בריאות בחורף - מתחסנים נגד שפעת עונתית

כל מה שצריך לדעת על שפעת עונתית ועל החיסון נגדה

שפעת עונתית

מתחסנים נגד שפעת

קבלת חיסון לפני עונת השפעת הינה אמצעי יעיל למניעת המחלה וסיבוכיה. הדבר חשוב לכולם אבל בפרט לאוכלוסיות הנמצאות בקבוצות סיכון. חובה להתחסן מחדש בכול שנה. קראו אילו חיסונים קיימים בישראל ומה מתאים למי.

השפעת היא מחלה נגיפית שהסימפטומים הנפוצים שלה כוללים חום גוף שעולה בפתאומיות אל מעל 38 מעלות, נזלת או גודש באף, כאבי שרירים וראש, כאב גרון ותחושת חולי כללית.

 

סיבוכים של מחלת השפעת עלולים לכלול דלקת סמפונות או דלקת ריאות קשה ואף לסכן חיים, במיוחד בקרב קשישים או אנשים שנמצאים בקבוצות סיכון. מדי שנה נפטרים בישראל כמה מאות אנשים כתוצאה מסיבוכי מחלת השפעת, רובם בני 65 ומעלה.

 

הסימפטומים מופיעים כיומיים לאחר ההדבקה ונמשכים בדרך כלל כשבוע ימים. על פי רוב יחמירו הסימפטומים ביומיים - שלושה הראשונים ולאחר מכן יפחתו בהדרגה.

 

נגיף השפעת מועבר באמצעות מגע ישיר עם טיפות רסס שנפלטות כתוצאה מהתעטשות או משיעול של אדם חולה, משאיפת אוויר המכיל טיפות אלו, או על ידי מגע עקיף עם חפצים שזוהמו בנגיף זמן קצר לפני כן.

 

חולי שפעת מסוגלים להדביק אחרים יום לפני הופעת הסימפטומים ובמשך 5-6 ימים לאחר מכן. ילדים ואנשים שמערכת החיסון שלהם מוחלשת, כמו חולי סרטן, עלולים להיות מדבקים זמן רב יותר.

החיסון הוא אמצעי מניעה יעיל

החיסון נגד שפעת מגן מפני מספר סוגי נגיפים שגורמים למחלה. התחסנות מוקדמת, לפני עונת השפעת, מהווה אמצעי יעיל למניעת המחלה וסיבוכיה. החיסון מפחית את שכיחות התחלואה בשפעת ובדלקת ריאות בכ-80% ומקטין את מספר מקרי התמותה עקב סיבוכי המחלה.

 

מידת ההגנה שהחיסון מעניק משתנה מאדם לאדם. על פי פרסומי ארגון הבריאות העולמי יעילות החיסון נגד שפעת בקרב מבוגרים (עד גיל 65) בריאים עומדת על 70%-90% ואילו אצל בני 65 ומעלה היעילות נמוכה יותר - החיסון מצליח למנוע רק 50%-60% ממקרי המחלה.

שלושה זני נגיפים

קיימים שלושה זני נגיפים שעלולים לגרום למחלת השפעת, בעיקר בחודשי החורף:

    •  נגיף מסוג A הגורם לתחלואה קשה יותר בהשוואה לזנים אחרים של נגיפי השפעת. זן זה נוטה לעבור שינויים מבניים (מוטציות) תכופים ולכן ללא קבלת חיסון עדכני המערכת חיסונית לא תצליח לזהותו. נגיף שפעת החזירים (H1N1) שייך לקבוצה זו.
    •  נגיף מסוג B גורם למחלה פחות קשה ואחראי להתפרצויות בקנה מידה קטן יותר. סוג זה תוקף בעיקר ילדים קטנים.
    •  נגיף מסוג C גורם למחלה קלה בדומה להצטננות.

במרבית השנים נגרמת השפעת על ידי זן אחד או שניים של נגיפים מסוג A בשילוב עם נגיף מסוג B. מדי 15-10 שנים פורצות מגיפות עולמיות של שפעת שנגיף מסוג A אחראי להן ואלו גורמות לתחלואה נרחבת וקשה ולמקרי מוות רבים.

