1 חודש
כמה שעות שינה דרושות לפעוט שלי?
התעוררויות בלילה אינן פוגעות בהתפתחות התקינה של התינוק. הורמון הגדילה מופרש אצל פעוטות בעיקר בשלבי השינה העמוקה. אם התינוק מתעורר באמצע הלילה, אין להדליק אור חזק. לא למוסיקה בעת השינה.
ילודים ופעוטות מבלים שעות רבות בשינה, כי היא חיונית להתפתחותם הבריאה ולגדילתם. בשבועות הראשונים שעות השינה של היילודים מפוזרות על פני כל היממה ורק לאחר 2-3 חודשים הם מתחילים לישון שעות רבות יותר בלילה ופחות ביום.
כבר בגיל שישה חודשים מרבית התינוקות יכולים לישון לילה רצוף (חמש שעות לפחות) ובנוסף לכך יזדקקו לשתי תנומות קצרות במשך היום. בדרך כלל, בגיל הזה התינוקות מתעוררים פעם או פעמיים בלילה ושבים לישון.
למרות שהתעוררויות של הפעוט בלילה גורמות להורים למחסור בשעות שינה ולעייפות ביום למחרת, הן אינן פוגעות בהתפתחות התקינה של התינוק שמשלים את שעות השינה במהלך היום. חוקרים קנדיים הופתעו לגלות שהתעוררויות בלילה לא השפיעו על תוצאות המשימות שניתנו לפעוטות במהלך היום. החוקרים הסיקו גם שפעוטות בגילאי 1 – 2 שנים, שרוב שנתם מתרכזת בשעות הלילה, מצליחים יותר במשימות הקשורות ביכולת לזכור דברים, הם בעלי גמישות מחשבתית ובעלי יכולת שליטה בדחפים.
מספר שעות השינה המומלץ עבור פעוטות בגילאים שונים נחקר רבות ולמרות שייתכנו הבדלים מסוימים מפעוט לפעוט, עדיין הקווים המנחים תקפים. הבדלים משמעותיים ממספר שעות השינה המומלץ יכולים לרמז על מחסור בשעות השינה הדורש תשומת לב. מעבר לספירת שעות השינה של הפעוט ניתן לחשוד בחוסר שינה כאשר הוא הופך לנרגן או לאדיש ואף יפגין לעיתים שינויים קיצוניים בהתנהגות ובמצב הרוח.
יחד עם זאת, גם אם שנת בתכם או בנכם אינם מתאימה בדיוק למספרים, לא חייבים לרוץ מיד לרופא. חשוב לדעת שקיימים הבדלים משמעותיים הן במשך השינה והן בדפוסי השינה של תינוקות וילדים, אשר מתבטאים גם במהלך היום וגם במהלך הלילה.
שעות השינה המומלצות לתינוקות ולפעוטות
גיל |
סך הכל שעות שינה |
שעות שינה ביום |
שעות שינה בלילה |
---|---|---|---|
1 חודש |
16-17 שעות |
7-8 שעות |
8.5-9 שעות |
3 חודשים |
15 שעות |
5 שעות |
10 שעות |
6 חודשים |
14.5 שעות |
3-4 |
10.5 11 שעות |
9 חודשים |
14 שעות |
2.5-3 שעות |
11-11.5 שעות |
12 חודשים |
13.5-14 שעות |
2-3 שעות |
11 שעות |
18 חודשים |
13.5 שעות |
2 שעות |
11.5 שעות |
שנתיים |
13 שעות |
1.5 שעות |
11.5 שעות |
גיל
סך הכל שעות שינה
16-17 שעות
שעות שינה ביום
7-8 שעות
שעות שינה בלילה
8.5-9 שעות
גיל
3 חודשים
סך הכל שעות שינה
15 שעות
שעות שינה ביום
5 שעות
שעות שינה בלילה
10 שעות
גיל
6 חודשים
סך הכל שעות שינה
14.5 שעות
שעות שינה ביום
3-4
שעות שינה בלילה
10.5 11 שעות
גיל
9 חודשים
סך הכל שעות שינה
14 שעות
שעות שינה ביום
2.5-3 שעות
שעות שינה בלילה
11-11.5 שעות
גיל
12 חודשים
סך הכל שעות שינה
13.5-14 שעות
שעות שינה ביום
2-3 שעות
שעות שינה בלילה
11 שעות
גיל
18 חודשים
סך הכל שעות שינה
13.5 שעות
שעות שינה ביום
2 שעות
שעות שינה בלילה
11.5 שעות
גיל
שנתיים
סך הכל שעות שינה
13 שעות
שעות שינה ביום
1.5 שעות
שעות שינה בלילה
11.5 שעות
16 אינו מספר קדוש
בדרך כלל, ילודים שנולדו בעקבות תקין ומלא ישנים כ-16 שעות ביממה. השינה בגיל זה אינה רציפה אלא מתפלגת באופן שווה על פני היממה, כך שהתינוקות נוטים להתעורר לעיתים קרובות הן ביום והן בלילה. במרבית המקרים תינוקות מתעוררים בלילה בשל תחושת הרעב.
המספר 16 אינו קדוש וייתכנו הבדלים בין שנת תינוק למשנהו. ישנם תינוקות שיסתפקו ב-9-10 שעות שינה ביממה ולעומתם ישנם כאלו שיזדקקו ל-18 שעות שינה. במקרה הראשון ההורים עצמם עלולים לסבול ממחסור משמעותי בשעות השינה בשל שעות העירות הרבות של הפעוט אשר מתפלגות על פני כול היממה. ככל שהתינוקות גדלים ומתפתחים דפוסי השינה שלהם נוטים 'להסתדר'.
