טיפול הכרתי (קוגניטיבי) התנהגותי CBT - מידע רפואי

Cognitive Behavioral Therapy

עדכון אחרון 05.01.22

הקדמה

טיפול הכרתי (קוגניטיבי) התנהגותי (Cognitive Behavioral Therapy, CBT) הוא טיפול נפשי שמטרתו לסייע למטופל להתמודד עם בעיותיו באמצעות שינוי דפוסי החשיבה וההתנהגות שלו. הטיפול מעודד את המטופלים לשוחח על:

    • מה שהם חושבים על עצמם, על העולם ועל אנשים אחרים.
    • הדרך בה מעשיהם משפיעים על רגשותיהם ומחשבותיהם.

שיחות על נושאים אלו יכולות לסייע לאדם לשנות את דרך החשיבה שלו (החלק ההכרתי) ואת מעשיו (החלק ההתנהגותי) וכך לשפר את הרגשתו כלפי החיים.

למי הטיפול עשוי להועיל?


טיפול הכרתי התנהגותי יעיל לסובלים מבעיות כגון חרדה, דיכאון, הפרעת דחק פוסט-טראומטית, הפרעות אכילה והתמכרות לתרופות או לסמים.

 

בניגוד לטיפולים נפשיים אחרים ששמים דגש על חוויות העבר, טיפול הכרתי התנהגותי מתמקד בבעיות ובקשיים עימם מתמודד המטופל בהווה. השיטה מקנה למטופל דרכים מעשיות לשיפור הלך הרוח ברמה היומיומית. כמו כן מהווה הטיפול אמצעי יעיל עבור כל אדם המעוניין ללמוד כיצד להתנהל טוב יותר במצבי לחץ.

מספר הפגישות

בדרך כלל יערכו מפגשים שבועיים או דו-שבועיים עם מטפל. מספר המפגשים משתנה על פי הבעיות והמטרות של כל אחד מהמטופלים ועשוי לנוע בין 6 שבועות ל- 6 חודשים.

מה צפוי בעקבות הטיפול?

טיפול הכרתי התנהגותי עשוי לסייע לאדם להבין כיצד מחשבותיו ודרכי ההתנהגות שלו משפיעים על הרגשות שהוא חווה, ומהי תרומתם לבעיות שיש לו בחיים.

המטפל יסייע למטופל למצוא דרכים לשנות את דפוסי מחשבותיו ודרכי התנהגותו על מנת שיוכל להתמודד עם בעיותיו וחרדותיו. הטיפול לא יפתור או ירחיק את הבעיות אלא יקנה למטופל דרכים להתמודד עימן באופן חיובי יותר.

טיפול הכרתי התנהגותי נחשב לאחת משיטות הטיפול היעילות ביותר לדיכאון ולחרדה.

הטיפול מסייע לאדם להבין שגם לו יש חלק בבעיות שהוא חווה, וכי פעמים רבות, לא המצב עצמו הוא שגורם לו להיות אומלל, אלא הדרך שבה הוא חושב עליו ומגיב למה שקורה, כפי שמפורט בדוגמה שלהלן:

מצב: עבר עליכם יום קשה, אתם מרגישים שנמאס לכם ויוצאים לקניות. בדרך חולף על פניכם אדם מוכר, שמתעלם מכם.

מחשבות מזיקות כמו "הוא התעלם ממני בגלל שהוא לא מחבב אותי" יגרמו לכם להרגיש דחויים ומדוכאים ואולי אף תחושו כאב בטן או בחילה. בתגובה תלכו הביתה ותחליטו לנתק עמו את הקשר.

מחשבות חיוביות דוגמת 'הוא נראה טרוד בענייניו, אולי קרה לו משהו' משמעותן שאתם דואגים לאותו אדם ומפרשים את המתרחש באופן חיובי. בהמשך, תחזרו לביתכם ותתקשרו אליו כדי לוודא שהוא בסדר.

 

מתי ישמש טיפול זה

טיפול הכרתי התנהגותי עשוי לסייע לטיפול בהפרעות נפשיות שונות, לרבות:

 

טיפול הכרתי התנהגותי עשוי לסייע גם על מנת:

    • ללמוד שיטות להתמודדות עם מצבי לחץ.
    • למצוא דרכים לשלוט ברגשות (לדוגמה, כעס).
    • להתגבר על הרגלים לא רצויים, כמו טיקים בפנים.
    • לטפל בהתמכרות לאלכוהול, תרופות או סמים.
    • לפתור בעיות במערכות יחסים וקשיים בין אישיים וללמוד לתקשר בצורה טובה יותר.
    • להתמודד עם אבל.
    • להתגבר על זעזוע רגשי שיכול להיות קשור לאלימות או התעללות.
    • לטפל בהפרעות שינה.