חייבים להתחסן מידי שנה

ארגון הבריאות העולמי מעריך מידי חודש פברואר אלו זני נגיפים עלולים לגרום לתחלואה בשפעת בחורף הבא בחצי כדור הארץ הצפוני.
הערכה זו מהווה בסיס ליצירת חיסונים חדשים לקראת ספטמבר ו"עונת השפעת" באותה השנה.
בדרך כלל החיסונים יהיו יעילים נגד שני נגיפי שפעת מסוג A ונגיף אחד מסוג B.

 

תרכיב החיסון נגד שפעת עונתית שיוצר עבור החורף הנוכחי לא השתנה מהותית בהשוואה לתרכיב של העונה הקודמת. אחד המרכיבים שנותר זהה בחיסונים בכול ארבע השנים האחרונות הוא זה נגד הנגיף שעלול לגרום לשפעת החזירים (H1N1/A). חשוב להדגיש שהחיסון יעיל רק נגד הזנים שנגדם הוא הורכב, כך שאם יתפשט זן אחר של הנגיף שלא הופיע בחיסון, גם אדם מחוסן עלול לחלות.

 

חייבים להתחסן מחדש בכל שנה כי חלה ירידה הדרגתית בהשפעת החיסון שקבל אדם בשנה שחלפה. כמות הנוגדנים שמייצרת המערכת החיסונית בעקבות קבלת החיסון יורדת באופן הדרגתי במהלך 8-6 חודשים. בנוסף יש לזכור שנגיפי השפעת משתנים כל הזמן וכן מופיעים זנים חדשים והחיסונים מתעדכנים בהתאם.

 

ההמלצה להתחסן תקפה במיוחד עבור אנשים שהסיכון שלהם לפתח סיבוכים כתוצאה משפעת הנו גבוה, לרבות חולים כרוניים, ילדים קטנים או קשישים. ניתן לקבל את החיסון בכל מועד, אך העיתוי הטוב ביותר הוא מאוקטובר ועד סוף חודש נובמבר.

מועד תחילת ההשפעה של החיסון ומשך ההשפעה

בעקבות קבלת החיסון המערכת החיסונית של הגוף תגיב ביעילות נגד הנגיפים לאחר כ-14-10 ימים ממועד ההתחסנות ובמהלך כול עונת החורף הנוכחי.

 

החיסון אינו יכול לגרום למחלת השפעת. עם זאת ייתכן שאדם נדבק בנגיף אחר דמויי שפעת ובעקבות זאת יחשוד שהחיסון גרם לחולי או "לא עבד". ייתכן גם מצב שאנשים נדבקו בשפעת לפני שהחיסון התחיל להשפיע.

החיסונים הניתנים בישראל

החיסונים נגד שפעת ניתנים בישראל לכלל האוכלוסייה, החל מגיל 6 חודשים. מדובר בחיסונים "פעילים", במובן שהם מכילים נגיפים מומתים או מוחלשים. חיסון פעיל גורם למערכת החיסונית של הגוף לייצר נוגדנים נגד הנגיפים ובדרך זו נמנעת התפתחות המחלה והסיבוכים הקשים שעלולים להוביל לדלקת ריאות, לאשפוז, לנכות ואף לתמותה.

 

בישראל ניתן חיסון בזריקה אשר מכילה נגיפים מומתים. חיסון זה ניתן למבוגרים באמצעות הזרקה לתוך השריר בחלק העליון החיצוני של הזרוע, ואילו לתינוקות ולפעוטות עד גיל 3 באמצעות הזרקה לתוך השריר בחלק החיצוני של הירך.

למי מומלץ להתחסן ולמי לא

כל אדם מגיל 6 חודשים ומעלה יכול להתחסן נגד שפעת עונתית. החיסון מומלץ לאנשים בריאים מעל גיל 50 ובמיוחד לאלו שחצו את גיל 65 וכן לאנשים המוגדרים בקבוצת סיכון.