סיבות להתעוררות התינוק בלילה: רעב או בקיעת השיניים?
עם הבשלת המוח בחודשים הראשונים של החיים, מתחילה השינה להתרכז בעיקר בשעות הלילה והיא מלווה בירידה הדרגתית של מקבצי השינה היומיים. תינוקות בני 3 עד 6 חודשים ישנים בדרך כלל 3 פעמים במהלך היום. בתקופה זו התינוקות יכולים לישון יותר בלילה כי הם זקוקים לפחות האכלות במהלכו. חלק מהתינוקות ישנים 8 שעות בלילה ואף יותר, דבר שמן הסתם אמור לספק יותר שעות שינה גם להורים.
במרבית המקרים מעל גיל 6 חודשים (ולעיתים נדירות יותר מעל גיל שנה) אין הפעוטות זקוקים לארוחות במהלך הלילה ומסוגלים לישון היטב במשך כל הלילה. התעוררות במהלך הלילה יכולה לנבוע עקב כאבים הנובעים מבקיעת שיניים אך לעיתים גם בגלל רעב האופייני לתקופות של גדילה מואצת. בכול מקרה מומלץ לתהות מהי סיבת הבכי לפני שרצים להאכיל את הפעוט. לעניין זה מומלץ השימוש בתוכנת cry translator שניתן להוריד לאייפון.
תינוקות בוגרים יותר, בני 12 עד 18 חודשים, ישנים רק פעמיים במשך היום ובגילאי שנה וחצי עד 4 שנים ישנים פעם אחת בלבד, בצהריים. מגיל 3-4 שנים יזדקקו הפעוטות לכ-12 שעות שינה, אם כי חלק מהם יסתפקו ב-8 שעות ולעומתם אחרים ידרשו 13-14 שעות שינה ביממה.
"השינה בגיל הרך קשורה להתפתחות המהירה של מבנים מסוימים במוח", מסבירה פרופ' אנני ברנייר, פסיכולוגית מאוניברסיטת מונטריאול בקנדה. "אנחנו סבורים ששינה טובה בלילה בגיל שנה-שנתיים עוזרת להתפתחות המוח שתשפיע על המיומנויות של פתרון בעיות, תכנון והתארגנות בשנים הבאות."
בדרך כלל השינה אצל התינוקות מאד שקטה. לכן, אם תינוקכם משמיע קולות, מזיע, זז במיטה או שהנשימות שלו מאומצות, כדאי לפנות לרופא ילדים שמתמחה בתחום השינה של תינוקות.
בגיל 4-5 מרבית הילדים כבר אינם נמים בצהרים, אם משום שהם כבר אינם חשים צורך בכך ואם בשל כך שאפשרות כזו אינה קיימת במסגרות החינוך לגיל הרך. בכול מקרה חשוב מאד להקפיד על שעות שינה מספיקות בלילה.
השפעת המלטונין והורמון הגדילה על תינוקות
הפרשת המלטונין ( השינה) בחודשי החיים הראשונים היא נמוכה מאד אצל התינוקות ואינה מתוזמנת לפי שעות האור ביום והחושך בלילה. לקראת גיל שישה חודשים עולה רמת המלטונין בגופו של התינוק בהדרגתיות ובסמוך למועד זה מתפתח דפוס יומי של הפרשת מלטונין, שמגיעה לשיאה בשעות הלילה.
ככל שהתינוק מייצר כמות מלטונין גבוהה יותר בשעות הערב כך הוא ילך לישון מוקדם יותר.
שיבושים בדפוסי הפרשת המלטונין יובילו להפרעות בדפוסי השינה, אך מדובר במצב נדיר.
הורמון הגדילה מופרש אצל פעוטות בעיקר בשלבי השינה העמוקה (שלב 3 ו-4), בחלק הראשון של הלילה, והפרעות שינה מתמשכות עלולות להוביל להפרעה בגדילה. הדבר בולט בקרב תינוקות או ילדים הסובלים מהפרעות בנשימה אשר גורמות להפרעות שינה קשות במיוחד, ובעקבות טיפול מתאים נצפה אצלם שיפור בגדילה. לעומת זאת, שיפור במשך ובאיכות השינה עשוי לתרום להאצה בגדילה.
פעוטות חולמים
למעשה כבר בשלבי ההריון המתקדמים ניתן לראות סממנים האופייניים לשנת החלום אצל העובר. אמנם תינוקות אינם יכולים לספר על מה הם חולמים, אך על פי הסימנים הגופניים ברור שהם חולמים. אלו כוללים ריצוד מהיר של העיניים מצד לצד (תנועות עיניים מהירות האופייניות לשלב ה- REM הוא 'שנת החלום'), שינויים בקצב הנשימות, תנועות של הגפיים ואף תזוזות מהירות של הידיים, עוויתות בפנים וחיוכים.
תינוקות שזה עתה נולדו מבלים זמן רב ביותר בשלב השינה הפעילה, שדומה לשנת ה- REM (שנת החלומות) אצל המבוגרים. אצל התינוקות שנת ה- REM עשויה לתפוס כ-50% מזמן השינה, כ-8 שעות ביממה. שיעור שעות החלימה מתוך סך שעות השינה יורד ככל שהילדים גדלים.
