבדק לפני הבדיקה עצמה.

נבדק המרכיב משקפי ראייה צריך להביא אותם עימו לבדיקה.

תוצאות

תוצאות הבדיקה ינתנו בסיום הבדיקה. אם תאובחן בעיה עצבית (נוירולוגית) ימליץ הרופא על דרך הטיפול הרצויה או על בדיקות נוספות, אם תידרשנה.