טיפול הכרתי התנהגותי מסייע גם לחולים הלוקים במחלות כרוניות כמו דלקת מפרקים שגרונית (arthritis), סרטן, תסמונת העייפות הכרונית (Chronic Fatigue Syndrome, CFS) ותסמונת המעי הרגיז (Irritable Bowel Syndrome).

הטיפול אינו יכול לרפא את המחלה או את תופעותיה, אך הוא עשוי לסייע לחולים להתמודד טוב יותר עם הסימפטומים שהם חווים.

האם טיפול הכרתי התנהגותי כרוך בסיכון?

הטיפול כרוך בסיכון מזערי, אם בכלל. אנשים עלולים לחוש לא בנוח לפעמים בגלל שהטיפול בוחן רגשות קשים וחוויות כאובות. כמו כל טיפול נפשי הכולל שיחות על רגשות, גם טיפול זה עלול לגרום לחלק מהאנשים להתרגש יותר מדי, לבכות או לכעוס במהלך הפגישה.

המטפל מוסמך לעזור למטופל להתמודד עם הרגשות והתחושות שעולים במהלך הפגישה.

צורות מסוימות של טיפול נפשי, דוגמת טיפול באמצעות חשיפה (Exposure Therapy), כרוכות בעימות של המטופל עם מצבים שהיה מעדיף להימנע מהם, כמו להיות במטוס כאשר הוא פוחד מטיסה. מצבים כאלו עלולים לגרום לתחושה זמנית של לחץ וחרדה. עם זאת, כישורי ההתמודדות שהמטופל ירכוש דרך הטיפול יסייעו לו לשלוט בפחד וברגשות השליליים מהם הוא סובל, ולהתגבר עליהם.

תאור הטיפול

מהי השיטה וכיצד היא עובדת?

טיפול הכרתי התנהגותי מסייע לאדם לעשות סדר בבעיות קשות ומסובכות על ידי חלוקתן לחלקים קטנים יותר. הטיפול מתייחס להיבטים שונים הנוצרים בעקבות הבעיה, הארוע או המצב לרבות:

    • מחשבות.
    • רגשות.
    • תחושות גופניות.
    • פעולות ומעשים.

כל אחד מהיבטים אלו משפיע על האחרים. כך למשל, מחשבות על הבעיה עלולות להשפיע על התחושה הגופנית ועל מצב הרוח ואף לקבוע כיצד יתנהג האדם בעקבותיהן.

ישנן דרכים מועילות או מזיקות להתייחס למצב נתון, הנקבעות בדרך כלל על ידי דרך החשיבה של האדם. לדוגמה:

    • אדם שנישואיו הסתיימו בגירושין עלול לחשוב שנכשל כבן זוג וכי שוב לא יהיה מסוגל לנהל מערכת יחסים זוגית, משמעותית.
    • גישה זו עלולה להוביל לתחושת חוסר תקווה, לבדידות, לדיכאון ולעייפות, ולגרום לאדם להפסיק לצאת ולפגוש אנשים חדשים.
    • כך נלכד האדם במעגל קסמים שלילי שיגרום לו להישאר לבד בביתו ולהרגיש רע עם עצמו.

לעומת זאת, במקום דפוס חשיבה זה, יכול הגרוש הטרי:

    • להשלים עם העובדה שלא מעט מערכות יחסים מסתיימות בפרידה, ללמוד מהטעויות ולהתקדם הלאה, תוך שהוא חש רגשות חיוביים כלפי העתיד.
    • לחוש חיוניות שתגרום לו להיות פעיל יותר מבחינה חברתית, למצוא מעגלים חברתיים נוספים ולהכיר אנשים חדשים.

זוהי אמנם דוגמה פשטנית, אך היא מדגימה כיצד מחשבות, רגשות, התנהגות ומעשים יכולים ללכוד אנשים במצב שלילי, שהולך ומחמיר את עצמו ואף יוצר מצבים חדשים בהם חש האדם גרוע עוד יותר לגבי עצמו.

