ניתוח השתלת עור - מידע רפואי

Skin Graft (קוד בדיקה: 86.2)

עדכון אחרון 04.05.22

רופא מייעץ: ד"ר ג'רי וייס

הקדמה

השתלת עור תבוצע על מנת לטפל בחסרי עור עקב פציעה או חבלה, כוויות עמוקות, כריתת גידולים או כריתת אזורי עור עקב זיהום. מטרת ההשתלה היא לקצר את מהלך הטיפול הנדרש (בעיקר במסגרת בית החולים) ולשפר את התפקוד והמראה של האזור בגוף עבורו מיועד שתל העור.

העור מכסה את כל שטח פני הגוף והוא האיבר הגדול ביותר בגוף האדם. עובי העור משתנה בין אברי הגוף השונים ועשוי לנוע בין מילימטר אחד באזור המצח ועד סנטימטר אחד בכפות הרגליים.

העור מהווה מחסום ראשוני המגן על הגוף מפני חדירת מזהמים. אזורים בגוף שאינם מכוסים בעור או שקיימים בהם פתחים אל תוך הגוף (לדוגמה, העיניים או הנחיריים) מועדים יותר לזיהום בהשוואה לאזורי גוף המכוסים בעור.

תפקידים נוספים של העור כוללים את ויסות חום הגוף, מניעת פגיעה, מניעת התייבשות של הגוף ושל הרקמות, חישה (חום, קור, מגע, כאב ולחץ) ואגירת וייצור חומרי מזון וויטמינים.

קיימים סוגים שונים של שתלי עור. שתל בעל עובי דק או חלקי מכיל רק חלק משכבות העור, ולא את מלוא עוביו. אזורי גוף שכיחים מהם ילקח שתל עור מסוג זה הם הירך או העכוז. זהו השתל הנפוץ ביותר והוא בעל סיכויי קליטה גבוהים. שתל עור בעובי מלא כולל את כל שכבות העור. לשתל זה סיכויי קליטה נמוכים יותר מאשר לשתל עור דק.

קיים גם שתל מורכב הכולל שתל עור בעובי מלא וכן סחוס או רקמות אחרות הצמודות לעור. סחוס ועור מהאוזן עשויים לשמש כאזור תורם עבור שתל מסוג זה שיבוצע, למשל, למטרת שחזור פגמים באף.

תאור ההליך

ניתן לבצע ניתוח זה תחת הרדמה מקומית, אזורית או מלאה, בהתאם למצב הרפואי ומצב המטופל.

ניתוח להשתלת עור כולל שני מוקדים ניתוחיים. הראשון יבוצע באזור התורם ממנו ילקח העור המיועד להשתלה והשני, באזור המושתל.

בשלב הראשון של הניתוח יעבור האזור המיועד להשתלה פעולת הטרייה (היינו, ניקוי יסודי וחשיפת שכבת תאים בריאה).

האזור התורם יבחר בהתאם להיקף ההשתלה הנדרשת ולסוג השתל (דק או בעובי מלא).

האזור התורם יחוטא ותילקח ממנו פיסת עור בגודל הרצוי. במקרים מסוימים יעבור העור שנלקח להשתלה פעולת חירור שמטרתה להגדיל את שטח הפנים של פיסת העור כדי לאפשר כיסוי שטח גדול ככל שניתן באמצעות פיסת עור קטנה ככל האפשר.

בניתוח עם שתל עור דק ישתמש המנתח במכשיר מיוחד לקצירת העור הנקרא 'דרמטון'. העור יוסר מאזור בגוף שאינו גלוי לעין דוגמת פנים הירכיים או העכוז. לאחר שיוסר יונח העור באזור המיועד להשתלה, יקובע באמצעות תפרים או סיכות ויחבש. האזור התורם יחבש גם כן.

במקרה של שתל בעובי מלאה ילקח העור בהתאם למצב (בדרך כלל מאחורי האוזן או משיפולי הבטן) ויקובע באמצעות תפרים וחבישה. האזור התורם יתפר אף הוא בדרך כלל.

במה כרוך?

הליך זה כרוך באשפוז במשך שלושה עד שבעה ימים בבית החולים.

משך הפעולה הצפוי בחדר הניתוח הוא שעה עד שלוש שעות.

