מקבץ לופוס אנטיקואגולנט

Lupus Anticoagulant Battery (קוד בדיקה: 5615)

עדכון אחרון 26.06.22

מבט כללי

מטרת מקבץ הבדיקות

בדיקות אלו מבוצעות במסגרת בירור הגורם להפלות חוזרות ונטייה לקרישיות יתר.

הנחיות לבדיקה

לביצוע הבדיקה יש צורך בהפניית רופא המטולוג, יועץ קרישה, ראומטולוג, נוירולווג או אימונולוג.

הבדיקות הכלולות במקבץ זה הן:

נוגדנים נגד בטא 2 גליקופרוטאין 1 (קוד בדיקה 6146)

לופוס אנטיקואגולנט (קוד בדיקה 5613, 5614)

זמן תרומבופלסטין חלקי (קוד בדיקה 56104)

נוגדנים נגד קרדיוליפין (קוד בדיקה 6147)

סקירה

כחלק מתהליך הבירור לגורמים לקרישיות יתר ולהפלות חוזרות נערכות מספר בדיקות לרבות קביעת נוכחותם של נוגדנים המעורבים בהיווצרות מוגברת של קרישי דם וכן מדידה של משך הזמן שעובר עד להיווצרות קריש דם (פרק זמן זה נקרא 'זמן תרומבופלסטין חלקי', PTT).

נוגדנים מסוג בטא 2 גילקופרוטאין 1 הם נוגדנים עצמיים (אוטואימוניים) המגבירים את נטיית הגוף ליצור קרישי דם. נוגדנים אלו נוצרים כאשר מערכת החיסון אינה מבחינה בין רכיבי הגוף עצמו לבין גורמים חיצוניים, ותוקפת את הגוף.

בבדיקה ללופוס אנטיקואגולנט נבדקת נוכחותם של נוגדנים הקשורים עם סיכון מוגבר להיווצרות קרישי דם. אף שנוגדן זה קשור לזאבת (בלעז, לופוס), הוא אינו משמש לאבחון המחלה.

קרדיוליפין היא מולקולה שומנית הנמצאת על גבי תאי וטסיות הדם וחיונית לתהליך קרישת הדם. נוגדנים נגד קרדיוליפין גורמים לייצור מוגבר של קרישי דם. אלו הם נוגדנים עצמיים (אוטואימוניים) הפועלים נגד תאי הגוף עצמו. נוגדנים מסוג זה מופיעים בדמם של כ- 40% מהחולים בזאבת.

נוכחותם של כלל הנוגדנים שהוזכרו עלולה להצביע על תסמונת בשם APS (Anti Phospholipid Syndrome) המאופיינת בהפלות חוזרות, רמה נמוכה מהתקין של טסיות דם וכן קרישי דם עורקיים או ורידיים.

מדידת זמן תרומבופלסטין חלקי מהווה את המדד המקובל לקביעת תפקוד חלק ממערכת הקרישה. כאשר יש הפרעה במנגנון הקרישה יתקבל ערך PTT גבוה שעלול להצביע על חסר בגורמי קרישה מסוימים.