ביופסיית שד ניתוחית - מידע רפואי

Excisional Breast Biopsy / Surgical (קוד בדיקה: 85.1201)

עדכון אחרון 01.05.22

רופא מייעץ: ד"ר משה כרמון

הקדמה

הליך זה יבוצע על מנת לברר אם גוש חשוד הוא שפיר או ממאיר במקרים בהם אובחן ממצא ברקמת השד בבדיקת מישוש ידנית, בבדיקת ממוגרפיה או בסריקת אולטרה סאונד.

על פי הספרות הרפואית והנסיון המצטבר, כ- 80% מהמקרים בהם מתגלה גוש חשוד בשד בבדיקה ידנית או בממוגרפיה, מדובר בממצא שפיר.

עד לפני שנים אחדות היה הליך זה האפשרות היחידה למטרת בירור טיבו של ממצא חשוד בשדה של מטופלת.

כיום, עם התפתחותן של שיטות חדשות, ביופסיה ניתוחית אינה מהווה עוד מתווה טיפולי ראשון לבירור ממצא ממוגרפי אלא תבוצע רק אם דגימת רקמה שנלקחה בשיטות פולשניות פחות לא העלתה תשובה חד משמעית אם הגוש החשוד שפיר או ממאיר.

השיטות המקובלות כיום הן ממוטומיה, דגימת מחט עדינה (FNA) ודגימת מחט עבה (Core Needle Biopsy).

שיטת הדגימה תיקבע בהתאם לגודלו ומיקומו של האזור החשוד, מבנה השד של המטופלת, מצבה הבריאותי הכללי, גילה ותוצאותיהן של דגימות רקמה קודמות שעברה.

תאור ההליך

ביופסיית שד ניתוחית תבוצע תחת הרדמה כללית.

לפני תחילת ההליך יאתר המנתח את מיקום הגוש החשוד באמצעות מישוש (במקרה של גוש גדול) או תחת הכוונת אולטרה סאונד או ממוגרפיה. שיטה חדשנית יותר לאיתור מקום הגוש נקראת 'ביופסיה סטריאוטקטית' (SNB, Stereotactic Needle Biopsy). בשיטה זו מבוצעת ממוגרפיה בשתי זוויות שונות המאפשרות למנתח לקבל תמונה תלת-ממדית של אזור הגידול.

לאחר שנקבע מיקום הגוש יבצע המנתח חתך בקוטר 2-2.5 סנטימטרים דרך העור דרכו יחדיר את כלי הניתוח. אם הגוש קטן יסיר אותו המנתח בשלמותו. במקרה של גוש גדול תילקח ממנו דגימה חלקית.

בסיום נטילת הדגימה יתפור המנתח את החתך ויחבוש את האזור. הדגימה שנלקחה תישלח למעבדה פתולוגית על מנת לקבוע אם מדובר בגידול סרטני. במידה שכך הדבר, תסייענה תשובות המעבדה בקביעת המתווה הטיפולי הנדרש.

במה כרוך?

הליך זה אינו כרוך באשפוז. משך הפעולה הצפוי הוא כשעה.

הרדמה, טשטוש ואלחוש

ביופסיית שד ניתוחית תבוצע תחת הרדמה כללית. לפני תחילת ההליך תחובר המטופלת לעירוי דרכו יזליף הרופא המרדים תרופת הרגעה על מנת להפחית את חרדתה.

הרדמה מלאה משמעותה שהמטופלת ישנה שינה עמוקה, שריריה רפויים והיא אינה חשה כלל את מהלך הניתוח. הרדמה מלאה מבוצעת על ידי רופא מומחה בהרדמה שמנטר את מצבה הגופני של המטופלת במשך הניתוח כולו.

ההרדמה תבוצע באמצעות הזלפת חומר ההרדמה אל שקית העירוי של המטופלת. כעבור פרק זמן קצר ביותר (עשרות שניות) תחווה המטופלת ערפול הכרה ותשקע בשינה עמוקה. בסיום הניתוח ותפירת החתכים יפסיק הרופא המרדים את הזלפת חומרי ההרדמה והמטופלת תתעורר ותועבר אל מחלקת ההתאוששות כדי לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח.

