מיפוי עצמות - מידע רפואי

Bone Scan

עדכון אחרון 23.06.22

רופא מייעץ: פרופ' דוד גרושר

מבט כללי

מיפוי היא בדיקה המשלבת רפואה גרעינית עם אמצעי דימות מתקדמים שמטרתה לספק מידע רפואי שאינו מושג באמצעות שיטות דימות אחרות (דוגמת רנטגן או CT). בדיקה זו מבוצעת על ידי רופאים מומחים ברפואה גרעינית, ואינה פולשנית.

ברפואה גרעינית נעשה שימוש בחומרים רדיואקטיביים המיועדים למטרת אבחון רפואי. חומרים אלו המוזרקים לגוף הנבדק נוטים להתרכז בחלק מאברי הגוף והרקמות. הם פולטים כמות מזערית של קרינת גמא (Gamma rays) אשר נקלטת על ידי מצלמה מיוחדת הרגישה לקרניים מסוג זה. בסיום הצילום מתבצע עיבוד ממוחשב של הנתונים שהתקבלו מהמצלמה.

החומר הרדיואקטיבי בו נעשה שימוש הוא טכנציום 99 (Technetium-99m) עקב נטייתו הטבעית להתרכז בעצמות. הקרינה הנפלטת מחומר זה אינה מסכנת את הנבדק.

בצילום שמתקבל ניתן להבחין באזורים בהירים או כהים המדגימים אברים ורקמות בגוף בהם נקלט החומר הרדיואקטיבי. מידת הכהות או הבהירות מלמדת על תפקוד האיבר או הרקמה. לפיכך באמצעות המיפוי ניתן לאבחן מצבי מחלה בשלבים מוקדמים ועל ידי כך לסייע בתכנון טיפול מתאים ולהגדיל את סיכויי הצלחתו.

מתוך הסדרה, המדריך הרפואי - אסותא: סרטון בנושא מיפוי עצם. מיפוי עצמות - סימפטומים, טיפול והחלמה.

חומר ניגוד – כן, לא, איזה?

בבדיקה זו נעשה שימוש בחומר רדיואקטיבי שניתן בשאיפה, הזרקה תוך ורידית או בבליעה.

מצבים בהם נדרשת בדיקה זו

מיפוי עצמות מבוצע על מנת לאתר אזורים פגועים בעצמות השלד בעקבות חבלה, תהליך דלקתי (לדוגמה, אוסטאומייליטיס) או תהליך גידולי גרורתי.

 

הבדיקה מסייעת לאבחון המקרים הבאים:

    • חבלות בעצם שאינן מאובחנות על ידי אמצעי דימות אחרים.
    • קביעת הגיל של שברים וסדקים בעצמות.
    • כאב בלתי מוסבר בעצמות.
    • אבחון מצבי מחלה בעצמות לרבות דלקת פרקים, גידולים שפירים ומחלת פאג'ט (מחלה הפוגעת בעיקר לאחר גיל 50 ומאופיינת בדלקת מתמשכת בעצמות ואף בריכוך ועיוות מבנה העצמות).

מהלך הבדיקה

שלבי הבדיקה

בדיקה זו מבוצעת במכון לרפואה גרעינית בבית החולים 'אסותא' ובמרכזים הרפואיים הגדולים.

לפני מיפויים של אזור האגן ושלפוחית השתן יש לרוקן את השלפוחית כדי למנוע עיוותים מבניים בצילום המתקבל. טרם הצילום יוחדר לגופו של הנבדק החומר הרדיואקטיבי, או על ידי הזרקה ישירה לווריד או שתחילה יעורבב החומר עם דגימה מדמו של הנבדק ואז יוזרק.

כמות החומר הרדיואקטיבי המוזרקת לגוף קטנה מאד ובדרך כלל אינה גורמת לתופעות לוואי אם כי יתכנו פריחה בעור או גרד. לאחר הזרקת החומר יש להסתובב באזור המכון כשעתיים עד 5 שעות על מנת לאפשר את קליטתו בכדוריות הדם ופיזורו בגוף.

הנבדק אינו פולט קרינה מסוכנת ולכן ניתן לשהות במחיצתו לאחר הזרקת החומר ובעת המיפוי. יחד עם זאת מומלץ שנשים בהריון תמנענה ממגע גופני ממושך עם הנבדק במהלך השעות הראשונות שלאחר הזרקת החומר הרדיואקטיבי.

המיפוי יתבצע בשכיבה על הגב או בישיבה, על גבי מיטת הבדיקה, שממוקמת מתחת למצלמת הגמא. בהתאם לצורך הרפואי יבוצע המיפוי לאחר זמן ההמתנה או מיד עם הזרקת הסמן וגם לאחר זמן ההמתנה, זאת על מנת לעקוב אחר שינויים.

מיפוי אורך כחצי שעה ובסיומו יסייע הטכנאי לנבדק לרדת ממיטת הבדיקה.

