בדיקת רופא לאבחון אובאיטיס - מידע רפואי

Uveitis Examination (קוד בדיקה: 92046)

עדכון אחרון 04.01.22

רופא מייעץ: ד"ר שמעון קורץ

הקדמה

בדיקה זו תבוצע על מנת לאבחן זיהום מסוג אובאיטיס בעיניו של הנבדק ולברר את הגורם לזיהום.

הבדיקה תבוצע במרפאת עיניים ותכלול תשאול של הנבדק לגבי תלונותיו, בדיקה גופנית לרבות בדיקת עיניים ובדיקות נוספות שמטרתן הערכת תפקודי הראייה. במרבית המקרים ישתמש הרופא הבודק במנורת סדק (slit lamp) כדי לבסס את האבחנה.

זהו מכשיר דמוי מיקרוסקופ המשמש לבדיקת המבנים השונים של גלגל העין. המכשיר מורכב מפנס שיוצר אלומת אור המכוונת דרך סדק צר ומאירה את החלקים השונים בעינו של הנבדק. ניתן להרחיב את זווית הסדק בהתאם למטרת הבדיקה ולאזור הנבדק בעין. באמצעות מכשיר זה ניתן להדגים את כל מדורי העין, לרבות העפעף וקרקעית העין. מאחר שמדובר באלומת אור צרה, המנורה בדרך כלל אינה גורמת לסנוור.

מצבים בהם נדרשת בדיקה זו

אובאיטיס היא דלקת של הענבייה (אובאה, uveal tract). חלק זה של העין כולל גם את הקשתית (הטבעת הצבעונית סביב האישון שקובעת את צבע העיניים) וגם את הדמית (שכבת כלי הדם המספקת חמצן ורכיבים תזונתיים לעין). נהוג להשתמש במושג 'אובאיטיס' על מנת לתאר כל דלקת בתוך העין.

מקובל לחלק את מקרי האובאיטיס לדלקת של החלק הקדמי של הענבייה, דלקת של החלק האמצעי, דלקת של החלק האחורי ודלקת שמערבת את כל הענבייה (פאנ-אובאיטיס).

הדלקת עלולה להיגרם עקב זיהום חיידקי או זיהום על ידי טפיל או שתהיה חלק ממחלה כלל גופית המערבת גם את העין.

לרוב גורמת הדלקת לכאב תוך עייני עמוק ועז, לאדמומיות בעין, לטשטוש ראייה, לדמעת ולרגישות לאור.

יש להבחין בין אובאיטיס לדלקת של הלחמית (קונג'קטיביטיס, קוניוקטביטיס). בעוד ששני מצבי הדלקת גורמים לאודם בעין, אובאיטיס עלולה לסכן את הראייה ואף להיות חלק ממחלה המערבת חלקי גוף נוספים, לרבות מערכת העצבים, ומכאן חשיבות הדיוק באבחנה.

מהלך הבדיקה

הבדיקה אינה דורשת הכנה ואינה גורמת לכאב.

במהלך הבדיקה יברר הרופא את עברו הרפואי של הנבדק, לרבות מחלות, אשפוזים, ניתוחים, נטילת תרופות, בעיות עיניים ומחלות עיניים במשפחה. כמו כן יערוך הרופא סקירה מלאה של מערכות גופו של הנבדק. ממצאי בדיקות אלו יכולות לסייע בקביעת האבחנה המדויקת.

הרופא יברר אם הנבדק סבל לאחרונה מחבלה לעין, בעיות גב, דלקת פרקים, פריחה, קוצר נשימה, שלשלול, נפיחות בבלוטות הלימפה, עקיצות חרקים, מחלות המועברות ביחסי מין או נחשף לחולי שחפת. כמו כן ישאל הנבדק לגבי משך הסימפטומים וקצב התפתחותם, אופי הכאב (אם קיים) ואם הוא סובל מהפרעות ראייה.

בנוסף לשאלות יבצע הרופא סידרה של בדיקות על מנת לאבחן את המחלה. אלו כוללות בדיקה חיצונית של העין, בדיקת חדות ראייה, מדידת לחץ תוך עייני וסקירה של העין בעזרת מנורת סדק.

בבדיקה באמצעות מנורת סדק יניח הנבדק את סנטרו על גבי משען בקדמת המכשיר. הרופא ישב מולו ויסקור ביסודיות את כל חלקי העין. כל עין תיבדק בנפרד. הרופא יוכל להתרשם אם קיימים תהליכי מחלה בעין דוגמת עכירות של הנוזל בעין, הימצאות תאים במדורים שונים, הידבקויות כתוצאה מדלקת או אם קיימת פגיעה בקרנית, בקשתית או בעדשה.

אזהרות והנחיות

אזהרות והנחיות מדויקות יינתנו לנבדק לפני הבדיקה עצמה. 

תוצאות

תוצאות הבדיקה תימסרנה לנבדק בסיום הבדיקה. במקרים מסוימים תידרשנה בדיקות נוספות, לרבות בדיקות דם ובדיקות דימות, על מנת להגיע לאבחנה מדויקת.