הקדמה
בדיקה זו תבוצע על מנת לאבחן מגוון פגיעות ברשתית שעלולות לפגוע בכושר הראייה. כמו כן משמשת הבדיקה כאמצעי מעקב אחר מצבי מחלה שונים בעין שעלולים לפגוע ברשתית.
הרשתית היא שכבת רקמה מורכבת הנמצאת בחלק האחורי של העין. היא מכילה מיליוני תאי עצבים רגישים לאור, הממירים את חלקיקי האור החודרים לעין לאותות עצביים. אותות אלו מועברים דרך עצב הראייה אל המוח, שם הם מפוענחים לתמונות ולמראות שהעין 'רואה'.
רשתית תקינה נראית אדמדמה. מקום כניסת עצב הראיה אל העין (המכונה 'דיסקה') נראה כנקודה בהירה יותר המקיפה את מקום החיבור של כלי הדם. כלי הדם ברשתית כוללים ורידים ועורקים, והם מסודרים לסירוגין, כך שהם יוצרים 4 קשתות מרכזיות.
אם אספקת הדם לרשתית נפגעת, הרשתית הופכת בצקתית ומלבינה. כלי דם לא תקינים עשויים להראות מפותלים, רחבים, מדממים או בעלי מפרצות. פגיעה ברשתית עלולה לפגוע בשדה הראייה ולגרום להבזקי אור, לרגישות לאור ולסנוור, לירידה בחדות הראייה ואף לעיוורון.
בדיקת רשתית היא בדיקה לא חודרנית במהלכה מתבונן רופא העיניים אל תוך העין ובוחן את השכבה העצבית שנמצאת בחלקו האחורי של גלגל העין. הבדיקה מבוצעת על ידי רופא עיניים מומחה לרשתית העין.
ניתן לבצע את הבדיקה באמצעות מכשירים שונים, כמפורט:
- אופטלמוסקופ ישיר. מכשיר זה מורכב מעדשה מגדילה וממקור אור וביכולתו לספק תמונה ישירה של רשתית העין, אך שדהו מצומצם. באמצעות מכשיר זה ניתן לבצע הערכה מהירה של מצב הרשתית.
- אופטלמוסקופ עקיף (לא ישיר). גם מכשיר זה מורכב מעדשה מגדילה וממקור אור, אך מונח על ראשו של הרופא (בנגוד לאופטלמוסקופ הישיר, אותו מחזיק הרופא בידו). המכשיר מספק תמונה הפוכה של הרשתית בשדה רחב ולכן מאפשר לבחון טוב יותר את היקף הרשתית.
- מנורת סדק (slit-lamp). זהו מכשיר דמוי מיקרוסקופ המשמש לבדיקת המבנים השונים של גלגל העין. המכשיר מורכב מפנס שיוצר אלומת אור המכוונת דרך סדק צר ומאירה את החלקים השונים בעינו של הנבדק. ניתן להרחיב את זווית הסדק בהתאם למטרת הבדיקה ולאזור הנבדק בעין. באמצעות מכשיר זה ניתן להדגים לא רק את הרשתית אלא את כלל מדורי העין, לרבות העפעף וקרקעית העין.
בדרך כלל תבוצע בדיקה באמצעות אופטלמוסקופ עקיף.
מצבים בהם נדרשת בדיקה זו
קיימות מספר מחלות, תורשתיות או נרכשות, שעלולות לפגוע ברשתית, לרבות:
- היפרדות רשתית. הצטברות נוזל בין שכבות הרשתית השונות אשר גורמת לרשתית להינתק מכלי הדם המזינים אותה.
- רטינופתיה סוכרתית (diabetic retinopathy). סיבוך של סוכרת המתבטא בפגיעה בכלי הדם הקטנים בעין, בירידה באספקת הדם לרשתית ובהרס שלה.
- רטינופתיה היפרטנסיבית (hypertensive retinopathy). פגיעה בכלי הדם הקטנים בעין הנגרמת עקב לחץ דם גבוה.
- ניוון מקולרי (Macular degeneration). ניוון של עצב הראייה הגורם לאיבוד יכולת הראייה במרכז שדה הראייה.
- חסימות של כלי דם ברשתית. מצבים הנגרמים עקב תסחיפי קרישי דם, אוויר או שומן.
- רטינובלסטומה (Retinoblastoma). גידול סרטני בשכבת הרשתית בעין.
מחלות ניווניות של הרשתית ופגיעות ברשתית עקב סוכרת או לחץ דם גבוה הם מצבים שכיחים יחסית ולכן על הלוקים במצבים אלה לעבור בדיקת רשתית כל שנה.