תסמונת קדם וסתית - מידע רפואי

Premenstrual Syndrome, PMS

עדכון אחרון 13.02.22

הקדמה

תסמונת קדם וסתית (Premenstrual Syndrome, PMS) הוא שם כולל למגוון סימפטומים שנוטים להופיע בימים שקודמים לדימום הווסתי (בדרך כלל כשבועיים לפני מועד הווסת). מדובר בתופעות פיזיות, נפשיות ורגשיות. לרוב עם תחילת הווסת חולפים הסימנים לגמרי.

נשים בסוף שנות העשרים לחייהן ועד לתחילת שנות הארבעים נמצאות בסיכון מוגבר ללקות בתסמונת אם כי כלל הנשים בגיל הפוריות עלולות לסבול מתופעותיה במידה זו או אחרת. חלקן יסבלו מתופעות חמורות במיוחד שישבשו את מהלך חייהן מדי חודש. עם הכניסה לגיל המעבר חולפת לגמרי התסמונת הקדם וסתית. התסמונת פוגעת לעתים לא רק באישה, אלא גם במשפחתה הקרובה, שנפגעת בעקיפין מהשיבוש בחייה של האישה. 

הסיבות להופעת התסמונת ולשונות הרבה בחומרתה בין אישה לרעותה אינן ידועות, קיים ככל הנראה קשר הדוק לשינויים ההורמונליים המתרחשים במהלך המחזור החודשי.

התסמונת הקדם וסתית אינה ניתנת לריפוי אולם ניתן להקל על התופעות האופייניות לה ביעילות.

סימפטומים

ידועים למעלה ממאה סימפטומים אופייניים לתסמונת הקדם וסתית. מדובר בקשת רחבה של תופעות החל מקלות מאד ובלתי מורגשות ועד כדי תופעות חמורות שעלולות לגרום לפגיעה משמעותית באיכות החיים. כ- 40% מהנשים הפוריות סובלות מהתסמונת הקדם וסתית במידה זו או אחרת אולם אצל כ-5-10% מהנשים חלה פגיעה קשה בתפקוד היומיומי.

סימפטומים אופייניים לתסמונת הקדם וסתית כוללים כאב ראש, בחילה, עייפות, גלי חום, הזעה מוגברת, דפיקות לב, כאב בבטן התחתונה (כאב דמוי כאב מחזור שנגרם עקב התכווצויות של הרחם), אגירת נוזלים ועליה במשקל. חלק מהנשים מדווחות על תאבון מוגבר, השתוקקות למזונות מסוימים (בעיקר לשוקולד) ועל צריכה מוגברת של אלכוהול וניקוטין. אצל נשים שסובלות מתופעות חמורות תיתכן ירידה בחשק המיני.

תיתכנה גם תופעות נפשיות לרבות דיכאון, חרדה, עצבנות, שינויים קיצוניים במצב הרוח, רוגז ותוקפנות. כ- 60% מהנשים הסובלות מדיכאון סובלות גם מהתסמונת הקדם וסתית. להבדיל ממצב של דיכאון מתמשך הרי שהדיכאון הנגרם עקב התסמונת הקדם וסתית מוגבל לתקופה שלפני המחזור ופוסק מיד לאחריה.

גורמים

הגורם לתסמונת הקדם וסתית אינו ידוע אולם יתכנו מספר סיבות שתורמות להופעת הסימנים האופייניים.

שינויים הורמונליים

במהלך המחזור החודשי חלים שינויים הורמונליים בעקבותיהם מתרחשים הביוץ והדימום הווסתי (אם לא התרחש הריון). תחילת המחזור מאופיינת בירידה ברמת הפרוגסטרון ובעלייה ברמת האסטרוגן המופרש מהשחלה.