טיפול הכרתי התנהגותי מסייע לפרוץ את מעגל הקסמים השלילי. חלוקת הבעיה הגורמת להרגשה רעה, לחרדה ולפחד לבעיות קטנות יותר מאפשרת להתמודד טוב יותר עם הדברים. באמצעות הטיפול ניתן ללמוד כיצד לשנות דפוסים התנהגותיים שליליים כדי לשפר את ההרגשה הכללית.

מטרת הטיפול היא להביא את המטופל למצב בו הוא מסוגל לעשות זאת בעצמו ולהתמודד עם בעיותיו ללא עזרת המטפל.

במה כרוך הטיפול

לרוב יינתן הטיפול במסגרת אישית אך קיימות גם אפשרויות אחרות הכוללות:

    • טיפול קבוצתי עם בני משפחה או עם אנשים אחרים שמעוניינים להתמודד עם בעיות דומות.
    • טיפול באמצעות ספר לעזרה עצמית המכיל תרגילים שהאדם יכול לבצע בעצמו.
    • טיפול באמצעות תוכנת מחשב ייחודית עבור טיפול הכרתי התנהגותי.

נמצא שניתן להפיק תועלת רבה יותר אם בנוסף לעבודה עצמית עם ספר או אמצעים ממוחשבים נערכים גם מפגשים טיפוליים עם מטפל מקצועי.

במקרים מסוימים עשוי המטפל לשלב טיפול הכרתי התנהגותי עם סוגי טיפול אחרים, כמו טיפול בין-אישי (טיפול המתמקד במערכות היחסים של המטופל עם אנשים אחרים).

טרם תחילת הטיפול

לפני תחילת הטיפול תערך פגישת הערכה במהלכה יזהה המטפל עם המטופל את הבעיות הדורשות התייחסות וינסה לקבוע האם הוא חש דיכאון או חרדה.

במידה שהמטופל בדיכאון או חש חרדה יברר המטפל מתי התחילו התופעות הללו, והאם הן פוגעות במהלך חייו של המטופל, במשפחתו או ביכולתו לתפקד ולעבוד. חשוב למטפל לקבל את מירב המידע על כל אירוע שהשפיע על המטופל ופוגע בתפקודו ועל טיפולים שקיבל בעבר כדי שיוכל לקבוע עמו את מטרות הטיפול.

אם יוחלט שטיפול הכרתי התנהגותי מתאים למטופל, ידון עמו המטפל במשך הטיפול, במהלכו ובמפגשים הצפויים. אם יקבע שהטיפול אינו מתאים, או אם המטופל אינו חש בנוח עם שיטת טיפול זו, יציע לו המטפל אפשרויות ושיטות טיפול חלופיות.

המפגשים

טיפול אישי מורכב מפגישות עם מטפל המוסמך בשיטת הטיפול ההכרתי התנהגותי. בדרך כלל יערכו 5 עד 20 מפגשים שבועיים או דו-שבועיים, כשכל מפגש אורך 45-60 דקות.

מפגשי הטיפול יערכו בדרך כלל במרפאת כאשר המטופל יושב מול המטפל.

משך הטיפול

טיפול הכרתי התנהגותי נחשב לטיפול קצר טווח (בדרך כלל יערכו עד 20 מפגשים). הגורמים שיש לקחת בחשבון כשמחליטים על משך הטיפול כוללים את:

    • סוג הבעיה או ההפרעה.
    • חומרת הסימפטומים.
    • משך הסימפטומים או הבעיה (עימה מתמודד המטופל).
    • מהירות ההתקדמות בטיפול.
    • מידת הלחץ אותו חווה המטופל.
    • מידת התמיכה שהמטופל מקבל ממשפחתו, מחבריו ומאנשים אחרים.

שלבים בטיפול ההכרתי התנהגותי

בדרך כלל יכלול הטיפול את השלבים הבאים:

זיהוי המצבים או ההפרעות שגורמים למצוקה

אלו עלולים לכלול מחלה, גירושין, אבל, כעס או סימפטומים של הפרעה נפשית מסוימת. המטפל והמטופל יחליטו על הבעיות איתן יתמודדו ועל מטרות הטיפול. קבלת ההחלטה עלולה להיות מורכבת ולארוך זמן.

