פירות מיובשים, אגוזים, שקדים וגרעינים - מה הם מכילים ולמה הם טובים?
אריאל אשל, M.Sc
קערת תערובת של פירות מיובשים שלידה קערת תערובת של אגוזים, שקדים וגרעינים היא פצצת בריאות מרשימה, אם כי מתלוות לה אי אלו קלוריות.
חלק קטן מהאוכלוסייה לא יכול ליהנות ממעלות הקשיו, שקדים, אגוזי מלך, פקאן, פיסטוק, אגוזי ברזיל, אגוזי לוז ובוטנים, בהיותם אלרגנים. בעלי אבנים בכליות או אבני מרה צריכים לנקוט זהירות בצריכת בוטנים כי הם מכילים אוקסלטים שעלולים להחמיר את מצבם.
בעקרון קלייה של אגוזים (למעט אגוזי מלך ופקאן שאותם אין צורך לקלות), בוטנים, שקדים וגרעינים משפרת את עיכולם ומפחיתה סיכונים בריאותיים הנובעים מאחסון לא נאות שאין לכם בקרה עליו. את הקלייה ניתן לבצע בטוסטר-אובן בחום של 75-80 מעלות, במשך 20 דקות לפחות.
מה טוב בשקדים, אגוזים וגרעינים
אגוזי קשיו
שקדיםמכילים כמות יפה של אבץ שהוא חומר מפתח לשמירת מצב רוח מאוזן. הם מפחיתים סיכון להתקף לב, מפחיתים כולסטרול רע, מגנים על דפנות העורקים, חשובים לבריאות השן והעצמות וממתנים עליה ברמות הסוכר בדם. השקדים מהווים מקור מעולה לסידן,
, מגנזיום, , סיבים תזונתיים, ריבופלאבין, ניאצין וויטמין E |
צנוברים
פיסטוקעשיר בברזל, אשלגן, סיבים תזונתיים, תיאמין וויטמין B6
|
אגוזי מלך
אגוזי פקאן
אגוזי ברזילעשירים בסידן, מגנזיום, זרחן, אשלגן, אבץ ונחושת
|
אגוזי מקדמיהמכילים הרבה תיאמין, ויטמין B6 וניאצין
|
אגוזי לוזמקור מצוין לסיבים תזונתיים, אשלגן, סידן, ברזל, מגנזיום, נחושת, מנגן, ויטמין B6, ויטמין E וחומצה פולית
|
גרעיני חמנייה
בוטנים
קערת תערובת אגוזים, שקדים וגרעינים
עשינו שימוש בכל תכולת הרשימה, בכ-200 גרם מכל רכיב, כך שבסופו של דבר קיבלנו קערת תערובת מרשימה במשקל של כשניים וחצי קילוגרם. מה שלא 'יחוסל' מיידית ניתן לאחסן בכלי אטום, בטמפרטורת החדר.
תערובת אגוזים, שקדים וגרעינים
את האגוזים, השקדים והגרעינים (כולם קלופים) קלינו טרם שימוש (את אגוזי המלך והפקאן אין צורך לקלות) בטוסטר-אובן בחום של 80 מעלות. תחילה הכנסנו לתבנית הקלייה את הבוטנים וקלינו 20 דקות. לאחר מכן הוספנו לתבנית אגוזי ברזיל וקלינו 10 דקות נוספות. בהמשך הוספנו לתערובת אגוזי לוז, פיסטוק, שקדים, גרעיני דלעת וגרעיני חמנייה והמשכנו לקלות 20 דקות. בסוף הכנסנו לתבנית התערובת אגוזי מקדמיה, קשיו וצנוברים למשך 15 דקות נוספות.
בתום הקלייה נותנים לתערובת להתקרר בתוך הטוסטר-אובן במשך כמחצית השעה. לאחר שהתערובת התקררה מצרפים לה את אגוזי המלך והפקאן, מערבבים ומעבירים לקערת הגשה.
מה טוב בפירות מיובשים
שזיפים מיובשים
משמשים מיובשיםהמשמש המיובש עשיר באשלגן, ויטמין A, ויטמין E, ניאצין ובסיבים תזונתיים. הוא מקור טוב לברזל מהצומח (נון-האם) ויש בו כמות כפולה מזו שיש בשזיף המיובש
|
צימוקים
תאנים מיובשות
תמרים מיובשיםמכילים הרבה סיבים תזונתיים, אשלגן, סידן, ברזל, מגנזיום, מנגן וויטמין 6B
|
חמוציות מיובשות
דובדבנים חמוצים מיובשים
קערת תערובת פירות מיובשים
המשלים האולטימטיבי לקערת אגוזים, שקדים וגרעינים היא קערת פירות מיובשים. השתמשנו בכל תכולת הרשימה, בכ-200 גרם מכל מרכיב, פרט לצימוקים, חמוציות ודובדבנים שמכל אחד מהם לקחנו רק 100 גרם. בסופו של דבר התקבלה תערובת פירות יבשים במשקל של קצת יותר מקילוגרם. כמות זו אמורה לספק לפחות 7-8 מנות 'נשנוש'.
תערובת פירות מיובשים |
מסירים מהתאנים המיובשות את הפטוטרת הקשה וקוצצים אותן לריבועים. חותכים את התמרים לאורכם, נפטרים מהגלעין וחותכים לקבלת 4 פיסות מכול תמר. חותכים לריבועים בגודל דומה גם את השזיפים המיובשים (בהנחה שהם נטולי ) והמשמשים. מערבבים בקערת הגשה גדולה יחד עם הצימוקים, החמוציות והדובדבנים.