הרדמה, טשטוש ואלחוש

ניתוח להשתלת עור יבוצע תחת הרדמה כללית, אזורית או תחת הרדמה מקומית עם טשטוש. לפני תחילת הניתוח יחובר המטופל לעירוי דרכו יזליף הרופא המרדים תרופת הרגעה על מנת להפחית את חרדתו של המטופל.

הרדמה מלאה משמעותה שהמטופל ישן שינה עמוקה, שריריו רפויים והוא אינו חש כלל את מהלך הניתוח. הרדמה מלאה מבוצעת על ידי רופא מומחה בהרדמה שמנטר את מצבו הגופני של המטופל במשך הניתוח כולו.

ההרדמה מבוצעת באמצעות הזלפת חומר ההרדמה אל שקית העירוי של המטופל. כעבור פרק זמן קצר ביותר (עשרות שניות) יחווה המטופל ערפול הכרה וישקע בשינה עמוקה. בסיום הניתוח ותפירת החתכים יפסיק הרופא המרדים את הזלפת חומרי ההרדמה, המטופל יתעורר ויועבר אל מחלקת ההתאוששות כדי לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח.

הרדמה אזורית (אפידורלית) כרוכה בהזרקת חומר אלחוש לחוט השדרה, דרך חוליות הגב, הגורם לאיבוד זמני של התחושה והתנועה בפלג הגוף התחתון. צנתר דרכו מוזרמים חומרי האלחוש נותר בגבו של המטופל במהלך כל הניתוח ומאפשר לווסת את עוצמת ההרדמה. אף שהמטופל נותר בהכרה מלאה משך כל ההליך, הוא אינו חש כאב כלל.

הרדמה ספינאלית תוזרק בזריקה חד פעמית ישירות אל חלל השדרה המכיל את הנוזל הספינאלי. הרדמה זו עמוקה וממושכת יותר מהרדמה אפידורלית.

אם תבוצע הרדמה מקומית, יזריק המנתח חומרי הרדמה מקומית לאזור ביצוע החתכים בלבד. טרם הניתוח יינתנו למטופל חומרי הרגעה וטשטוש דרך הוריד ולכן במהלך הניתוח יהיה המטופל ער אך מטושטש.

הנחיות

לפני הניתוח

בהתאם לגילו ולמצבו הרפואי ידרש המטופל לבצע בדיקות מתאימות טרם ביצוע ההליך לרבות בדיקות דם, צילום חזה ואק"ג.

מטופלים שעברו ניתוחים קודמים, אושפזו בעבר, לוקים במחלות כרוניות, סובלים מאלרגיה או נוטלים תרופות מרשם או תוספי מזון יעדכנו על כך את הרופא המנתח ואת הרופא המרדים. מטופלים שסובלים ממחלות נוספות ידרשו לקבל ייעוץ מרופא מומחה בתחום טרם ההליך.

יש להתייעץ עם הרופא המטפל ועם המנתח לגבי המשך נטילתן של תרופות נוגדות קרישה (דוגמת אספירין או קומדין). בהתאם להחלטת הרופאים תיתכן הפסקה בנטילת תרופות אלו כשבוע לפני ביצוע ההליך.

במהלך שיחת ההכנה ידביק המנתח על האזור להשתלה ועל האזור התורם מדבקה מיוחדת על מנת לסמנם. זהו מעין קעקוע זמני שאינו מסוכן ואינו גורם לכאב.

כדי לאפשר החלמה מהירה ובטוחה לאחר הניתוח יש להימנע מעישון במשך שבועיים לפחות לפני מועד הניתוח וכן במשך שבועיים לאחריו. אין להשתמש בתקופה זו בתחליפי עישון המכילים ניקוטין.

ביום הניתוח

בבוקר הניתוח מומלץ להתקלח. רצוי ללבוש חולצה שניתן להסיר מבלי ליצור מגע עם האזור המנותח, היינו חולצה מכופתרת.

יש להיות בצום מוחלט לרבות נוזלים 6 שעות לפני תחילת הניתוח (אם נבחרה הרדמה כללית).

טרם הניתוח יש להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי ולהמנע מלעיסת מסטיק.

שערות באזור המיועד לניתוח (אם ישנן) יגולחו על ידי צוות בית החולים טרם הכניסה לחדר הניתוח.