 

בקבוצות הסיכון נכללים תינוקות וילדים בריאים בגילאי 59-6 חודשים, נשים בכל שלבי ההריון וכן נשים המתכננות להרות ונשים בתקופת משכב הלידה, חולים במחלות כרוניות כגון יתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב וכלי דם, חולי אסתמה, חולי סרטן, חולים במחלות כבד, חולי כליות, חולים במחלות דם, וחולים במחלות של מערכת העצבים וכן אנשים הסובלים מעודף משקל משמעותי (ערך BMI העולה על 40).

נשים בהריון

נשים בהריון יכולות להתחסן נגד שפעת ללא חשש במהלך כל שבועות ההריון. נשים בהריון יכולות להתחסן רק בחיסון מומת הניתן בזריקה, ולא בחיסון חי מוחלש.

מתי לא להתחסן

מומלץ לדחות את קבלת החיסון בעת מחלה זיהומית או מחלה שמלווה בחום גבוה (מעל 38 מעלות), עד לאחר ההחלמה.

 

אין להתחסן כאשר ידוע על תגובה חמורה קודמת לחיסון עצמו או על רגישות לאחד ממרכיביו.

 

יש להיוועץ ברופא לגבי אפשרות קבלת החיסון במקרים הבאים:

    •  כאשר ידועה אלרגיה חמורה לביצים.
    •  כאשר קיימת חולשה או ליקויים משמעותיים בפעילות המערכת החיסונית בשל מחלות כמו סרטן או איידס, או בעקבות קבלת טיפולים שגורמים לדיכוי מערכת החיסונית, דוגמת כימותרפיה.
    •  ידוע סיכון להתפתחות של תסמונת גלייאן-ברה בתגובה לחיסונים.

מידע נוסף ניתן למצוא במסגרת הערך "שפעת".

החיסון לילדים

לילדים בגילאי 6 חודשים ועד 8 שנים הכלולים בהגדרות שלהלן יינתנו 2 מנות חיסון, במרווח זמן של 4 שבועות בין מנת חיסון אחת לשנייה:

    •  ילדים המתחסנים לראשונה בחייהם.
    •  ילדים שלא קיבלו חיסון באחד משני החורפים האחרונים שחלפו.
    •  ילדים שקיבלו 2 מנות באחד משני החורפים שחלפו, אך לא ידוע אם אחת המנות הכילה זן של שפעת החזירים (H1N1), או שידוע ששתי המנות לא הכילו זן זה.

 

ילדים שקיבלו לפחות צמד חיסונים (שתי מנות) מלא (כוללים את הנגיף של שפעת החזירים) באחד משני החורפים האחרונים שחלפו, יקבלו מנת חיסון אחת בלבד.

 

המקרים בהם יש לתת 2 מנות מתעדכנים מדי עונה בהתאם להנחיות משרד הבריאות.

 

ילדים בגילאי 9 שנים ומעלה יקבלו מנת חיסון אחת, וכך אף מבוגרים.

מתי יש להתחסן?

בגלל ששכיחות השפעת עולה בצורה ניכרת בתקופת החורף, מומלץ להקדים את קבלת החיסון לפני התפרצות התחלואה, לתחילת אוקטובר ועד סוף נובמבר לכל המאוחר.

 

במקרה של ילדים עד גיל 8 שחלקם צריכים לקבל 2 מנות חיסון, מומלץ לתכנן מראש את מתן החיסון כך שהמנה האחרונה תינתן לפני סוף נובמבר.

 

    •  חיסון מומת - ניתן לקבל חיסון מומת נגד שפעת יחד עם שאר חיסוני השגרה של גיל הילדות, או עם כל חיסון אחר, ואין צורך להקפיד על מרווח זמן כלשהו בין מועד החיסון נגד שפעת לבין קבלת חיסונים אחרים.
    •  חיסון חי מוחלש - כאשר מדובר על קבלת חיסון חי מוחלש, נדרש מרווח של חודש ימים בין קבלתו לבין קבלת חיסונים חיים מוחלשים אחרים, אם לא ניתנו באותו יום.

היכן ניתן לקבל את החיסון?