טיפים לשנת תינוקות בטוחה ונעימה
מסיבות בטיחותיות צריכה מיטת התינוק להכיל מזרון שמותאם במדויק לגודלה. לא רצוי שהמזרון יהיה רך מדי ודווקא מזרון קשיח יחסית יאפשר תמיכה טובה יותר לגוף התינוק.
לא מומלץ להניח כריות, צעצועים רכים או שמיכות שאינן בטיחותיות במיטת הפעוט מאחר שהם יוצרים עומס סביבתי ועלולים לפגום באוורור. רצוי להדק את השמיכה לצדי המיטה, כדי שהיא לא תתגלגל ולא תפריע לזרימת האוויר באזור הראש של התינוק. חשוב להקפיד שהחדר לא יהיה חם מדי או קר מדי ושכלי המיטה והפיג'מה יתאימו לתנאי הסביבה, אחרת עלולה להיווצר הפרעה לשינה.
אפשר להשאיר מנורת לילה עמומה, כי פעוטות יכולים לישון היטב גם עם תאורת לילה קלה. יחד עם זאת ישנם מומחים המצדדים בהשריית חשיכה, כי במצב זה יקל על התינוק לחזור לישון בעצמו כשהוא מתעורר באמצע הלילה.
יש הסכמה גורפת על כך שאם התינוק מתעורר באמצע הלילה, אין להדליק אור חזק כי הוא יעורר את התינוק מעל לרצוי ויקשה עליו ללמוד להירדם שוב בכוחות עצמו. בכל מקרה לא מומלץ ללוות את שנת התינוק במוזיקה.
איזו תנוחת שינה עדיפה?
ההמלצות הנוגעות לתנוחת השינה המועדפת מתייחסות רק להפחתת הסיכון למוות בעריסה. מחקרים מדעיים מוכיחים שהשכיחות של פוחתת בצורה משמעותית בקרב תינוקות הישנים על הגב, ולפיכך זו ההמלצה המקובלת על רופאי הילדים.
עם זאת, כשהתינוק גדל ומתחיל להתהפך באופן עצמוני, לא מומלץ לשנות את התנוחה שהוא בוחר לישון בה.
שוכבים לישון
אימוץ שגרת השכבה המאפשרת הירדמות תקינה והקניית הרגלי שינה בריאים, תסייע הן לפעוטות והן להורים. פעוט רגוע ומוכן לשינה ירוויח מן הסתם הורים שלווים יותר.
הרגלי שינה טובים זה דבר נלמד
כולנו ממתינים בקוצר רוח ליום שבו הפעוט יירדם 'בלי בעיות' וישן לילה מלא. בניגוד לזחילה או להליכה שהן פעולות שתינוקות לומדים בעצמם, הירדמות ושנת לילה אינן עוד שלב התפתחותי אלא מיומנות נלמדת ונרכשת שחשוב להקנותה לפעוט.
כשתינוקות מגיעים לגיל של כמה שבועות הם מתחילים להיות ערים וערניים יותר בשעות היום. כדאי לנצל זאת על מנת ללמד אותם אודות ההבדלים בין היום והלילה. מומלץ להסיט את הווילונות במשך היום כדי שאור השמש יחדור לחדר, לשחק ולדבר עם התינוק ולא לדאוג לגבי רעשי היומיום כשהתינוקות ישנים במהלך היום.
לעומת זאת בלילה דברו בשקט, הורידו את הקצב בבית ועמעמו את האורות. עם הזמן תינוקכם יפנים שלילה זה לא זמן למשחקים אלא זמן לשינה ולמנוחה.
אמנם בשבועות הראשונים לחיי התינוק דפוסי השינה שלו עדיין אינם קבועים, אך לקראת גיל 3-4 חודשים תינוקות רבים ישנו כבר כ- 5 שעות רצופות בלילה. למרות הצפי למספר האכלות ליליות בחודשים הראשונים לחיים ניתן כבר לעודד הרגלי שינה טובים, שיהיו תקפים לכל אורך גיל הילדות.
לא רק הקפדה על מספר שעות שינה מספק (בהתאם לגיל הפעוט) חשובה, אלא גם בניית השגרה. כדי ליצור הרגלי שינה בריאים רצוי לשמור על שעת קבועה בערב ועל שעת התעוררות קבועה בבוקר. כמו כן רצוי (בגילאים בעלי שייכות לעניין) ששעות התנומה במהלך היום תהיינה במידת האפשר קבועות.
איך יודעים שהתינוק רוצה לישון?
פעוט החפץ לישון ישפשף את העיניים ולא יתבונן בצעצועים. תינוק שהתחיל לבכות לאחר שישן פרק זמן קצר – ייתכן שמשמעות הדבר שהוא עייף. אל תתערבו מייד, אפשרו לו הזדמנות להרגיע את עצמו ולחזור לישון. בעיקרון, כאשר אתם מבחינים שהפעוט ישנוני, הניחו לו לישון ואל תנסו לעורר אותו. במרבית המקרים אם תינוקכם בוכה במיטה (בניסיון להירדם), זה אומר שהוא עבר יותר מידי והבכי הוא אמצעי לפרוק את המתח. נסו לזהות מוקדם את סימני העייפות, ולהקדים את שעת השינה שלו.
שגרת ההשכבה ובניית הרגלי שינה נכונים
בניית שגרת השכבה דורשת מכם להיות עקביים. הקפידו על ביצוע אותן הפעולות באותו הסדר מידי ערב, כי כשהתינוק יודע למה לצפות הוא ירגיש רגוע ובטוח יותר. הנוהל הקבוע יסייע לתינוק להבדיל בין היום והלילה, מה שיתרום לו גם בהמשך חיו.