לאחר הניתוח

לאחר סיום הניתוח ישהה המטופל כשעתיים במחלקת ההתאוששות על מנת לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח. לאחר מכן הוא יועבר אל מחלקת האשפוז. מספר שעות לאחר מכן יסייעו לו לרדת ממיטתו ולשבת בכורסה.

התאוששות והחלמה מההליך

לאחר הניתוח ישהה המטופל במחלקת האשפוז.

בימים הראשונים לאחר הניתוח יתכנו כאבים. משככי כאב ינתנו לפי צורך.

ההחלמה מניתוח השתלת עור היא מהירה יחסית, מלבד במקרי כוויות שאז זמן ההחלמה מניתוח השתלת עור חלקי אורך כשלושה שבועות. ברוב המקרים יעשה שימוש בתפרים נמסים מאליהם.

החל מהיום השני לאחר הניתוח ייפתחו החבישות אחת ליום כדי לעקוב אחר קליטת השתל. הסיכות או התפרים, אם ישנם, יוסרו כשבוע לאחר הניתוח. באזור התורם לא תיפתח החבישה במשך 10-14 יום כדי לאפשר החלמה עצמונית.

במהלך תקופת ההחלמה ייתכנו שינויים בצבע או במרקם העור, נימלול ועקצוץ באזור. מדובר בתופעות תקינות שעשויות להימשך מספר חודשים, עד להחלמה מלאה.

במקרים מסוימים עשוי המנתח להמליץ על נטילת אספירין במשך שלושה שבועות לאחר מועד הניתוח.

יש להגן על האזור המנותח מחום וממתיחה במשך 2-3 שבועות לאחר הניתוח.

יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת העלולה לגרום למתיחת רקמת העור באזור המנותח במשך 2-3 שבועות, לרבות הליכה מהירה, כיפוף, עבודת בית מאומצת, קיום יחסי מין או כל פעילות אשר מעלה את לחץ הדם.

יש להימנע מחשיפה ארוכה לחום או לשמש במשך מספר שבועות. אין לחשוף את צלקות הניתוח לשמש. בשנה הראשונה לאחר הניתוח מומלץ להשתמש בקרם המכיל מקדם הגנה מספר 60.

בחלק מהמקרים יידרש טיפול פיזיותרפי במהלך תקופת ההחלמה.

אם מתפתח כאב ונשלל זיהום ניתן ליטול משכך כאב, בהתאם לצורך.

יש לשמן את צלקות הניתוח באמצעות משחה שומנית נטולת אלכוהול.

סיכונים וסיבוכים

ניתוח השתלת עור הוא הליך ניתוחי פולשני ולכן עלול להיות כרוך בסיכונים ובסיבוכים. הסיכון העיקרי הכרוך בהליך זה הוא התפתחות זיהום. סימנים כמו חום, נפיחות, אדמומיות, הפרשה או כאב פתאומי שאינו מגיב למשככי כאב עלולים להצביע על זיהום באזור המנותח.

סיבוכים נוספים כוללים דימום ודחיה של העור שהושתל.

סיכונים הכרוכים בהרדמה

סיכונים שעלולים להגרם בעקבות הרדמה כללית כוללים חסימה של נתיב האוויר כתוצאה מחנק, ירידה פתאומית בלחץ הדם והדופק וכן נזק לשיניים או למיתרי הקול עקב החדרת צינורות לקנה הנשימה. במקרים נדירים ביותר תיתכן תגובה אלרגית לחומרי ההרדמה.

הרדמה אפידוראלית או ספינאלית עלולה לגרום לירידה בלחץ הדם ולכאב ראש. סיבוכים נדירים יותר כוללים פגיעה עצבית, שיתוק, הפרעה במתן שתן, פרכוס והפרעות בקצב הלב.

הרדמה מקומית נחשבת בטוחה ובעלת תופעות לוואי מועטות בלבד. במקרים נדירים תיתכן השפעה על קצב הנשימה, קצב הלב ועל לחץ הדם.

סיבוכים

עליית חום מעל 38 מעלות צלזיוס מחייבת פניה דחופה לרופא המנתח, למוקד החירום או לחדר המיון.

בכל מקרה של דימום מתמשך, אדמומיות או הפרשה יש לפנות לרופא המטפל על מנת לשלול התפתחות זיהום.