מודעות למחשבות, לרגשות ולאמונות בנוגע למצבים הדורשים התייחסות

לאחר שהמטופל הגדיר את הבעיות בהן הוא רוצה לטפל, יעודד אותו המטפל לספר על המחשבות, הרגשות והאמונות שיש לו לגבי המצב או ההפרעה שגורמים למצוקתו, לרבות התייחסות לדברים שהמטופל חושב על החוויה, הפירוש האישי שהוא נותן למשמעות המצב והאמונות שלו בנוגע לעצמו ולאנשים או לארועים אחרים. המטפל עשוי להמליץ שהמטופל ינהל יומן בו יערוך מעקב ורישום של מחשבותיו ותחושותיו.

זיהוי מחשבות שליליות או שגויות

המטפל יבקש מהמטופל לשים לב לתגובותיו ההתנהגותיות, הרגשיות והגופניות במצבים שונים על מנת לזהות דפוסי חשיבה והתנהגות שליליים שעלולים להחמיר את בעייתו.

קריאת תיגר על החשיבה השלילית או השגויה

תוך כדי תהליך הטיפול יעודד המטפל את המטופל לבחון את תקפות מחשבותיו ואמונותיו באמצעות שאלות לגבי נקודת מבטו של המטופל בהשוואה לעובדות בשטח (למשל, בנוגע לארוע מסוים שהתרחש).

שלב זה עלול להיות קשה מאחר שאנשים מגבשים את דעותיהם על עצמם ועל חייהם במשך שנים. מרבית האנשים סבורים שדעותיהם ואמונתם נכונות תמיד, ויתקשו לזהות חוסר דיוקים או גישות שליליות בדרכי חשיבתם. באמצעות תהליך הטיפול ותרגול מתאים, ירכוש המטופל דפוסי חשיבה והתנהגות חיוביים שיסייעו לו להתמודד עם קשייו בעתיד.

המפגש הראשון

המפגש הראשון יוקדש לאיסוף מידע, להערכה ולשאלות לגבי הרקע של המטופל ונסיבות חייו. המטופל יתבקש למסור נתונים לגבי מצבו הבריאותי, הן הגופני והן הנפשי, בהווה ובעבר. מידע זה מאפשר למטפל להגיע להבנה מעמיקה ומקיפה של המצב בו נתון המטופל.

כמו כן, למטפל חשוב לדעת אם המטופל נעזר גם בסוגי טיפול אחרים (לרבות טיפול תרופתי), ומהי מידת יעילותם.

במהלך המפגש הראשון יוגדרו הנושאים שהמטופל מעוניין להתמודד איתם. המטפל יוודא ששיטת טיפול זו מתאימה לבעיות הנדונות. המטופל יחליט כמה זמן הוא ירצה להקדיש לתהליך. יתכן שיהיה צורך במספר מפגשים כדי להבין את המצב ואת הבעיות של המטופל במלואם ולקבוע את הגישה או את דרך הפעולה הטובות ביותר.

המפגש הראשון מספק הזדמנות עבור המטופל לשאול שאלות שמטרידות אותו ולבחון אם הגישה והאישיות של המטפל מתאימות לצרכיו. המטופל צריך לוודא שהנקודות הבאות ברורות ומובנות לו:

    • הגישה של המטפל.
    • מה סוג הטיפול שמתאים לו.
    • מטרות הטיפול.
    • כמה זמן נמשך כל מפגש.
    • תדירות ומשך הטיפול.

חשוב שהמטופל ירגיש בנוח עם המטפל כבר במפגש הראשון. התאמה טובה בין המטפל למטופל עשויה לתרום להתקדמות הטיפול ולהשגת היעדים. בהיעדר 'כימיה' עם המטפל, כדאי לחפש מטפל אחר.

שיעורי הבית

לכל מפגש עשוי להיות סדר יום ומטרות שמנחים את הדיון. עם התקדמות התהליך עשוי המטפל לבקש שהמטופל יעשה 'שיעורי בית' שעשויים לכלול פעולות מסוימות, קריאה או אימון בנושאים המרחיבים את מה שנלמד במהלך המפגשים הטיפוליים.