פרוגסטרון הוא הורמון מין נשי המופרש בעיקר מהגופיף הצהוב בשחלה לאחר הביוץ וחיוני להכנת הרחם לקראת הריון. פרוגסטרון אחראי לעיבוי רירית הרחם לפני ההריון ולכן מופרש בשבועיים האחרונים למחזור. אם האישה אינה מייצרת די פרוגסטרון עלולה להתרחש הפלה מאחר שלא תתאפשר השרשה של העובר ברירית הרחם. במהלך ההריון מופרש פרוגסטרון מהשליה.

ביום ה- 14 למחזור (אצל אישה שהמחזור שלה נמשך 28 יום) עם שחרור הביצית מהזקיק בשחלה חלה עליה ברמת הפרוגסטרון ובמקביל יורדת רמת האסטרוגן. אסטרוגן אף הוא הורמון מין נשי שאחראי להתרבות תאי רירית הרחם לקראת שחרור הביצית.

קיימת סברה לפיה ירידה ברמת הפרוגסטרון לפני תחילת המחזור החודשי היא שגורמת לתופעות האופייניות לתסמונת הקדם וסתית. ניתן להוכיח סברה זו בדרך השלילה, היינו, העדר כל תופעה כל עוד נשמרת רמה גבוהה של פרוגסטרון כפי שמתרחש במהלך הריון. יציבות הורמונלית מונעת את הופעת הסימפטומים האופייניים לתסמונת הקדם וסתית.

שינויים ברמת סרוטונין

מנגנוני תקשורת עצבית מתווכים במוח על ידי חומרים כימיים המכונים נוירו-טרנזמיטורים. רמתם של אלו משתנה במהלך המחזור החודשי. המתווך העצבי סרוטונין אחראי לויסות מצב הרוח ורמות נמוכות שלו קשורות למצבי עייפות, נדודי שינה (אינסומניה) והשתוקקות למזונות מסוימים. ככל שרמת הסרוטונין במוח האישה נמוכה יותר כך גוברת רגישותה לשינויים שחלים ברמותיו במהלך המחזור החודשי.

תזונה

תזונה דלה וחסר בויטמינים ומינרלים חיוניים ובפרט במגנזיום, ויטמיני B ו- E, במתכת מנגן ובחומצה לינולאית (חומצת שומן בלתי רוויה) עלולה לגרום לשיבושים בסדירות המחזור החודשי ולעתים אף להפסקתו.

מזון עתיר במלח גורם לאגירת נוזלים בגוף ולכן עלול להחמיר תחושה של מלאות או נפיחות.

צריכת יתר של אלכוהול או קפאין עלולה לגרום לעצבנות ולשינויים קיצוניים במצב הרוח.

אבחון

אבחון התסמונת הקדם וסתית יתבסס על תלונותיה של האישה ועל הקשר בין הישנות התלונות לבין מועד תחילת הווסת. אין אפשרות לערוך בדיקות מעבדה לאישור או לשלילת התסמונת. אבחנה של התסמונת הקדם וסתית תתקבל בדרך כלל לאחר תקופת מעקב של כחודשיים.

טיפול

טרם נמצא טיפול בתסמונת עצמה אולם ניתן להקל על התופעות האופייניות לה על מנת למנוע פגיעה בשגרת החיים.

פעילות גופנית משפיעה לטובה על האיזון ההורמונלי בגוף ולכן נשים שמקפידות על פעילות גופנית סדירה סובלות פחות מתופעות של רוגז, דיכאון ומתח.

נמצא כי תזונה מאוזנת מסייעת בהקלת הסימפטומים האופייניים לתסמונת הקדם וסתית. מאחר שעודף קפאין עלול לגרום לעצבנות ולרוגז רצוי להגביל את צריכתו טרם תחילת הווסת. מנגד רצוי להרבות בצריכת חומצת האמינו טריפטופאן. טריפטופאן היא אבן בנין של סרוטונין שתורם לשיפור במצב הרוח וזמין בשוקולד.