להירדם במיטת התינוק, על הידיים או במיטה של אימא ואבא?
ההחלטה כמובן היא שלכם. קחו בחשבון שתינוקות המתעוררים במהלך השינה, יצפו להתעורר באותו מצב בו נרדמו. אם התינוק נרדם בידיים ויתעורר במיטה ייתכן שיתקשה לחזור לישון ללא עזרה. תינוקכם ילמד להירדם בעצמו במיטתו אם תשכיבו אותו בה כשהוא עדיין ער. הכנסת הפעוט למיטתו כשהוא עייף אך עדיין ער תסייע לו לקשר בין המיטה לבין תהליך ההרדמות.
עדיף להימנע מהשכבה במיטת הורים. מחקרים מסויימים טוענים כי שינה עם ההורה גורמת להעלאת הסיכון למות עריסה ושינה עם אדם נוסף מקשה על התינוק ללמוד להירדם בעצמו.
טיפים והצעות
- התחילו להוריד הילוך ועברו לפעילות רגועה בחדר כשעה לפני שהתינוק הולך לישון.
- צרו התניה. נגנו אותה מוזיקה מרגיעה באורך של כ-3 דקות מדי יום בסמוך לשעת ההשכבה. עד מהרה התינוק יקשר את המנגינה עם מועד השינה. לחילופין או בנוסף, ציידו את התינוק בחפץ מוכר ואהוב, שהוא מרגיש בנוח איתו ומקשר אותו עם שינה. רצוי לא לכבס את החפץ לעיתים קרובות מדי, כי הכביסה מסירה גם את הריחות המוכרים של הבית יחד עם הכתמים.
- אל תעירו את תינוקכם, אפילו על ידי נשיקה קטנה מהורה שחזר מהעבודה בשעה מאוחרת. זו עלולה להפריע לתינוק לישון ולשדר לו שזה הזמן להתעורר וליהנות ממפגש חברתי עם אבא או עם אימא.
- לאחר ההשכבה הימנעו מיצירת רעשי רקע בחדרו של תינוק.
- על מנת לאפשר שינה בריאה לתינוקם על ההורים להתאים את לוח הזמנים שלהם אליו ולא להיפך. המשמעות היא שעל ההורה החפץ לתת תשומת לב לפעוט לשוב בשעה מתאימה הביתה, כך ששעת ההשכבה או שנת הפעוט לא ייפגעו. כאשר אחד ההורים שב מהעבודה בשעות מאוחרות ומעיר את הפעוט כדי לבלות ולשחק עימו הוא משבש את שנתו, מפריע להירדמותו מחדש וגורם לו לרצות להיות ער בלילה כדי לשחק עם ההורים.
הנהיגו טקס שינה
המומחים ממליצים על טקס שינה קבוע, בדרך כלל בסדר הבא:
- האכלה.
- אמבטיה או מקלחת עם צעצועי אמבטיה (וצחצוח שיניים בגיל מאוחר יותר).
- לבישת פיג'מה.
- עמעום אורות בחדר ויצירת אווירה המתאימה לשינה.
- קריאת סיפור או השמעת שיר רגוע.
- הנחה של חפץ מנחם ומרגיע כמו צעצוע אהוב, מוצץ או שמיכה במיטה ליד הפעוט.
- נשיקת לילה טוב וחיבוק.
הקניית הרגלי שינה להירדמות עצמאית
לאחר אמבטיה, פיג'מה והמנגינה הקבועה, מגיע הרגע הקריטי שממנו פוחדים (לפחות) מחצית מההורים - רגע ההשכבה.
ישנן מגוון שיטות להרגלת התינוק להירדמות עצמאית במיטתו, וההבדלים העיקריים ביניהן נובעים מרמת ההדרגתיות של התהליך: יש המאמינים כי כדאי להרגיל את התינוק להירדם עצמאית בהדרגה ולאורך זמן, על מנת לאפשר לתינוק (ולהוריו) זמן הסתגלות לכל שלב, ויש המאמינים כי עדיף תהליך מהיר יותר של שינוי חד פעמי, גם אם במחיר חוויה של קושי.
שלבי התהליך המשותפים לרבות מהשיטות:
- הניחו את התינוק במיטה, אמרו לו 'לילה טוב, זמן לישון' (או כל ברכת לילה טוב אחרת, כל עוד היא קצרה) וצאו מהחדר.
ניתן גם לבחור בשיטה הדרגתית יותר ולהתחיל בהנחת התינוק במיטתו תוך שמירה על שמירה על השמעת קול ומגע קבועים (והנחת יד על התינוק ולחישת ששש...) עד שהתינוק נרגע. מדי כמה ימים הורידו הדרגתית את העזרים - בהתחלה הסירו מתינוק את היד, אחר כך הרגיעו ללא קול, ובסוף התרחקו מטווח הראייה עד שתצאו מן החדר.
- אם התינוק מתחיל לבכות, חכו רגע ואפשרו לו הזדמנות להירגע בעצמו (אורך הרגע תלוי בכם - שיטות שונות דוגלות בזמן שונה, הנע בין שניה ל- 5 דקות).
- אם הבכי נמשך חזרו לחדר. זכרו לא להדליק את האורות ולא לדבר עם התינוק. בדקו שהוא בסדר, לחשו לו 'לילה טוב, זמן לישון' וצאו מהחדר.
לבוחרים בגישה ההדרגתית - הרגיעו את התינוק, לחשו לו 'לילה טוב, זמן לישון' וצאו מהחדר.
