התפתחות תנועתית (מוטוריקה) בגיל חודשיים
תנועותיו של התינוק נעשות מתואמות, חלקות ומעוגלות יותר. התינוק זורק פחות את גפיו ומפגין יותר שליטה בתנועותיו. כדאי לפרוש שמיכה או שטיח על הרצפה כדי לאפשר לו מרחב פעילות ותנועה. ככל שהתינוק יתנועע ויפעיל את גפיו כך יחזק את שריריו. בשעות הערות רצוי להשכיב את התינוק על הבטן כדי שיחזק את שרירי הצואר וחגורת הכתפיים, ירים את ראשו ויתחיל לדחוף אחורנית עם רגליו כהכנה לתהליך הזחילה.
בגיל זה מוקסם התינוק מידיו ומבלה פרקי זמן בהתבוננות בתנועתן, בהכנסתן לפיו ובמציצת אגרופיו. כעת כפות ידיו של התינוק פרושות ופתוחות והוא מושיט אותן לעבר חפצים. אמנם התינוק אינו יכול לתפוס בעצמו חפצים אך אם חפץ קטן יוכנס לכף ידו הוא יוכל להחזיק בו במשך מספר דקות. בתגובה לגירוי יסובב התינוק את כל ראשו, ולא רק את עיניו.
התינוק חש וטועם את עולמו באמצעות פיו. שלב זה בהתפתחותו מכונה 'השלב האוראלי'. בלוטות הרוק של התינוק החלו להפריש רוק עוד ברחם אולם בסביבות גיל חודשיים מתחיל התינוק לרייר באופן משמעותי ולעתים אף מייצר יותר רוק מכפי שהוא מסוגל לבלוע.
ריור זה אינו מסמן כי שיניו של התינוק עומדות לבקוע (אצל מרבית התינוקות תהליך בקיעת השיניים יתרחש בגילאי 4-7 חודשים) אלא מעיד על תפקודן התקין של בלוטות הרוק. הרוק של התינוק עשיר בחלבונים שמונעים הדבקה במחלות ולכן חשוב לציפוי החפצים שהתינוק דוחף לפיו.
שינה בחודש השני לחייו של התינוק
מרבית התינוקות בגיל חודשיים זקוקים לכ- 15-16 שעות שינה מדי יום. שעות השינה של התינוק עדיין אינן מסודרות והוא אינו מסוגל לישון במשך לילה שלם. תינוקות בני חודשיים, ובפרט תינוקות יונקים, יתעוררו מדי שעתיים-שלוש לצורך האכלה.
תוכלו לנסות להתחיל להרגיל את תינוקכם להרדם בעצמו אם תניחו אותו במיטתו או בעריסה כשהוא רדום מעט, ולא רק לאחר שנרדם לגמרי. בדרך זו תוכלו לסייע לתינוקכם ללמוד להרדם לבד בחודשים הבאים.
על מנת למנוע
מוות בעריסה הקפידו להשכיב את תינוקכם לישון על גבו בלבד. בשעות הערות הניחו לו לשכב על הבטן, אולם תמיד אך ורק תחת השגחתכם הקפדנית.
התפתחות החושים של התינוק בחודש השני
בגיל זה מסוגל התינוק להבחין באנשים ובעצמים הנמצאים במרחק של עד כ- 50 סנטימטרים. כעת מסוגל התינוק להבחין בפניה של אמו בברור בזמן ההאכלה. אם תעברו קרוב לתינוק תיווכחו כי הוא עוקב אחר תנועות גופכם.
חוש השמיעה של התינוק ממשיך אף הוא להתפתח. תינוקות בני חודשיים נהנים להקשיב בעיקר לקולה של אימם אולם יהנו להקשיב גם למוסיקה ולצלילים שבוקעים מהמובייל שתלוי על מיטתם.
התפתחות השפה והתקשורת של התינוק בחודש השני
התינוק לומד להקשיב ומסוגל לזהות קולות מוכרים ואף להבדיל אותם מקולות ורעשים חדשים. בתגובה לקול, דיבור או צליל יפנה התינוק את ראשו לעבר מקור הרעש ואף ישמיע קולות וגרגורים בתגובה.
חשוב 'לנהל' עמו שיחות, חד צדדיות ככל שאלה נראות, כדי לסייע לו לקשר בין קול למיקום במרחב ולעודד אותו לתקשר עם סביבתו באמצעים קוליים שאינם בכי. תוך כדי דיבור עוקב התינוק אחר תנועות השפתיים ועד מהרה יחל לחקות חלק מתנועות אלו, כמו גם העוויות פנים, חיוכים וצחוק. ככל שהתינוק יחשף לדיבור ולשיחה כך הוא ילמד לתקשר עם סביבתו באמצעים אלו.
החל מגיל 6 שבועות מסוגלים חלק מהתינוקות לחייך חיוך מכוון שמכונה 'חיוך חברתי'. תינוקכם מסוגל כעת לבטא את עצמו טוב יותר. כשטוב לו ינופף בידיו וברגליו, יחייך ויביע שמחה. מאידך מסוגל התינוק להביע גם אי שביעות רצון ועצב ובכיו הופך מכוון ורצוני יותר.
המומחה משיב: שאלות ותשובות על התפתחות התינוק בגיל חודשיים