יאג לייזר אירידוטומי - מידע רפואי

YAG Laser Iridotomy (קוד בדיקה: 92012)

עדכון אחרון 28.04.22

רופא מייעץ: ד"ר שמעון קורץ

הקדמה

מתי יבוצע הליך זה ומה מטרתו?

הליך זה יבוצע כאמצעי טיפולי בגלואוקמה של זווית סגורה. בטיפול לייזר זה ייצור המנתח פתח דרכו יתאפשר מעבר נוזל בין מדורי העין ויושג איזון לחצים בין המדורים השונים בתוך העין.

גלאוקומה (בעברית, 'ברקית') היא מחלה הגורמת לפגיעה בעצב הראייה הנגרמת לרוב כתוצאה מעליית הלחץ התוך עיני.

גלגל העין מחולק לכמה מדורים. כל מדור מלא בנוזל ממקור שונה. תפקיד הנוזל הממלא את החלק הקדמי של גלגל העין הוא לספק חמצן וחומרי מזון לחלק האחורי של הקרנית ולחלק הקדמי של העדשה.

הנוזל מופרש ממבנה הנקרא גוף העטרה (cilliary body) אשר מקיף את הקשתית, עובר בתוך האישון ונכנס לתוך הלשכה הקדמית של העין. שם הוא נספג אל האזור הנמצא בזווית שבין קרנית העין לקשתית, אוזר המכונה זווית העין. כאשר יש חסימה במסלול נפגע הניקוז. הנוזל מצטבר בעין ועלול לגרום ללחץ מוגבר בגלגל העין ולגלאוקומה. לחץ זה פוגע בעצב הראייה, גורם לצמצום שדה הראייה ואף עלול לגרום לעיוורון.

גלאוקומה היא הגורם השני בשכיחותו לעיוורון בארץ. שכיחות המחלה לאחר גיל 40 היא כ- 2%, ולאחר גיל 80 עולה השכיחות ל- 10%.

מבחינים בין גלאוקומה של זווית פתוחה הנגרמת עקב סתימה הדרגתית של מערכת ניקוז הנוזל בעין וגלאוקומה של זווית סגורה הנגרמת עקב סגירת זווית העין על ידי העדשה בשל מבנה צר של העין או בעקבות דלקת. לכל סוג של המחלה טיפול שונה.

גלאוקומה של זווית סגורה מהווה מצב חירום ברפואת העיניים ומתבטאת בכאב עז, הן בעין והן בראש, בטשטוש ראייה ובבחילות והקאות. לרוב מדובר באירוע מהיר וחד צדדי המחייב קבלת טיפול מיידי שכן ללא טיפול עלול המטופל להתעוור.

הטיפול הראשוני בהתקף מסוג זה כולל תרופות להורדת הלחץ התוך עיני הניתנות כטיפות, כדורים ולעיתים אף בשתייה. לאחר שמושגת ירידה מסוימת בלחץ ובכאב ניתן לגשת לטיפול ממוקד בבעיה. טיפול זה כולל ביצוע נקב קטן בתוך העין המשמש לאיזון הלחצים. נקב זה מבוצע בהליך לייזר המכונה גם אירידוטומי. ההליך מבוצע במרפאה ואינו דורש אשפוז.

בטיפול לייזר זה מבצע הרופא פתח דרכו מושג איזון לחצים בין המדורים השונים בתוך העין. טיפול זה מתאים רק לגלאוקומה של זווית צרה או סגורה, ואינו מתאים לשאר סוגי הגלאוקומה.

'יאג' הוא שמה של השיטה המדעית להפקת קרן הלייזר המשמשת בהליך זה.

אצל אנשים המועדים לפתח התקף חריף של גלאוקומה של זווית סגורה יומלץ על הליך זה כאמצעי מניעתי. אדם שאובחן כסובל מזווית צרה עשוי ליהנות מאירידוטומי כטיפול מונע, עוד טרם הופעת תלונות או הפרעות מורגשות בעיניים. טיפול זה יכול להקטין מאוד את הסיכוי שמבנה של זווית צרה ייהפך בעתיד למצב של זווית סגורה ויגרור אחריו התקף גלאוקומה חריף.

אנשים בעלי זווית צרה סובלים לעיתים כאבי עיניים וכאבי ראש התקפיים עוד לפני שמתפתח התקף החמור.

תאור ההליך

כרבע שעה לפני הטיפול יטפטף המנתח לעין טיפות המכווצות את האישון.

לפני תחילת ההליך יטפטף המנתח טיפות עיניים מאלחשות לעין המנותחת. לאחר מכן הוא יניח עדשה בעין שמטרתה למרכז את קרן הלייזר לאזור הרצוי בעין (לרוב באזור העליון של הקשתית, הוא האזור בעין הנותן את צבעה).

בשלב הבא יבצע המנתח חור קטן שגודלו כגודל ראש סיכה בקשתית העין. חור זה יקל את הלחץ התוך עיני על ידי פתיחת תעלה בין שני אזורים בעין.

הפעולה אורכת דקות ספורות. הפתח בעין יותיר צלקת קטנה מאד ובלתי נראית.

במה כרוך?

הליך זה אינו כרוך באשפוז בבית החולים.

משך הפעולה הצפוי בחדר הניתוח הוא כ-30 דקות.

הרדמה, טשטוש ואלחוש

הליך זה יבוצע תחת אלחוש מקומי שיבוצע באמצעות הזלפת טיפות מאלחשות לגלגל העין. לפיכך יהיה המטופל ער ובהכרה מלאה משך ההליך כולו אך לא יחוש כל כאב.

הנחיות ואזהרות

לפני הניתוח

הליך זה אינו דורש הכנה מיוחדת.

התאוששות והחלמה מההליך

בסיום ההליך ישוחרר המטופל לביתו.

סיכונים וסיבוכים

עליית חום מעל 38 מעלות צלזיוס מחייבת פניה דחופה לרופא, למוקד החירום או לחדר המיון.

בכל מקרה של דימום מתמשך או אדמומיות יש לפנות לרופא המטפל על מנת לשלול התפתחות זיהום.