דעו כי אין דרך אחת הנכונה לכולם. העצה היחידה שניתן לתת היא: התאזרו בסבלנות, מיצאו את הדרך המתאימה לתינוק שלכם ולכם ושימרו על עקביות.
זכרו שאין פתרונות בזק ומדובר בתהליך למידה שאורך זמן, אבל ההשקעה בו כדאית, כיוון שהוא עתיד לשפר את איכות החיים היומיומית של כל בני המשפחה.
בכי באמצע השינה
לעיתים פורצים תינוקות בבכי או בצרחות פתאומיות במהלך השינה, כשעה ואף יותר לאחר שנרדמו. תופעה זו מתרחשת בדרך כלל בשנה וחצי הראשונות לחייהם. במרבית המקרים האירוע קורה בשלבי השינה העמוקה, בהם התינוק אמנם צורח אך לרוב כלל אינו מתעורר. אף שכיח שתינוק בוכה או צועק במהלך שנת הלילה וחוזר לישון בעצמו.
בדקו שהתינוק בסדר, אך השתדלו שלא יראה אתכם ואפשרו לפעוט לחזור לישון בכוחות עצמו.
אם התינוק לא נרגע בעצמו, גשו אליו ובדקו אם אין בעיה כלשהי, לרבות רעב, המטרידה אותו. בכל הזמן הזה אין להדליק את האורות ויש לשמור על תאורה מעומעמת ולדבר בקול שקט.
חשוב להיות עקביים: הגיבו באותה הדרך לבכי של תינוקכם בכל הלילות. אם לילה אחד אתם מרימים את התינוק ברגע שהוא מתחיל לבכות (כשהוא בריא) אך משאירים אותו לבכות מספר דקות בלילה שלמחרת, הוא לא יידע למה לצפות ולא יהיה רגוע.
גירויים ביום ולא בלילה
גם כשתינוקכם גדל כדאי להמשיך באותה שגרת ההשכבה. חשוב לעודד פעילות בשעות היום כשהתינוק ער, כי גירוי החושים שלו במהלך שעות היום מעודד שנת לילה טובה יותר. לעומת זאת, מומלץ להימנע מהתרגשות ומאספקת גירויים רבים מדי לקראת השינה כי אלו עלולים לגרום לתינוק להיות ערני. בשעות הללו עדיף לעסוק בפעילות שתרגיע את ילדכם, דוגמת הקראה של סיפור.
אוכל, קדימה אוכל
חשוב להגיע לשינה נטולי רעב, כי אם הפעוט ילך לישון רעב זה יגדיל את סיכוייו להתעורר בלילה. יחד עם זאת כדאי להימנע מלהרדים את התינוק 'עם בקבוק אוכל' או על ידי , כדי למנוע יצירת קשר בין האכלה לשינה. הקפידו שיחלוף זמן מה בין ההאכלה ובין השינה. עדיף גם להימנע ממתן שתייה מרובה לפני השינה, כי הדבר עלול לגרום להתעוררויות ליליות.
מיתוסים ואמיתות
מיתוס: כדאי להעיר את התינוק להאכלה לפני שאתם הולכים לישון, כדי שכולם בבית יוכלו לישון בשלווה.
האמת: לא נכון. הדבר עלול להניב דווקא את התוצאה ההפוכה. התינוק יצפה לכך ויהפוך את כול הלילה לחגיגה.
מיתוס: כדאי למנוע מהתינוק לישון במשך היום מחשש שהוא לא יירדם בלילה.
האמת: לא נכון. שינה טובה ביום היא ערובה לשנת לילה טובה.
מיתוס: השכבה בשעות מאוחרות תסייע לתינוק לישון זמן רב יותר ולא להתעורר בשעות בוקר מוקדמות.
האמת: לא נכון. ככל שהם ישנים יותר, כך גם אתם ישנים יותר.
מיתוס: משחק עם התינוק בשעות הלילה מונע קנאת אחים גדולים יותר (כשיש כאלו).
האמת: ספקו לעצמכם תירוץ טוב יותר. כשיש יותר מילד אחד במשפחה, טוב תעשו אם תעניקו תשומת לב מתאימה לכול אחד מהם בשעה הראויה, כולל טיפוח היחסים בין הילדים.
בעיות שינה של פעוטות
זהו את סיבת הקושי להירדם או למה הוא (או היא) מתעורר בלילה. ביעותי לילה עלולים להופיע עוד בטרם מלאה לפעוט שנה. מועקות עלולות לגרום לבעיות שינה. סיבה נפוצה לבעיות שינה היא בעיה בדרכי הנשימה. כשאין סיבה רפואית לבעיית השינה היצמדו לשגרת ההשכבה ולמדו את ילדכם לחזור לישון בעצמו.
רוב התינוקות יכולים לישון לילה רצוף (חמש שעות לפחות) כבר בגיל שישה חודשים ובנוסף לכך הם זקוקים לשתי תנומות קצרות במשך היום. בדרך כלל, בגיל הזה התינוקות מתעוררים פעם או פעמיים בלילה וחוזרים לישון בעצמם ללא כול בעיה.
כ-20% - 30% מהתינוקות והפעוטות חווים הפרעות שינה שהביטוי העיקרי שלהן הם קשיי הירדמות והתעוררויות ליליות מרובות. תינוקות המתעוררים יותר מפעמיים בלילה וכאלו שאינם נרדמים בעצמם לאחר ההתעוררות, סובלים כפי הנראה מבעיית שינה. הם עלולים להזדקק למעורבות של הורה כדי להירדם בערב, או לאחר שמתעוררים במהלך הלילה.