במהלך תקופת החיסונים, החיסון לילדים ניתן במסגרת טיפות החלב ומרפאות האחיות בכל המרכזים הרפואיים של "מכבי".
כמו כן מבוצע החיסון בחלק ממרפאות הרופאים העצמאיים.

 

מומלץ שילדים עד גיל 9 שנים יגיעו להתחסן עם פנקס חיסונים.

 

על המתחסן להישאר תחת השגחה רפואית במשך 15 דקות לאחר קבלת החיסון, על מנת לנטר את מצבו הרפואי בעקבות קבלת החיסון.
במידה שמתפתחת תגובה חריגה יינתן במקום טיפול רפואי ראשוני.

בטיחות החיסון ותופעות לוואי

החיסון נגד שפעת נחשב לבטוח מאד, אך במקרים נדירים ביותר תיתכן רגישות יתר חמורה המתבטאת באופן מיידי. רגישות זו המכונה הלם אנפילקטי מאופיינת בקשיי נשימה, נפיחות בפנים ובגרון, פריחה נרחבת, ירידה חדה בלחץ הדם, בצקת ואף איבוד הכרה. מסיבה זו המתחסן מתבקש להישאר תחת השגחה רפואית כרבע שעה לאחר קבלת החיסון.

 

במקרים נדירים מאד אחרים תיתכן תגובה אלרגית מאוחרת שיכולה להתבטא בנזלת, שיעול, אדמומיות, פריחה אלרגית בעור ותגובה עורית חריפה. במקרה כזה יש לפנות מיידית לרופא.

תופעות לוואי של החיסון באמצעות זריקה

בדרך כלל החיסון נגד שפעת אינו גורם לתופעות לוואי. עם זאת, אצל חלק מהמתחסנים באמצעות זריקה עלולות להתפתח תופעות לוואי מקומיות קלות הכוללות:

    •  אדמומיות
    •  נפיחות
    •  כאב באזור ההזרקה

 

לעיתים רחוקות עלולים להתפתח חום לא גבוה וכאבי שרירים קלים. אלו אופייניים יותר במקרים של התחסנות בפעם הראשונה.

 

תופעות הלוואי הללו חולפות בדרך כלל בתוך יומיים לכל היותר. על מנת להקל על חלק מהתופעות ניתן להניח תחבושת לחה פושרת על אזור ההזרקה.

 

יש לפנות לבדיקת רופא במקרה של נפיחות או כאב חזק.

 

תיתכנה גם תופעות לוואי כלליות הכוללות:

    •  עליית חום הגוף
    •  כאב ראש
    •  שלשול
    •  עייפות
    •  ירידה בתאבון

בדרך כלל אף תופעות אלו תחלופנה בתוך יומיים. במקרה הצורך ניתן ליטול תרופה להורדת החום. אם חלה עליית חום משמעותית יש לפנות לרופא.

רפואה מונעת

רפואה מונעת לעונת החורף

ריכזנו שלל מיתוסים, אמיתות ועצות הנוגעים למניעה ולהתמודדות עם פגעי החורף. השנה יותר מתמיד מאוד מומלץ להתחסן נגד נגיף השפעת.

 

מחלות החורף הנפוצות כוללות: שפעת, הצטננות (common cold), דלקת גרון, דלקת מערות האף (סינוסיטיס) ושלל מחלות דרכי הנשימה העליונות.

 

מזג האוויר הקר נוטה גם לעורר התפרצות של פצעי הרפס, להחריף בעיות של הסובלים מזרימת דם לקויה לגפיים ולגרום לפגעי יובש עוריים.

 

בעזרת ביגוד הולם, תזונה, שינה מספקת, שמירה על לחות העור וכמה תוספי מזון ותרופות סבתא ניתן להפחית את הסיכון להידבק או לחוות החמרה של מחלות קיימות.

כיצד למנוע הדבקות במחלות חורף?

 

הקפידו על שהייה במקומות מאווררים

הסיכון להידבק באחת מהמחלות הנזכרות עולה בחורף בעיקר לאור העובדה שאנשים שוהים יותר במקומות סגורים, שאינם מאווררים כיאות.

