סטומה - מידע רפואי

Stoma

עדכון אחרון 03.01.23

מבוא

מהי סטומה?

סטומה הינו פתח מלאכותי שנוצר על ידי ניתוח. במהלך הניתוח מבצעים פיום מערכת העיכול או השתן לדופן הבטן. הפתח יכול להופיע בכל אזור הבטן ומיקומו תלוי בדרך כלל בסוג הסטומה, דחיפות הניתוח, מבנה הבטן והגורם להוצאת הסטומה. פִּיּוּם הבטן יכול להיות זמני או קבוע.

סוגי סטומות:

ILEOSTOMY

פיום של מעי דק. יופיע בד"כ צד ימני של הבטן (אך לא תמיד)
במצב של פיום של מעי דק אופי הצואה יהיה נוזלי-סמיך.


גורמים להוצאת איליאוסטומי:

 

    • מחלות דלקתיות (IBD) ופוליפים במעי הגס.
    • חסימת מעיים, הידבקויות.
    • פגיעה בפי הטבעת (רקטום).
    • ממאירות במעי הגס.

בסטומה מסוג איליאוסטומי חשוב להקפיד על שמירת מאזן נוזלים הנכנס לגוף, להימנע מהתייבשות עקב אופי הצואה הנוזלי יותר. למידע נוסף, אנא פנה לאחות הסטומה במרפאה המטפלת בך.

COLOSTOMY

פיום של מעי גס. יופיע בד"כ בצד שמאלי של הבטן אך יכול להופיע גם בצד ימין.
אופי הצואה יהיה סמיך-קשה.


גורמים להוצאת קולוסטומי:

 

    • מחלות דלקתיות (IBD) ופוליפים במעי הגס.
    • חסימת מעיים, הידבקויות.
    • פגיעה בפי הטבעת (רקטום).
    • ממאירות בחלק מהמעי הגס.
    • מומים מולדים הפוגעים בהתפתחות השליטה בסוגרים.

UROSTOMY

פתח בדופן הבטן אשר דרכו מופרש שתן, הטיה של מערכת השתן על מנת לעקוף את כיס השתן. יופיע בצד ימין של הבטן.


גורמים להוצאת אורוסטומי:

 

    • פגיעה בשלפוחית השתן.
    • מחלות הפוגעות בתפקוד תקין של השלפוחית.
    • ממאירות בשלפוחית השתן המחייבת כריתה חלקית או מלאה של שלפוחית השתן.
    • מומים מולדים הגורמים פגיעה בעמוד השדרה ובמערכת העצבים.

בסטומה מסוג אורוססטומי חשוב להקפיד על שמירת מאזן נוזלים הנכנס לגוף, להימנע מהתייבשות עקב אופי הצואה הנוזלי יותר. למידע נוסף, אנא פנה לאחות הסטומה במרפאה המטפלת בך.

תיאור ההליך

אופן הטיפול בסטומה

סטומה במכבי

    • מטופל עם סטומה חדשה מקבל הדרכה לטיפול בה בבית החולים לפני השחרור
    • לאחר שחרורו, אחות מכבי יוצרת איתו קשר בתוך 72 להדרכה נוספת בנושא הטיפול בסטומה
    • מטופלי סטומה מגיעים לעצמאות בטיפול עצמי בתוך זמן קצר
    • אחיות מכבי מקצועיות בתחום זה מלוות את המטופל בהתאם לצורך

*אחות הסטומה במכבי היא זו שמתאימה את הציוד המתאים ביותר למטופל.

שלבי ההחלפה של ציוד סטומה

1. הכנות מקדימות: הכנת הציוד החדש -הציוד הנקי

 

    • בסיס סטומה
    • שקית תואמת
    • הכנת אביזרי עזר אם בשימוש (ספריי מסיר/מחזק דבק, מגבוני הסרת דבק/ הגנה על העור)
    • מספרי גזירה
    • שקית אשפה



2. הכנת הציוד הנקי:

 

    • מדידת הסטומה בעזרת שבלונה
    • גזירת הבסיס בהתאם לגודל של הסטומה (במידה וזה לא בסיס גזור מראש)
    • הכנת השקית המתאימה

 

3. הסרת הציוד הישן (מלוכלך):

 

    • ניתן להיעזר בספריי מסיר דבק או הסרה רגילה של בסיס הסטומה
    • ניגוב העור תוך בחינת שלמות העור
    • ייבוש העור טרם הנחת הבסיס החדש