התוצאה המיידית של הפרעות השינה היא ביום המחרת שמתבטאת באדישות וישנוניות, או להיפך, בפעילות יתר, התפרצויות בכי וחוסר שקט כללי. תינוקות אשר ישנים פחות מדי או שיש להם בעיות שינה נוטים להיות תובעניים וגחמניים מעל המקובל. הם עלולים להיות רגישים יותר לגירויים וקשה לספק את רצונותיהם. הורים לתינוקות עם הפרעות שינה מדווחים על בעיות התנהגותיות לרבות קשיי קשב וריכוז, התפרצויות זעם, סרבנות וקושי להסתגל לשינוים.
זהו את סיבת הקושי להירדם
ברוב המקרים בעיות שינה נובעות מהרגלי הירדמות לא תקינים. הפתרון למקרה זה הוא התמדה בשגרת ההשכבה כפי שפורטה בכתבה 'שוכבים לישון'. עם זאת, יש לשלול סיבות אחרות שיכולות לגרום לקשיי הירדמות ולהתעוררויות מרובות בלילה, ביניהן בטן הנגרם כתוצאה מגזים ( , אצל תינוקות רכים) או מרגישות לחלב, אוזניים, כאבי שיניים ואף טיפול בתרופות נגד .
במקרים רבים הבכי של התינוק מעיד על צרכיו, לרבות בעת ההשכבה ובעת ההתעוררות במהלך הלילה. לא כול בכי מעיד על רעב והוא יכול לנבוע מכאב, שעמום, אי נוחות או עייפות ותסכול מאי היכולת להירדם. אם אתם מתקשים להבחין בין הגורמים השונים מומלץ להיעזר ביישום cry translator שניתן להוריד לאייפון.
פעמים רבות תינוק ימשיך לבכות רק בשל תגובת ההורים. הורה מתוח כתוצאה מבכי תינוק גורם לחרדה ולחוסר מנוחה אצל ילדו ולהתעצמות הבכי בשל כך. אף הנוהג להרדים את העולל בזרועותיכם עלול להוביל לבכי שעה שאתם מניחים אותו (בשעה טובה) במיטתו, כי אז הוא מתעורר בבהלה כתוצאה מהשינוי הלא מובן בסביבה.
כאשר אתם חשים שבעיית השינה של הפעוט גורמת לכם לעצבנות יתר (מה לעשות, אף אתם לא ישנים די) אתרו קרוב משפחה אותו מכיר הפעוט, שיוכל להחליפכם מידי פעם, כדי לאפשר לכם לאגור כוחות ולצבור כמה שעות שינה רצופות.
קיצורו של עניין, זיהוי והתייחסות לסיבה האמיתית של הבכי יועילו לשני הצדדים. במרבית המקרים של בכי בעת הירדמות או ניסיון לשוב לשינה מדובר בעייפות ותסכול מאי יכולת להירדם. במקרה זה אין לעודד 'פעילות' אלא יש להיצמד לנוהל שפורט בכתבה 'שוכבים לישון'. כול סטייה מהנוהל עלולה להוביל לבעיות שינה מתמשכות.
נדגיש בהקשר זה שעד גיל 4-6 חודשים השעון הביולוגי שמתווה את התהליכים הביוכימיים היומיים אינו מפותח. מסיבה זו הפעוט יכול להיות רעב או לרצות לישון בכל שעות היממה, ועל ההורים או המטפלים להיות קשובים לצרכיו ולא לנסות להכתיב לוחות זמנים קשיחים, היינו אין למנוע שינה כדי 'שיירדם טוב יותר מאוחר יותר' או להאכיל בשעה שאינו רעב.
בררו למה הוא מתעורר בלילה
מגיל שישה חודשים ומעלה אמורים פעוטות בריאים לישון כל הלילה, אולם עובדה היא שכמחצית מהילדים מתחת לגיל חמש שנים עוברים תקופות בהן הם מתעוררים בלילה. במצב זה יש לבחון מדוע ילדכם מתעורר שוב ושוב. סיבות אפשריות הניתנות לפיתרון בקלות:
- רעב או צמא. אם הפעוט מעל גיל שנה, יתכן שמתן דייסה לקראת השינה בלילה יעזור לשנת לילה רציפה. אם הוא מתעורר ורוצה לשתות, תנו לו מים, אך אל תתנו לו לאכול.
- או קור. התאימו את המצעים ואת החימום (או קירור) בחדר ובדקו אם זה פותר את הבעיה.
- פחד מחושך. השאירו בחדר מנורת לילה עמומה.
חלומות רעים וביעותי לילה
חלומות רעים או סיוטים נפוצים למדי בקרב הפעוטות והם מתחילים לרוב בין הגילאים של 18 חודשים ו-3 שנים. העובדה שלילד יש סיוטים אינה מעידה על כך שיש לו הפרעות נפשיות. הסיוטים עלולים להופיע בשל חרדה מתוכנית טלוויזיה או מסיפור מפחיד.
בעקבות התעוררות מחלום רע זקוק הפעוט להרגעה, כדי שיוכל להרגיש בטוח, ואין למנוע אותה ממנו. יחד עם זאת אם ילדכם מרבה להתעורר בלילה כתוצאה מסיוטים ואינכם יודעים מדוע זה קורה, כדאי לפנות לרופא ילדים שמתמחה בבעיות שינה של ילדים.