    • בעזרת המטפל, מחלקים את הבעיה למספר חלקים נפרדים: המצב, המחשבות, הרגשות, התחושות הגופניות והפעולות. כדי לסייע בתהליך המטפל יכול לבקש מהמטופל לנהל יומן או לרשום את דפוסי החשיבה והתנהגות.
    • יחד עם המטפל בוחנים את המחשבות, הרגשות ודפוסי ההתנהגות כדי להחליט אם הם מועילים או מזיקים ובודקים כיצד הם משפיעים זה על זה ועל המטופל, ומחפשים דרכים לשנות את המחשבות ואת דפוסי ההתנהגות ההרסניים.
    • אחרי שהוסכם על מה שניתן לשנות, יתן המטפל למטופל 'שיעורי בית' כדי לתרגל את השינויים בחיי היומיום. מטלות אלו עשויות לכלול החלפת מחשבות מטרידות במחשבות חיוביות יותר וכן זיהוי מצבים בהם המטופל עלול לעשות משהו שיגרום לו להרגיש רע ולנהוג בצורה שונה, חיובית ומועילה יותר, תחת זאת.
    • בכל מפגש יתקיים דיון עם המטפל על ההתקדמות בשיעורי הבית וכיצד גורמות המטלות למטופל להרגיש. בהתאם, יציע המטפל אפשרויות אחרות שעשויות גם הן לעזור.

ההתמודדות עם הפחדים והחרדות עלולה להיות קשה. המטפל לא ידרוש מהמטופל לעשות דברים שאינו רוצה ויתקדם בקצב שמתאים ונוח עבור המטופל. במהלך הפגישות יבחן המטפל אם המטופל חש בנוח לגבי ההתקדמות הטיפול.

אחת התועלות הגדולות של הטיפול ההכרתי התנהגותי הוא שלאחר סיומו יכול המטופל להמשיך וליישם את העקרונות שרכש בחיי היומיום. הדבר עשוי להפחית את הסיכון לחזרת הסימפטומים והבעיות בעתיד.

טיפול הכרתי התנהגותי ממוחשב

קיימות מספר תוכנות מחשב אינטראקטיביות המשכפלות חלק מהתפקידים של המטפל בשיטה. חלק מהאנשים מעדיפים להשתמש במחשב במקום לדבר עם מטפל על רגשותיהם וחייהם הפרטיים. אחרים משתמשים בתוכנות הללו כהכנה לטיפול עצמו.

מחקרים הראו שטיפול הכרתי התנהגותי ממוחשב יכול לסייע להפרעות דיכאון וחרדה, במיוחד כשהוא נעשה בשילוב עם טיפול נפשי המבוצע על ידי מטפל מקצועי.

יתרונות וחסרונות

מאחר שקיימים הבדלים מהותיים בין טיפול הכרתי התנהגותי ושיטות אחרות של טיפול נפשי, על כל מטופל לשקול את היתרונות והחסרונות כדי להחליט האם השיטה מתאימה לו.

יתרונות

    • מחקרים מוכיחים שטיפול זה עשוי להיות יעיל באותה מידה כמו טיפול תרופתי לטיפול בדיכאון (על סוגיו השונים) ובהפרעות נפשיות אחרות.
    • מדובר בטיפול קצר יחסית, בהשוואה לסוגים אחרים של טיפולים נפשיים המבוצעים באמצעות שיחות עם מטפל.
    • מאחר שמדובר בטיפול מובנה, טיפול הכרתי-התנהגותי יכול להיעשות באמצעות מערכים שונים לרבות תוכנות מחשב, טיפול קבוצתי וספרי עזרה עצמית.
    • במהלך הטיפול נלמדות מיומנויות שימושיות, מעשיות ויעילות שניתן לשלב את יישומן בחיי היומיום כדי להתמודד טוב יותר עם לחצים וקשיים.

חסרונות

    • כדי שהטיפול יצליח, המטופל צריך להיות מחויב לתהליך ונכון לשיתוף פעולה מרבי עם המטפל. אמנם מטפל מיומן יכול לסייע ולייעץ, אך הוא אינו יכול להעלים את הבעיות של המטופל ללא מאמץ מצידו.
    • עקב טבעו המובנה, טיפול הכרתי התנהגותי עלול לא להתאים לאנשים הסובלים מבעיות נפשיות מורכבות או מקשיי למידה.
    • מבקרים של השיטה טוענים שהטיפול מתמקד בבעיות מסוימות בהווה בלבד ואינו מתייחס לגורמים אפשריים שהביאו להפרעה הנפשית, כמו ילדות קשה ולא מאושרת, למשל.
    • טיפול הכרתי התנהגותי מתבסס על היכולת האישית של המטופל ליצור שינויים בחייו (במחשבותיו, רגשותיו והתנהגותו), אך אינו לוקח בחשבון בעיות רחבות יותר במערכות יחסים או במשפחות, שלעיתים עלולות להשפיע על בריאותו ואיכות חייו של המטופל.