הנחיות

בהתאם לגילה ולמצבה הרפואי תידרש המטופלת לבצע בדיקות מתאימות טרם ביצוע ההליך לרבות בדיקות דם, צילום חזה ואק"ג.

לקראת ההליך יש להביא לרופא המטפל את כל תוצאות בדיקות הממוגרפיה, האולטרה סאונד ודגימות רקמת השד (ביופסיה) שנערכו למטופלת בעבר.

מטופלת שעברה ניתוחים קודמים, אושפזה בעבר, לוקה במחלות כרוניות, סובלת מאלרגיה או נוטלת תרופות מרשם או תוספי מזון תעדכן על כך את הרופא המטפל. מטופלת שסובלת ממחלות נוספות תידרש לקבל ייעוץ מרופא מומחה בתחום טרם ההליך.

יש להתייעץ עם הרופא המטפל ועם המנתח לגבי המשך נטילתן של תרופות נוגדות קרישה (דוגמת אספירין או קומדין). בהתאם להחלטת הרופאים תיתכן הפסקה בנטילת תרופות אלו כשבוע לפני ביצוע ההליך.

כדי לאפשר החלמה מהירה ובטוחה לאחר הניתוח יש להימנע מעישון במשך שבועיים לפחות לפני מועד הניתוח וכן במשך שבועיים לאחריו. אין להשתמש בתקופה זו בתחליפי עישון המכילים ניקוטין.

במהלך שיחת ההכנה ידביק המנתח על האזור בשד ממנו תילקח דגימת הרקמה מדבקה מיוחדת על מנת לסמן את השד המיועד לניתוח. זהו מעין קעקוע זמני שאינו מסוכן או גורם לכאב.

ביום ההליך

יש להיות בצום מוחלט לרבות נוזלים 6 שעות לפני תחילת ההליך.

טרם ההליך יש להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי ולהימנע מלעיסת מסטיק או מעישון.

התאוששות והחלמה מההליך

בסיום ההליך תשהה המטופלת כשעתיים במחלקת ההתאוששות על מנת לוודא כי היא מתעוררת מההרדמה בצורה איטית ובטוחה. לאחר מכן תוכל המטופלת להשתחרר מבית החולים.

אין להרטיב את השד ממנו נלקחה דגימת הרקמה במשך 48 שעות לאחר הבדיקה.

בימים הראשונים לאחר ביצוע ההליך מומלץ להימנע מפעילות גופנית מאומצת.

בשעות לאחר הבדיקה עלולה המטופלת לסבול מכאב קל בשד. בהתאם לצורך, ניתן ליטול משככי כאב.

מספר ימים לאחר הבדיקה תוזמן המטופלת לפגישה עם הרופא על מנת להסיר את התפרים ולקבל את התוצאות. מומלץ לבוא לפגישה זו עם מלווה קרוב. אם התוצאה חיובית, היינו הגוש שנמצא בשד ממאיר, יספק הרופא מידע למטופלת אודות מחלתה והטיפול הצפוי לה.

על פי נתוני הספרות הרפואית העדכנית, סיכויי ההחלמה מסרטן שד שמתגלה מוקדם ובשלב ראשוני עולים על 90%.

סיכונים וסיבוכים

ביופסיית שד ניתוחית עלולה להיות כרוכה בסיכונים ובסיבוכים לרבות דימום, זיהום ופגיעה עצבית, אם כי סיבוכים אלו נדירים יחסית.

סיכונים הכרוכים בהרדמה

סיכונים שעלולים להיגרם בעקבות הרדמה כללית כוללים חסימה של נתיב האוויר כתוצאה מחנק, ירידה פתאומית בלחץ הדם והדופק וכן נזק לשיניים או למיתרי הקול עקב החדרת צינורות לקנה הנשימה. במקרים נדירים ביותר תיתכן תגובה אלרגית לחומרי ההרדמה.

סיבוכים

עליית חום מעל 38 מעלות צלזיוס מחייבת פניה דחופה לרופא, למוקד החרום או לחדר המיון.

בכל מקרה של דימום מתמשך או אדמומיות יש לפנות לרופא המטפל על מנת לשלול התפתחות זיהום.