 

מרבית הנגיפים עוברים מאדם חולה לבריא באמצעות טיפות רסס המתפזרות באוויר בעת התעטשות או שיעול, או באמצעות מגע הדוק עם אדם חולה, או עם מגבת שהשתמש בה לניגוב האף או הפה.

 

היגיינה אישית

שמירה על היגיינה תסייע במניעת הידבקות. מדובר על רחצת הידיים באופן תדיר, שימוש בממחטות חד פעמיות והשלכתן לפח מייד בתום השימוש, חיטוי באלכוהול 70% או חומר חיטוי אחר של מכשיר טלפון בו מדברים מספר אנשים, וכמו כן לא לחלוק מגבות וכלי אוכל כולל כוסות.

 

שינה, תזונה ופעילות גופנית

כדאי לשמור על כמה כללי אצבע שיסייעו לעבור את החורף בלי יותר מדי מחלות:

 

    • שינה מספקת - בממוצע אנו ישנים 6.5-6 שעות בכל לילה שזה כשעה עד שעתיים פחות מהנדרש. שנת לילה נחשבת כמסייעת בשמירה על הבריאות ועל החוסן של גופנו.
    • תזונה - אכילה של פירות וירקות במקום אכילת פחמימות ריקות ו"מנחמות". מומלץ לצרוך 5 מנות של ירק ופרי ביום.
      המומלצים גזר, בטטה, פירות הדר, ברוקולי, עגבניות, סלק ועלים ירוקים העשירים בנוגדי חמצון. ניתן להכין מהם מרקים, ירקות קלויים או להוסיפם לתבשילי קדרות.
    • ארוחת הבוקר - אין זו הפעם הראשונה שאנו מדגישים את חשיבות ארוחת הבוקר. ארוחת בוקר משביעה הכוללת פחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים חשובה במיוחד בעונת החורף. אם אין לכם זמן להשקיע אז גם דייסת שיבולת שועל או דגני בוקר המכילים פירות יבשים דוגמת חמוציות, צימוקים ושקדים הם פתרון טוב.
    • פעילות גופנית - נכון שבגשם ובקור פחות נעים לצעוד בחוץ אבל עדיין אפשר להמיר את המעלית בטיפוס קצוב במדרגות וכפיפות בטן ניתן לבצע בבית (מומלץ על כדור פיטבול). אף פעילות מינית מוציאה קלוריות.

 

ביגוד

לאחרונה הועלתה השערה שאולי יש אמת בדעה שלמזג האוויר הקר השפעה על פגיעות מערכת החיסון. הפתרון הוא ללבוש בגדים מאווררים במספר שכבות. למשל, גופיה תרמית, חולצה, עליונית ומעיל. כך ניתן להשיל שכבה בקלות כאשר אתם נכנסים לאזור סגור ומחומם. אביזרי חורף שאינם מותרות כוללים כפפות, גרביים מאריג שומר חום ובעל תכונת נידוף זיעה (אחרת הפטריות ישגשגו אצלכם) ולמי שסובל מבעיה בזרימת הדם לגפיים, סדין חשמלי.

ויטמין C

הרפואה המשלימה ואף מחקרים רפואיים טוענים שנטילת ויטמין C עשויה לחזק את מערכת החיסון ובכך למנוע שפעת.
ויטמין C הוא ויטמין המסיס במים, שאינו מיוצר או נאגר על ידי הגוף ופועל כנוגד חמצון (אנטיאוקסידנט). עישון, צריכת אלכוהול ומצבי לחץ מורידים את רמתו בגוף.

 

הקצובה היומית המומלצת על ידי רשויות הבריאות בארה"ב היא 90 מ"ג ליום לגבר, ו-75 מ"ג ליום לאישה.
קיים שוני מסוים בין המלצות גופים שונים במדינות שונות.
המנה היומית המרבית המומלצת לאנשים בריאים הינה 2 גרם ליום. נטילה של מינונים גבוהים של ויטמין C עלולה לגרום לשלשולים ואף עלולה לגרום ליצירת אבנים בכליות.

 

אנשים הנוטלים ויטמין C במינונים גבוהים ורוצים להפסיק את השימוש בו צריכים לעשות זאת בהדרגה.