ביעותי לילה עלולים להופיע עוד בטרם מלאה לפעוט שנה, אך הם נפוצים יותר בגילאי 3-4 שנים. בדרך כלל הביעותים יבואו לידי ביטוי שעתיים – שלוש לאחר שהילד נרדם ואז הוא מתחיל לצעוק או להשתולל במיטתו בעודו ישן. הוא יכול להתיישב במיטה, לדבר ולהראות מבועת ועדיין לא להתעורר.
אמנם המראה של פעוט החווה ביעותי לילה יכול להיות קשה ובלתי נעים, אך אין מדובר במצב מסוכן או במצב שיש לו השפעה מתמשכת. במרבית המקרים ביעותי לילה לכשעצמם אינם מהווים בעיה רצינית, אינם מעידים על בעיה ויחלפו עם הגיל.
אם ילדכם צועק או משתולל במיטתו מתוך שינה, מומלץ שלא להעיר אותו. יחד עם זאת, כאשר ביעותי הלילה פוקדים אותו פחות או יותר באותה שעה כל לילה, שברו את שיגרת הביעות על ידי כך שאתם מעירים את הפעוט כרבע שעה לפני מועד הביעות. העירו אותו בעדינות לדקות ספורות בלבד ואז הניחו לו (או לה) להמשיך לישון. לרוב הילדים לא יזכרו בבוקר המחרת שום דבר ממה שהתרחש בלילה.
חזית אחידה לפני הכול
בין אם זוג ההורים חי תחת אותה קורת גג ובין אם לא, חשוב לשתף פעולה. תאמו עם ההורה השני את דרך הטיפול בבעיות השינה של הפעוט כי עקביות וחזית אחת תסייענה להשיג פיתרון יעיל. מאד לא מומלץ להתלבט או להתווכח באמצע הלילה, כשהפעוט התעורר ומצפה לתגובה ואף לא מומלץ שפעוט השוהה אצל אימא יקבל דפוס תגובה שונה מזה שיקבל אצל אבא.
- למדו את ילדכם לחזור לישון בעצמו. ראשית וודאו שהכול בסדר ואז השכיבו אותו (או אותה) שנית במיטתו, בלי הרבה דיבורים. אל תוציאו אותו מהחדר ואל תכניסו אותו למיטתכם. אם הוא מתחיל לבכות ואתם לא מאתרים מצוקה גופנית כלשהי, חכו רגע ואפשרו לו (או לה) להירגע בעצמו בטרם תיגשו אליו שוב. אורך הרגע תלוי בכם - שיטות שונות דוגלות בזמן שונה, הנע בין שניה ל- 5 דקות.
- התעוררות יזומה. אם ילדכם מתעורר באותה השעה בכל לילה, העירו אותו 15-60 דקות לפני כן (לדקות ספורות בלבד) ואז השכיבו אותו חזרה לישון.
- שינה בחדר עם אח או אחות. אפשרו לילדכם לישון (במיטתו) בחדר עם אח או אחות (קבלו את הסכמתם לפני כן). לעיתים תחושת החברה תסייע לשנת לילה רציפה.
מועקות עלולות לגרום לבעיות שינה
מועקות העלולות להוביל לבעיות שינה, הן הירדמות קשה והן התעוררויות במהלך הלילה אינן רק נחלת מבוגרים. פעוטות שחוו מועקות (בדרך כלל מעל גיל שלוש שנים) הנובעות מפרידה כפויה מהורה או מסב אליו היו קשורים, עלולים לחוות קשיי שינה. הפיתרון במקרה זה אינו טמון בהתפשרות על שגרת השינה (כי זה רק יערער מוקד ביטחון חיוני) אלא בטיפול של ההורה (עם או ללא סיוע של פסיכולוג) במועקה עצמה, במהלך היום.
מתי לפנות לרופא הילדים?
מרבית בעיות השינה ניתנות לפתרון בבית ללא הסתייעות בעזרה מקצועית. יחד עם זאת כאשר אתם חשים ש'ניסיתם הכול' ועדיין לא הצלחתם לפתור את בעיות השינה של ילדכם, כדאי לפנות לרופא הילדים או לרופא ילדים שהתמחה בבעיות שינה. רופא שהתמחה בתחום עשוי להציע לכם רעיונות נוספים או להמליץ על בדיקה במעבדת שינה כדי לאבחן את מקור הבעיה.
פעמים רבות בעיות השינה הן בעיות משניות הנובעות מבעיה רפואית ראשונית, אותה יאבחן רופא הילדים במהירות (מה לעשות, הוא ראה יותר פעוטות 'בעייתיים' מכם). מדובר בין היתר במצבים הבאים:
- רגישות לחלב שאחד מביטויה אלו כאבי בטן (חוץ מפליטות, , שלשולים ופריחה עורית).
- חתך או בפי הטבעת.
- בקע מפשעתי.
- גזים או הפרעות אחרות במערכת העיכול.
- צרבות כתוצאה מחזרת המזון מהקיבה לוושט.
- כאב אוזניים.
- כאב בקיעת שיניים.
סיבה נפוצה לבעיות שינה היא בעיה . סימפטומים העלולים לרמז על בעיות נשימה כוללים:
- נשימה כבדה.
- כרונית או נזלת סמיכה.
- חרחורים בשינה או שינה לא רגועה (תזוזות רבות של הפעוט בעת שינה והתעוררויות).
- דלקות חוזרות בדרכי הנשימה.
- דלקות אוזניים חוזרות.
- פליטות מרובות.
