ניתוח אף - מידע רפואי

Rhinoplasty (קוד בדיקה: 21.864)

עדכון אחרון 03.05.22

רופא מייעץ: ד"ר אברהם וינברג

הקדמה

ניתוח אף יבוצע על מנת להתאים את מבנה האף לתווי הפנים ולשפר את מראה הפנים הכללי. הניתוח מתאים לגברים ולנשים שאינם מרוצים ממראה אפם מכיוון שהוא ארוך מידי, רחב מידי, בולט מידי, בעל 'גבנון' או עקום ומעוניינים לשפר את מראה אפם. כמו כן מתאים הניתוח לסובלים מהפרעות נשימה עקב סטייה של מחיצת האף.

ניתן לבצע את הניתוח אך ורק כאשר האף סיים לצמוח ולהתעצב, בדרך כלל בסביבות גיל 16. הניתוח אפשרי גם בגילאים מבוגרים יותר אך ככל שמתבגרים מאבד העור מגמישותו ולכן קשה יותר לעצב את האף בהתאם לרצון המטופל.

 

כיום מוצעות שתי שיטות לביצוע ניתוחי אף לשיפור המראה:

  1. ניתוח אף קלאסי. מבוצע דרך הנחיריים ואינו מותיר צלקות חיצוניות. מרבית ניתוחי האף מבוצעים בשיטה זו.
  2. ניתוח אף פתוח. שיטה מורכבת יותר המותירה צלקת חיצונית בין הנחירים. שיטה זו מאפשרת גישה טובה יותר אל הסחוסים בקצה האף אך כרוכה בזמן התאוששות ארוך יותר וסיבוכיה שכיחים יותר. ניתוח זה מבוצע בעיקר לאחר פציעות אף ופחות למטרת שיפור המראה.

תאור ההליך

ניתוח אף יבוצע תחת הרדמה כללית או תחת הרדמה מקומית עם טשטוש.

בשיטה הקלאסית יבוצעו חתכים בתוך הנחיריים. לאחר מכן ייצור המנתח רווח קטן בין העור ובין עצם וסחוס האף. דרך רווח זה יפסל אותם המנתח באמצעות מכשירים זעירים עד לצורה הרצויה, על ידי הוספה, הורדה, שבירה, שיוף או הזזה של עצם, סחוס ורקמות.

בתום הליך העיצוב ישיב המנתח את העור למקומו והחתך יתפר. בדרך כלל יעשה שימוש בתפרים הנספגים מאליהם.

בשיטה הפתוחה יבוצעו חתכים בתוך הנחיריים ובבסיס האף (בין שני הנחיריים). הרווח שייווצר בין העור לעצם והסחוס שמתחתיו יהיה גדול יותר מאשר בשיטה הקלאסית. המשך הניתוח יבוצע באותו אופן.

בסיום ההליך יניח המנתח סד גבס על האף שמטרתו לקבע את צורת האף החדשה. בדרך כלל גם יוכנסו טמפוני צמר גפן לנחיריים על מנת לספוג דם ולייצב את מבנה האף.

במה כרוך?

הליך זה כרוך באשפוז במשך יממה בבית החולים.

משך הפעולה הצפוי בחדר הניתוח הוא שעה עד שעתיים.

הרדמה, טשטוש ואלחוש

ניתוח אף יבוצע תחת הרדמה כללית או תחת הרדמה מקומית עם טשטוש. לפני תחילת הניתוח יחובר המטופל לעירוי דרכו יזליף הרופא המרדים תרופת הרגעה על מנת להפחית את חרדתו של המטופל.

הרדמה מלאה משמעותה שהמטופל ישן שינה עמוקה, שריריו רפויים והוא אינו חש כלל את מהלך הניתוח. הרדמה מלאה מבוצעת על ידי רופא מומחה בהרדמה שמנטר את מצבו הגופני של המטופל במשך הניתוח כולו.

ההרדמה מבוצעת באמצעות הזלפת חומר ההרדמה אל שקית העירוי של המטופל. כעבור פרק זמן קצר ביותר (עשרות שניות) יחווה המטופל ערפול הכרה וישקע בשינה עמוקה. בסיום הניתוח ותפירת החתכים יפסיק הרופא המרדים את הזלפת חומרי ההרדמה, המטופל יתעורר ויועבר אל מחלקת ההתאוששות כדי לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח.

הרדמה מקומית עם טשטוש משמעותה שהמטופל אינו ישן עמוק אלא חווה תחושת ריחוף וניתוק ואינו חש כל כאב במהלך הניתוח. משך ההליך כולו יהיה המטופל בהכרה מלאה וימשיך לנשום בעצמו. אם ידרש לכך יוכל המטופל לשתף פעולה עם המנתח. בסיום הניתוח יזליף המנתח חומר להרדמה מקומית באזור המנותח על מנת למנוע כאב מקומי במשך מספר שעות נוספות לאחר הניתוח.