 

מזונות עשירים בוויטמין C

פאפאיה אחת מספקת 187 מ"ג של ויטמין C, כוס אחת של פלפל אדום טרי פרוס תספק 174 מ"ג, כוס של ברוקולי מאודה 123 מ"ג, כוס תותים 81 מ"ג - יותר מאשר תפוזים, אשכוליות או קיווי.

 

מיתוסים ואמיתות על ויטמין C

    •  ויטמין C מסוגל לרפא שפעת - לא נכון.
      מחקרים רבים בדקו את הנושא והמסקנה היא שוויטמין C אינו מרפא שפעות או הצטננויות.
    •  ויטמין C ממקור טבעי עדיף על מקור סינטטי - לא נכון.
      אין חשיבות למקורו של הוויטמין. הגוף מזהה ויטמין C שהוא חומצה אסקורבית באופן דומה ללא תלות במקורו.
    •  עדיף ליטול מינון גבוה של ויטמין C פעם ביום מאשר מנות קטנות לכל אורך היום - לא נכון.
      הגוף מפריש כמות הגדולה מ- 200 מ"ג של ויטמין C במנה בודדת. עדיף לצרוך את הויטמין לכל אורך היום במנות קטנות ולא ליטול כדור בודד במינון גבוה פעם ביום.

אכינצאה (קיפודנית) ופרופוליס

האכינצאה היא צמח מרפא שמקורו בדרום אמריקה. שלושה מהזנים שלו מכילים חומרים שלהם מייחסים פעילות אנטינגיפית, אנטידלקתית ונוגדת חמצון. כאשר האכינצאה ניטלת ברצף יומי משך 8 שבועות היא נחשבת כגורם המעורר את מערכת החיסון. ניתן למצוא אותה במגוון תכשירים המכילים את תמצית הצמח או בכאלו המשלבים תמצית אכינצאה עם תמציות צמחים אחרים וויטמינים.

 

יחד עם האמור, ראוי לזכור שיעילות האכינצאה בקיצור הצטננויות או בהפחתת חומרתן בקרב ילדים מוטלת בספק.
הנושא נבדק במאות מחקרים רפואיים שלא הצליחו להראות יעילות מוכחת.

 

הפרופוליס הוא שרף שבטבע משמש את הדבורים לאיטום הכוורת. מייחסים לו פעילות אנטינגיפית, אנטי פטרייתית, אנטי חיידקית ונוגדת חמצון. לאור זאת הוא מכונה ה"פניצילין של הטבע". תכשירים הומיאופתים רבים לחיזוק מערכת החיסון וכן תרסיסים לחיטוי הפה והגרון מכילים פרופוליס.

אזהרות

קיימים דיווחים בספרות הרפואית על כך שנטילה יומית רצופה של אכינצאה לאורך זמן (מעל 8 שבועות) גרמה לפגיעה כלייתית ופגיעה בכבד.
יש לנקוט משנה זהירות כאשר מדובר בחולי אסתמה ובחולים בנזלת אלרגית.

 

אין לשלב נטילת אכינצאה ופרופוליס עם נטילת תרופות המדכאות את מערכת החיסון, עקב החשש לירידה ביעילותן. לפיכך גם אין ליטול אכינצאה לפני ניתוח השתלת איבר שלפניו או לאחריו ניתנות תרופות המדכאות את מערכת החיסון.

 

לאור דיווחים על פגיעה בעובר אין ליטול אכינצאה בעת הריון ולאור היעדר מידע מחקרי מתאים מומלץ שלא ליטול אותו בתקופת הנקה. כמו כן, יש לנקוט משנה זהירות במתן אכינצאה לתינוקות ופעוטות.

 

על אנשים אשר אלרגיים לדבש נאסר ליטול פרופוליס מחשש לתגובה אלרגית קשה (שוק אנאפילקטי). הפרופוליס אינו מומלץ עבור נשים בהריון בשל החשש לשיירים של עופרת בתמצית. חל איסור על מתן דבש ומוצריו לתינוקות עד גיל שנה ובכלל זה פרופוליס.

