המלצות פעילות גופנית לילדים ונוער

עדכון אחרון 14.06.23

שרון סלוטקין פיזיותרפיסטית B.P.T, M.Sc PT, מכוני פיזיותרפיה אשדוד וגדרה, מחוז דרום, מכבי שירותי בריאות

בואו נעשה טיול קצרצר בדמיון, רק עשרים או שלושים שנה אחורה. נדמיין ילד או ילדה מבלים את זמנם מחוץ לגן או לבית הספר. ודאי נדמיין אותם רצים, משחקים תופסת, כדורגל, או מטפסים בגן המשחקים. הילדים אז בילו הרבה מחוץ לבית וישבו מעט. נחזור לשנת 2021 ונדמיין ילד או נערה בני זמננו. כנראה שנדמיין אותם יושבים מול מסך כלשהו.

 

אכן, המחקרים מראים שבעשורים האחרונים ילדים ובני הנוער בעולם מקיימים אורח חיים יושבני יותר וממעטים מאד בפעילות גופנית. המצב דומה גם בארץ: למעשה, מרבית הבנים והבנות בגילאי 17-5 בישראל (כ-84%) לא מגיעים לרמת הפעילות המומלצת כיום. גרוע מכך, כ- 20% מהם לא מבצעים פעילות גופנית כלל.

 

כולנו יודעים שחשוב להיות פעילים, אבל למה בעצם? ובכן, השורה התחתונה היא שיושבנות (הזמן שאנחנו מבלים בישיבה או בשכיבה בזמן ערות) מזיקה לבריאות: בין השאר היא משפיעה לרעה על חילוף החומרים, על בריאות הלב וגם על איכות השינה. מנגד, הפעילות הגופנית חשובה לבריאות בכל גיל ובכל היבט, גופני ונפשי כאחד.

הנה כמה מהיתרונות הבריאותיים של הגברת רמת הפעילות בילדות ובגיל הנעורים:

  • התפתחות טובה יותר של המערכת המוטורית וחיזוק השרירים. בנוסף, בניית העצם מתרחשת בעיקר בילדות ועד לסיום הגדילה, לכן תקופה זו היא קריטית לבניית עצמות חזקות
  • שיפור מדדים קוגניטיביים שונים, ביניהם הישגים לימודיים וזיכרון
  • שיפור הביטחון העצמי, יכולות חברתיות כגון פתרון בעיות והתמודדות יעילה עם מצבים חברתיים שונים
  • הפחתת הסיכון לפתח הפרעות של דיכאון וחרדה או בעיות של קשב וריכוז
  • שיפור משך ואיכות השינה
  • שיפור במדדי בריאות הלב ומערכת הנשימה, ברמת לחץ הדם, ברמות הסוכר, האינסולין והשומנים בדם
  • ודאי תשמחו לדעת שילדים פעילים הופכים להיות מבוגרים פעילים, וממשיכים לשמור על היתרונות הבריאותיים של הפעילות הגופנית גם בבגרותם

 

כמה פעילות גופנית צריכים ילדים ובני נוער לבצע?

על פי ההמלצות העדכניות של ארגון הבריאות העולמי, ילדים בגילאי 17-5 צריכים לבצע לפחות שעת פעילות ביום, בעצימות בינונית או גבוהה (כלומר, שמושקעת בה מידה בינונית או רבה של מאמץ).

 

עיקר הפעילות צריכה להיות אירובית (כלומר, פעילות המבוצעת בדופק גבוה מדופק המנוחה), אבל חשוב לשלב תרגול לחיזוק השרירים לפחות שלוש פעמים בשבוע.

 

זה נשמע הרבה, אבל די קל לשלב את הפעילות בשגרת היום-יום.

על ידי שינוי קטן בהרגלי המשפחה נעודד את הילדים לזוז יותר:

  • הגבילו את שעות המסך של הילדים. זה יפנה להם יותר זמן להיות בתנועה.
  • צאו עם הילדים החוצה לטיול רגלי, קחו את הילדים הצעירים לגן המשחקים כמה שיותר. הם ירוצו, יטפסו, יקפצו, והרי לנו יופי של פעילות גופנית.
  • הפחיתו למינימום את ההסעות לבית הספר, לחברים או לחוגים: ילדים בגיל המתאים יכולים לרכוב לכל מקום על אופנים או קורקינט (לא חשמליים, כמובן). הליכה ברגל מצוינת גם היא.
  • אפשרו לילד לבחור חוג ספורטיבי על-פי העדפותיו. כך יעלה הסיכוי שהוא יתמיד בו.
  • היו אתם ההורים מודל עבור הילדים. המחקרים מראים שבמשפחות בהן ההורים מקיימים אורח חיים פעיל ומבצעים פעילות ספורטיבית באופן סדיר, גם הילדים יהיו פעילים יותר.

והנה עוד טיפ קטן אבל חשוב:

אפילו מעט פעילות גופנית עדיפה על העדר פעילות!

 

אם ילדכם אינו פעיל כלל, צרו עבורו את התנאים, היו עבורו מודל לחיקוי ועודדו אותו לקיים אורח חיים פעיל ובריא יותר.