תוצאות הטיפול

לא בכל המקרים ירפא הטיפול את המצב או יעלים את התופעות הנלוות, אך במרביתם, מדובר בטיפול יעיל שמסוגל להעניק לאדם את הכוחות להתמודד עם מצבו בדרך בריאה ולגרום לו להרגיש טוב יותר עם עצמו ועם חייו.

יעילות הטיפול

טיפול הכרתי התנהגותי מסייע להתמודד עם בעיות כמו חרדה ודיכאון על מנת להפחית את השפעתם השלילית על חיי המטופל. אמנם תמיד קיים הסיכון שהתחושות הרעות שאדם מקשר עם בעיותיו יחזרו, אך בעזרת המיומנויות שנרכשות במהלך הטיפול, קל יותר לשלוט בהן.

חשוב להמשיך ולהתאמן בכישורים שנלמדו במהלך הטיפול גם כאשר חשים טוב יותר והמפגשים הטיפוליים הסתיימו. ישנם מחקרים המראים שטיפול הכרתי התנהגותי עשוי להיות יעיל יותר מתרופות נוגדות דיכאון למניעת הישנות של דיכאון.

במידה שחשים צורך לרענן ולחזק את המיומנויות שנלמדו, ישנם קורסי רענון של טיפול הכרתי התנהגותי.

להפיק את המרב מטיפול הכרתי התנהגותי

הטיפול אינו מתאים ואינו יעיל באותה מידה לכל אחד. ניתן לנקוט במספר צעדים על מנת להגביר את סיכויי ההצלחה ולהפיק את המיטב, לרבות:

שותפות בתהליך הטיפולי

הטיפול יעיל ביותר כשהמטופל משתף פעולה ולוקח חלק בקבלת ההחלטות. חשוב לוודא שהמטפל והמטופל מסכימים לגבי הבעיות העיקריות הדורשות התייחסות, וכיצד לפתור אותן. רצוי לקבוע מטרות ולמדוד את ההתקדמות במשך הזמן.

פתיחות וכנות

הצלחת הטיפול תלויה בנכונות לשתף את המטפל במחשבות, ברגשות ובחוויות ובמידת הפתיחות לתובנות ולדרכים חדשות. אם המטופל אינו שש לדבר על דברים מסוימים בגלל שהם גורמים לו לכאב רגשי, למבוכה או לפחד מהתגובה של המטפל, חשוב שיידע את המטפל לגבי ההסתייגויות שיש לו.

היצמדות לתוכנית הטיפולית

מטופלים שמרגישים מדוכאים או חסרי מוטיבציה עלולים להתפתות לדלג על המפגשים הטיפוליים, אך הדבר עלול לפגום בתהליך הטיפול. חשוב להקפיד להגיע לכל המפגשים ולחשוב על אילו נושאים לשוחח עם המטפל.

ציפיות מציאותיות

אין לצפות לתוצאות מיידיות. העיסוק בנושאים רגשיים דורש עבודה קשה ועלול להיות מכאיב. חלק מהאנשים ירגישו החמרה בתחילת הטיפול, תוך שהם מתחילים להתעמת עם בעיות העבר וההווה.

יתכן שיעברו מספר מפגשים עד שהמטופל יוכל להבחין בשיפור וירגיש טוב יותר.

ביצוע מטלות הבית

חשוב לבצע את ההוראות ואת המטלות הטיפוליות בין המפגשים. ביצוע המטלות ושיעורי הבית חשובים מאחר שהם עוזרים למטופל להטמיע וליישם את שלמד במהלך מפגשי הטיפול.

מה קורה אם הטיפול אינו עוזר?

אם המטופל חש שאין שום התקדמות בטיפול ושלא מושג שיפור במצבו אחרי מספר מפגשים, עליו לדבר על כך עם המטפל. יתכן שהם יחליטו ביחד על שינויים מסוימים באופן הטיפול או ינקטו גישה טיפולית שונה.