 

שילוב של פרופוליס עם תרופות אנטיפטרייתיות, אנטיביוטיקה, תכשירים נוגדי דלקת ותרופות לטיפול באוסטיאופורוזיס אינו מומלץ, כיוון שעלול להגביר או להחליש את הפעילות של התרופות.

 

מעבר לאמור כדאי להיות ערים לבעייתיות המתלווה לנטילת חומרים טבעיים. זו נובעת מכך שבמקרים רבים אין פיקוח על חומרי הגלם ותהליכי הייצור, בניגוד למקובל לגבי תרופות. אף המינון של החומר הפעיל אינו מדויק כמו בתרופה וקיים חשש להימצאות מתכות דוגמת עופרת בתכשירים.

תרופות סבתא

הרפואה העממית ממליצה על תזונה מסוימת וצמחי מרפא כאמצעי למניעה ולטיפול במחלות החורף.
היעילות של המלצות אלו לא הוכחה מדעית אולם מן הסתם כאשר המלצות אלו מסייעות לשיפור התחושה אז למה לא.

 

    •  מרק עוף - מעבר לשמירה על מאזן הנוזלים בגוף מיוחסות למרק העוף השפעה טובה על מערכת החיסון ומיתון התגובה הדלקתית.
    •  חליטות - ברשימת הסבתא כלולות חליטות תה וחליטה של פלחי לימון, דבש, פיסות ג'ינג'ר וקליפת קינמון. שתיית חליטה של עלי צמח הטיליה עשויה להקל על שיעול יבש וחליטה של עלי קורנית (טימין) או שומר עשויה לסייע בריכוך ליחה וסילוקה מהגוף.
    •  מיצי ירקות מדוללים במים.
    •  שום ובצל - השפעות אנטינגיפיות מיוחסות לבצל ואנטי חיידקיות לשום. התכונות הרפואיות של שורשים מעובים אלו נחקרו מדעית.

הרפואה הסינית

על פי הרפואה הסינית לכל סוג של מזון יש השפעה מחממת, מקררת או ניטרלית על הגוף. בעונת החורף מומלץ להרבות באכילת מזונות מחממים על מנת לגרום לחימום הגוף ולחיזוק מערכת החיסון.

 

ברשימה מככבים שיבולת שועל, מרקי קטניות, ירקות כתומים דוגמת בטטה, גזר ודלעת ותבשילי קדירה. ככלל הם ממליצים על מזון מבושל שהוא קל יותר לעיכול מאשר מזון נא. תבלינים בעלי אופי מחמם הם קינמון, ג'ינג'ר (זנגביל), פלפל שחור, רוזמרין, כוסברה, צ'ילי והל.

 

כדאי להימנע ממזונות עתירים בסוכרים ובפחמימות פשוטות דוגמת שוקולד, עוגיות, מאפים עשויים קמח לבן, אלכוהול (סוכר מותסס) ומיצים עתירי סוכר, היות שהם מחלישים את מערכת החיסון.

 

שעה שלוקים בדלקת כלשהי בדרכי הנשימה, מומלץ להימנע משתיית חלב ומאכילת מוצרי החלב מאחר שהם מעודדים ייצור ליחה העלולה לגרום להחרפת המצב.

מניעת יובש העור

שמירת הלחות בחדר - כדאי להימנע משהייה קרובה למוקד חימום דוגמת תנור חימום, מפזר חום או מזגן.
מומלץ להוסיף לחות לחדר סגור באמצעות שימוש במכשיר אדים או בסיר פתוח המכיל מים אשר מתאדים לאוויר.

 

שימון העור - דווקא בחורף כדאי לשמור על רמת הלחות של העור על ידי מריחת קרמים או תחליבים המועשרים בלחות מספר פעמים ביום.
יש להימנע משימוש בתכשירים המכילים אלכוהול.

 

רחצה - יש להעדיף מקלחות קצרות במים פושרים על פני שימוש במים חמים או אמבטיות קצף שעלולות ליבש את העור.
אם כבר אמבטיות אז רק בשילוב שמנים המלחחים את העור. את הסבון המייבש ראוי להמיר בתרחיצי לחות.