מומלץ להרבות באכילת מזונות מהצומח, ירקות ופירות טריים ולצמצם את צריכת הפחמימות מאחר שהן גורמות לשינויים במצב הרוח, לצבירת נוזלים ולתחושת עייפות וכבדות. כמו כן רצוי להגביל את צריכת המלח שמגביר אף הוא צבירת נוזלים ולכן עלול לגרום לבצקת.

מזונות מומלצים כוללים אבוקדו, אורז מלא, ביצים, אצות, שיבולת שועל, ירקות עליים ירוקים, אגוזים ופקאנים, אפונה, תרד ודגנים מלאים שעשירים במתכת מנגן. מקורות טובים למגנזיום כוללים ירקות ירוקים, קטניות, אגוזים ושקדים, דגנים מלאים, בננות ושוקולד מריר. חומצה לינולאית נמצאת בריכוז גבוה בשמן תירס ובשמן סויה.

במקרים חמורים במיוחד ניתן להתאים טיפול תרופתי בגלולות המכילות פרוגסטרון או בגלולות למניעת הריון. אלו מונעות את הביוץ ואת חלק מהשינויים ההורמונליים בזמן המחזור ולכן עשויות להקל על חלק מתופעות התסמונת.

כדי להקל על כאב ניתן להשתמש בתרופות משככות כאבים ממשפחת התרופות האנטי דלקתיות שאינן סטרואידיות (NSAID’s, Non-Steroidal Anti-inflammatory Drugs) כגון איבופרופן.

תופעות נפשיות ודיכאון יטופלו באמצעים תרופתיים בהתאם למרשם רופא בלבד. בדרך כלל ינתנו תרופות ממשפחת ה- SSRI (Selective serotonin reuptake inhibitors) המווסתות את רמת הסרוטונין במוח. יש ליטול תרופות אלו במהלך שבועיים טרם תחילת הווסת. נמצא כי הן יעילות להקלה על עייפות יתר, השתוקקות למיני מזונות, נדודי שינה ומצבי רוח.

טיפול ברפואה משלימה

ברפואה המשלימה אפשר להקל על תסמונת קדם וסתית באמצעות צמחי מרפא, טווינא, דיקור, רפלקסולוגיה ונטורופתיה:

 

    • צמחי מרפא - טיפול בפורמולות צמחים המסייעות לטיפול בתסמונת הקדם-וסתית, עשויות להפחית ולמנוע כאבים וחוסר איזון רגשי בימים שלפני הווסת.
    • טווינא - בסמיכות למחזור החודשי, נשים רבות נוטות לסבול מכאבים, אי נוחות, נפיחויות, שינויים רגשיים ועוד, עקב חסימות על רקע פיזיולוגי ונפשי. לאחר אבחנה מדויקת, הטיפול בטווינא יתמקד בחוסר האיזון, וימקד את הטיפול בהתאם לכך - להוריד את כאבי המחזור ושאר הסימפטומים שיש , לפני המחזור, בזמן המחזור ואף אחריו.
    • דיקור - דיקור עשוי להקל על תסמינים הקשורים לווסת, כגון: כאבים טרום-וסתיים, כאבי ראש, תחושת נפיחות בבטן, עצירות, עצבנות ועוד.
    • רפלקסולוגיה - הרפלקסולוגיה משפרת את זרימת הדם, משחררת אנדורפינים (משככי כאב טבעיים של הגוף), מורידה סטרס על רקע רגשי ומנטלי, ובכך יעילה לטיפול במצב של דיסמנוריאה (אי סדירות של הווסת), PMS (מחושי גוף), PMT (על רקע רגשי) לאורך כל המחזור החודשי, בדגש על קבלת הווסת עצמה.
    • נטורופתיה - המטרה: איזון הורמונלי ושיפור התסמינים שמהם המטופלת סובלת. הטיפול נעשה באמצעות שינויים תזונתיים ונטילת צמחי מרפא ותוספי תזונה.