4. הנחת הציוד החדש:

 

    • הסרת המדבקות מהבסיס
    • הדבקת הבסיס על העור
    • חיבור שקית לבסיס הסטומה עד שמיעת קליק הנעילה
    • חימום הבסיס והשקית בעזרת הידיים לצורך הדבקה טובה יותר

 

** לעתים יש צורך באביזרי עזר (פסטה, ספריי הגנה לעור, ספריי מחזק דבק, מגבוני הדבקה) לפני הנחת הבסיס על העור - תלוי בסוג הסטומה ובמבנה הבטן.

הנחיות תזונתיות

הנחיות תזונתיות

הטיפול התזונתי בסטומה חדשה נחלק לטווח הקצר ולטווח הארוך, ויש חשיבות לליווי תזונתי מקצועי לצורך התאמה אישית של התקדמות באכילה, שמירה על תזונה מגוונת ומאוזנת, תמיכה בצמצום תופעות לוואי, עד חזרה לאכילה "רגילה".


ההתמודדת עם המצב החדש משתנה מאדם לאדם, וחשוב ללמוד מהניסיון האישי, בסבלנות ובתשומת לב, מאילו מזונות נכון יותר להימנע ואילו מזונות אפשר לאכול בלי חשש.

בטווח הקצר - 2-3 שבועות לאחר הניתוח

המטרה בשלב זה היא לאפשר למעי להסתגל למצב החדש, ולמנוע כאב וסיכון לחסימת מעיים לאחר הניתוח.

חשוב לסגל הרגלי אכילה

    • אכילה אטית
    • לעיסה מרובה
    • ארוחות קטנות ותכופות
    • מתחילים בתזונת דלת סיבים, ובהמשך חוזרים באופן הדרגתי
    • להימנע ממזון מטוגן – לבחור בישול ואפייה במקום טיגון
    • לפזר פירות וירקות לאורך היום
    • להימנע מכמות סיבים גדולה בארוחה אחת
    • להימנע ממוצרי חלב ניגר, כגון חלב, לבן, אשל וגבינה לבנה
    • להקפיד על שילוב חלבון בכל ארוחה (חלב ומוצריו, בשר ומוצריו) מכיוון שהחלבון חיוני לתהליך הריפוי וההחלמה מהניתוח
    • להקפיד על שתייה מרובה – 10 כוסות מים ביום לפחות

מזונות מותרים

    • ירקות מבושלים בלי קליפה: גזר, קישוא, דלעת, דלורית, תוח אדמה, בטטה
    • פירות בלי קליפה - מבושלים, אפויים או מרוסקים: תפוח עץ, אגס, בננה
    • דגנים ועמילנים – לא מלאים: לחם לבן, קרקרים, פסטה, אורז לבן, תפוחי אדמה, קוסקוס
    • מוצרי חלב: יוגורט, קוטג', גבינה צהובה
    • עוף, דגים: מפולטים. לא שלמים
    • ביצים
    • טחינה, שמן זית: מומלץ להוסיף לתפריט

מזונות שיש להימנע מהם בשלב זה

מזונות שיש להימנע מהם עד להדרכת הדיאטן/ית:

 

    • ירקות טריים
    • פירות טריים
    • קטניות: שעועית, אפונה, חומוס, עדשים ועוד
    • דגנים מלאים
    • קפה
    • משקאות מוגזים
    • מזון מטוגן
    • תבלינים פיקנטיים כגון פלפל חריף

למניעת חסימות

יש להימנע מהמזונות האלה:

 

    • אפרסמון
    • סלרי
    • סברס
    • גויאבה
    • ציפת פרי הדר
    • פופקורן
    • זרעים קטנים כגון שומשום

למניעת יציאה חומצית

יציאות חומציות פוגעות בעור. כדי להימנע מהן יש להימנע מהמזונות האלה:

 

    • מזון מטוגן
    • אלכוהול
    • חומץ
    • עגבניות
    • פירות הדר
    • קפה

בטווח הארוך

בעזרת ליווי של דיאטן/ית אפשר להתקדם באופן הדרגתי במגוון המזונות ושילוב סיבים תזונתיים, וכן לשפר תופעות כגון גזים, ריחות, עצירות, יציאות מימיות / שלשוליות, חסימות.