הפחתת הסיכון למוות בעריסה
מוות בעריסה או תסמונת המוות הפתאומי אצל תינוקות (SIDS) הוא מוות בלתי צפוי ובלתי מוסבר של תינוק בריא לכאורה. אירועים כאלו הם נדירים ועלולים להתרחש עד גיל שנתיים. הגורם המדויק למוות בעריסה אמנם אינו ידוע, אך ניתן לנקוט מספר צעדי מניעה ואמצעי זהירות שמאפשרים להפחית את הסיכון למוות בעריסה
צעדים שיפחיתו את הסיכון למוות בעריסה
רשויות הבריאות ואנשי המקצוע ממליצים על הצעדים הבאים:
- רצוי להשכיב את התינוק על הגב (בעריסה או במיטת תינוק).
- יש להימנע מעישון במהלך ואין לאפשר לאנשים לעשן בחדר בו נמצא התינוק.
- לא רצוי שהתינוק יישן באותה המיטה עם ההורים ובפרט אם הם נוהגים לשתות אלכוהול, לעשן או להשתמש בסמים.
- יש להימנע משינה עם התינוק על הספה או על הכורסה.
- חשוב לשמור שלתינוק לא יהיה חם מדי. יש לכסות את התינוק בשמיכה רק עד לגובה הכתפיים ולהקפיד שראשו יהיה גלוי לחלוטין.
- יש להשכיב את התינוק כך שרגליו תהיינה קרובות יותר לקצה המיטה או העגלה, ולא ראשו.
הנקה מפחיתה את הסיכון למוות בעריסה
מכיל את כל המרכיבים התזונתיים שתינוקות זקוקים להם בששת החודשים הראשונים לחייהם ולכן מסייע להגן עליהם מפני זיהומים. אם מתעוררים קשיים או שאלות לגבי כדאי לפנות לרופא ילדים או ליועצת הנקה.
תנוחות שינה מומלצות לתינוקות
המומחים ממליצים להשכיב את התינוק על הגב ולמקם אותו כך שרגליו תהינה קרובות יותר לקצה המיטה או העריסה. תנוחה כזו מפחיתה את הסיכון לחנק בזמן השינה ולמוות בעריסה.
אמנם בגיל חמישה-שישה חודשים התינוקות מסוגלים כבר להתהפך בעצמם ועלולים לישון על הבטן, אך גם הסיכון למוות בעריסה פוחת משמעותית בגיל זה. אם גיליתם שתינוקכם ישן על הצד או התהפך על הבטן, החזירו אותו בעדינות לתנוחה המקורית – על הגב. יחד עם זאת אל תרגישו שאתם חייבים לעמוד על המשמר כל הזמן שהתינוק ישן.
בחירת מיטה לתינוק וכיסוי בשמיכה
במשך ששת החודשים הראשונים רצוי שהתינוק יישן במיטה משלו או בעריסה בחדר ההורים. הקפידו שהמזרון יהיה קשיח, שטוח ואטום למים, שיתאים בדיוק לגודל המיטה או העריסה ושיהיה מכוסה בסדין אחד. השתמשו בסדינים ובשמיכות קלות ולא בשמיכת פוך, שמיכת טלאים, כריות או כלי מיטה מרופדים. הקפידו על ניקיונם.
אין לכסות את ראשו של התינוק עם השמיכה כי זה מעלה את הסיכון למוות בעריסה. הניחו אותו כך שרגליו קרובות לקצה המיטה ולא ראשו. כדי למנוע מהתינוק להשתחל כולו מתחת לשמיכה, הדקו אותה למזרון כך שלא תחליק אל מעבר לראשו של התינוק.
עישון בהריון או בקרבת התינוק מעלה את הסיכון למוות בעריסה
עישון במהלך ההריון ואף שהייה באופן תדיר בסביבת מעשנים בתקופת ההריון מעלה את הסיכון למוות בעריסה של הילוד. גם חשיפה של התינוק לעשן מגבירה את הסיכון למוות בעריסה, כך שעדיף להימנע לחלוטין מעישון כשיש תינוק בבית. מעשנים צריכים להימנע לחלוטין משינה משותפת באותה המיטה עם תינוקם.
טמפרטורה מתאימה לחדר התינוק
חימום יתר של התינוק עלול להחמיר את הסיכון למוות בעריסה ולכן רצוי להיזהר שלא לכסות את התינוק בשמיכות רבות ולהימנע מחימום יתר של החדר. בדקו אם התינוק מזיע או שבטנו חמה מדי והורידו לפי הצורך חלק מהכיסויים או המלבושים. אין צורך לחשוש אם הידיים או הרגליים של התינוק אינן חמות.
תינוקות אינם זקוקים לחדר המחומם יתר על המידה. טמפרטורה של 22 מעלות בחדר מתאימה לתינוקות.
אסור שהתינוק ישן בתנאים הבאים:
- עם בקבוק מים חמים.
- עם שמיכה חשמלית.
- בסמוך למפזר , לרדיאטור או לתנור חימום.
- באור שמש ישיר.
מוצץ מפחית את הסיכון למוות בעריסה
במחקרים נמצא שאצל תינוקות הישנים עם מוצץ ההסתברות למוות בעריסה היא נמוכה יותר.
יחד עם זאת לא רצוי להרגיל למוצץ תינוקות יונקים כאשר הם בני פחות מחודש, כדי לא לפגוע בשגרת ההנקה. חשוב להדגיש שלא כל התינוקות אוהבים מוצצים ולא צריך לדאוג אם התינוק אינו מוכן להשתמש בו, או שהמוצץ נופל מפיו במהלך שנתו. בכל מקרה אין להכריח את תינוק להשתמש במוצץ.