הנחיות

לפני הניתוח

בהתאם לגילו ולמצבו הרפואי ידרש המטופל לבצע בדיקות מתאימות טרם ביצוע ההליך לרבות בדיקות דם, צילום חזה ואק"ג.

מטופלים שעברו ניתוחים קודמים, אושפזו בעבר, לוקים במחלות כרוניות, סובלים מאלרגיה או נוטלים תרופות מרשם או תוספי מזון יעדכנו על כך את הרופא המנתח ואת הרופא המרדים. מטופלים שסובלים ממחלות נוספות ידרשו לקבל ייעוץ מרופא מומחה בתחום טרם ההליך.

יש להתייעץ עם הרופא המטפל ועם המנתח לגבי המשך נטילתן של תרופות נוגדות קרישה (דוגמת אספירין או קומדין). בהתאם להחלטת הרופאים תיתכן הפסקה בנטילת תרופות אלו כשבוע לפני ביצוע ההליך.

כדי לאפשר החלמה מהירה ובטוחה לאחר הניתוח יש להימנע מעישון במשך שבועיים לפחות לפני מועד הניתוח וכן במשך שבועיים לאחריו. אין להשתמש בתקופה זו בתחליפי עישון המכילים ניקוטין.

לפני הניתוח ייפגש המטופל עם המנתח לפגישת ייעוץ במהלכה יצולם האף מזוויות שונות ויוחלט על התיקון הרצוי. לעיתים יוצגו בפני המטופל תמונות של אפים 'לפני' ו-'אחרי' ניתוח על מנת שהמטופל יבין מה הן התוצאות האפשריות בעקבות הניתוח ויתאם את ציפיותיו מול יכולותיו של המנתח.

ביום הניתוח

בבוקר הניתוח מומלץ להתקלח. רצוי ללבוש חולצה שניתן להסיר מבלי ליצור מגע עם האזור המנותח, היינו חולצה מכופתרת.

יש להיות בצום מוחלט לרבות נוזלים 6 שעות לפני תחילת הניתוח (אם נבחרה הרדמה כללית).

טרם הניתוח יש להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי ולהמנע מלעיסת מסטיק.

לאחר הניתוח

לאחר סיום הניתוח ישהה המטופל כשעתיים במחלקת ההתאוששות על מנת לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח.

התאוששות והחלמה מההליך

בהתאם להיקף הניתוח ומצבו הרפואי של המטופל טרם הניתוח יקבע מועד השחרור מבית החולים. במרבית המקרים ישוחרר המטופל לביתו עוד ביום הניתוח. אם הניתוח בוצע למטרות נוספות, מעבר לשיפור המראה, עלול להידרש אשפוז במשך יומיים.

לאחר הניתוח יתפתחו שטפי דם פנימיים סביב עיניו ואפו של המטופל. תופעה זו אופיינית לניתוחי אף. יתכן כאב מקומי. בהתאם לצורך ניתן ליטול תרופה לשיכוך הכאב.

כדי להחיש את ההחלמה ולהפחית תופעות אלו רצוי להניח על האזור המנותח שקיות קרח.

סד הגבס ישאר על האף במשך כעשרה ימים. לאחר הסרתו הוא יוחלף בפלסטר גמיש שישאר על האף במשך שבוע עד שבועיים נוספים.

כחודש ממועד הניתוח חל בדרך כלל שיפור משמעותי במראה האף ובתופעות הנלוות. החלמה מלאה מושגת לרוב כעבור חודשים ספורים.

סיכונים וסיבוכים

ניתוח אף הוא הליך ניתוחי פולשני ולכן עלול להיות כרוך בסיכונים ובסיבוכים לרבות דימום מהאף, זיהום, ירידת תחושה זמנית באף, התגברות נזלת, קשיי נשימה, נפיחות ודימומים תת עוריים ופגיעה במראה האף לרבות שינוי צבע העור או חוסר סימטריה. מרבית התופעות תחלופנה כעבור מספר שבועות.

סיכונים הכרוכים בהרדמה

סיכונים שעלולים להיגרם בעקבות הרדמה כללית כוללים חסימה של נתיב האוויר כתוצאה מחנק, ירידה פתאומית בלחץ הדם והדופק וכן נזק לשיניים או למיתרי הקול עקב החדרת צינורות לקנה הנשימה. במקרים נדירים ביותר תיתכן תגובה אלרגית לחומרי ההרדמה.

הרדמה מקומית נחשבת בטוחה ובעלת תופעות לוואי מועטות בלבד. במקרים נדירים תיתכן השפעה על קצב הנשימה, קצב הלב ועל לחץ הדם.

סיבוכים

עליית חום מעל 38 מעלות צלזיוס מחייבת פנייה דחופה לרופא המנתח, למוקד החירום או לחדר המיון.

בכל מקרה של דימום מתמשך או אדמומיות יש לפנות לרופא המטפל על מנת לשלול התפתחות זיהום.