לאחר הבדיקה

אין מניעה לשוב לשגרה לאחר ביצוע בדיקה זו מאחר שרמות הקרינה שנפלטות מגופו של הנבדק אינן מסוכנות לסביבה. מומלץ להמנע ממגע ממושך עם נשים בהריון וילדים רכים במהלך השעות הראשונות שלאחר הבדיקה, מאחר שחשיפה לקרינה עלולה להיות מסוכנת לעובר, לתינוקות ולילדים.

בשעות ובימים שלאחר הבדיקה יופרשו עודפי החומר הרדיואקטיבי מהגוף באמצעות השתן והצואה. על מנת לסייע בהפרשת עודפי החומר יש לשתות הרבה מים. כדי למנוע כל אפשרות לזיהום רדיואקטיבי של הסביבה הקרובה יש להקפיד על הורדת המים בבית השימוש פעמיים וליטול היטב ידיים.

תוצאות הבדיקה יהיו מוכנות תוך מספר ימים.

אזהרות והנחיות

הנחיות מדויקות ינתנו לנבדקת לפני הבדיקה עצמה.

תזונה

אין מניעה להמשיך בתזונה רגילה לפני בדיקה זו. ביום הבדיקה יש להקפיד לשתות הרבה נוזלים ומים. מומלץ להמנע מצריכת קפאין ומשקאות שמכילים קפאין כגון תה, קולה, משקאות אנרגיה ומשקאות מוגזים מסוימים.

תרופות

ניתן לצרוך תרופות מרשם כרגיל. יש ליידע את הרופא על נטילת תרופות מרשם או אם ידועה כל רגישות לתרופות או לחומרים אחרים. יש ליידע את הרופא על כל מחלה או ניתוח שארעו לאחרונה, ובפרט אסטמה או מחלת כליות.

אזהרות

יש להסיר תכשיטים, משקפיים, גשרי שיניים, אביזרי שמיעה, סיכות שיער ואביזרים מתכתיים אחרים לפני תחילת הבדיקה מאחר שהם עלולים לגרום לעיוותים בסריקה.

נשים הרות ומניקות

אישה הרה או מניקה תיידע על כך את הטכנאי. מומלץ להמנע מהנקה במשך 24 שעות לאחר סריקה שבוצעה עם חומר רדיואקטיבי מאחר שהוא עובר לחלב האם.

דגשים לנבדק

    • הבדיקה עולה 36 שקלים (היטל רבעוני).
    • הבדיקה מתבצעת באסותא ובמכונים שבהסכם.
    • יש להצטייד בהפניה מרופא ולהגיע איתה למכון.
    • יש להביא תעודה מזהה (תעודת זהות או רישיון נהיגה).
    • יש להצטייד באישור ממרכז יעוץ ודימות, התחייבות או טופס 17.
    • יש להביא צילומים קודמים של איזור הבדיקה.
    • יש לשתות 4-6 כוסות מים לפני הבדיקה.
    • נשים בהריון – יש ליידע את הצוות הרפואי לפני ביצוע הבדיקה.
    • נשים מניקות – יש להמנע מהנקה במשך 24 שעות ממועד הזרקת החומר הרדיואקטיבי.

תוצאות

הממצאים יבדקו על ידי רדיולוג מומחה ברפואה גרעינית והתוצאה המפוענחת תימסר לנבדקת תוך מספר ימים.

כאשר הבדיקה מתבצעת בבית החולים 'אסותא', עם סיומה, תקבל הנבדקת דיסק (CD) המכיל את צילומי הדימות. בנוסף תקבל הנבדקת קוד וסיסמה לאתר האינטרנט של 'אסותא' על מנת שיוכל לקבל את תוצאות הפענוח של הבדיקה מהבית, בלי צורך להגיע שוב למערך הדימות.

במרבית המקרים ישלח הפענוח ישירות גם לרופא המפנה ב-'מכבי שרותי בריאות'.

משמעות התוצאות

אזורי גוף בהם חלה קליטה מוגברת (מעבר לתקין) של החומר הרדיואקטיבי (וקרינה מוגברת למצלמה) עלולים להצביע על תהליכים דלקתיים או גידוליים. אזורים בהם חלה קליטה מופחתת (מתחת לתקין) עלולים להצביע על ירידה באספקת הדם לעצם.

בהתאם לממצאים שיועלו בסריקה זו יופנה הנבדק לבצע בדיקות דימות נוספות שיסייעו בקבלת אבחנה מדויקת של מצבו הרפואי, ובפרט אם נדרשת הדגמה מבנית טובה יותר של עצמות הגוף.

קבלת תוצאות הבדיקה

ניתן לצפות בתוצאות הבדיקה באתר מכבי Online, באפליקציית מכבי, או בעמדות מכבילי.

צפייה בתוצאות בדיקות online