ניתוח לתיקון סדק בתחתית השופכה (היפוספדיאס)

Hypospadias Corrective Surgery (קוד בדיקה: 58.45)

עדכון אחרון 02.05.22

רופא מייעץ: ד"ר יעקב בן חיים

הקדמה

מתי יבוצע הליך זה ומה מטרתו?

ניתוח לתיקון סדק בתחתית השופכה יבוצע אצל תינוקות ממין זכר אשר נולדו עם מיקום חריץ שופכה שאינו נמצא במקומו הטבעי בקצה הפין. מצב זה נקרא 'היפוספדיאס'.

אחד מכל 350 זכרים נולדים עם סדק בתחתית השופכה. אצל תינוקות אלו, פתח יציאת השופכה אינו ממוקם בקצה הפין אלא בתחתיתו. המום חמור יותר ככל שהסדק נמצא במיקום אחורי יותר. אצל כ-30% מיקום סדק השופכה קרוב לשק האשכים.

הפין של הסובלים מבעיה זו אינו מתפתח כיאות במהלך ההריון. העורלה מתפתחת רק בחלק העליון של הפין ולרוב מתפתחת גם עקמומיות של הפין כלפי מטה, מצב המכונה 'כורדיאה'.

הגורם לתופעות אלו אינו ברור אולם ככל הנראה מדובר בשילוב של גורמים לרבות חסר בטסטוסטרון במהלך התפתחות איברי המין במהלך ההריון, תורשה (גנטיקה) והשפעה חיצונית על רמת ההורמונים של האם ההרה.

במרבית המקרים הסיבה העיקרית לבצע את הניתוח היא למטרת תיקון מראה הפין אם כי במקרים מסוימים עלול מיקום השופכה החריג לגרום גם לבעיות פוריות. כדי למנוע תסביכים נפשיים אצל הפעוט כאשר יגדל נהוג לבצע ניתוח זה עד גיל שנה וחצי.

ההליך מצליח בכ-80%-90% מהמקרים ומאפשר שחזור של איבר מין נימול.

תאור ההליך

ניתוח זה יבוצע תחת הרדמה כללית מאחר שהוא מבוצע אצל תינוקות ופעוטות.

ניתוח לתיקון סדק בתחתית השופכה הוא הליך מורכב אשר לרוב מלווה גם בתיקון מומים נוספים באיבר המין של התינוק.

תחילה יסיר המנתח את העור מהפין ויגרום לזקפה מלאכותית על מנת לבחון את היקף המום. לאחר מכן יתקן המנתח את זווית הפין וישחזר את תעלת השופכה החסרה על מנת ליצור את פתח יציאת השופכה בקצה הפין. המנתח ישתמש בעורלת הפין וברקמות נוספות של המטופל לצורך כיסוי הפין ושחזור המראה התקין. במידת הצורך ישתמש המנתח גם בהשתלות עור.

בסיום ההליך יתפור המנתח את העור מסביב לפין ויחדיר צנתר קטן על מנת לאפשר ניקוז שתן. כמו כן יוחדרו תומכונים (סטנטים) על מנת לשמור את צינור השופכה המשוחזר פתוח.

במה כרוך?

הליך זה כרוך באשפוז במשך 1-2 ימים בבית החולים.

משך הפעולה הצפוי בחדר הניתוח הוא כ- 180 דקות.

הרדמה, טשטוש ואלחוש

ניתוח לתיקון סדק בתחתית השופכה יבוצע תחת הרדמה כללית.

לפני תחילת הניתוח יחובר המטופל לעירוי דרכו יזליף הרופא המרדים תרופת הרגעה על מנת להפחית את חרדתו של המטופל.

הרדמה כללית משמעותה שהמטופל ישן שינה עמוקה, שריריו רפויים והוא אינו חש כלל את מהלך הניתוח. הרדמה כללית מבוצעת על ידי רופא מומחה בהרדמה שמנטר את מצבו הגופני של המטופל במשך הניתוח כולו.

ההרדמה מבוצעת באמצעות הזלפת חומר ההרדמה אל שקית העירוי של המטופל. כעבור פרק זמן קצר ביותר (עשרות שניות) יחווה המטופל ערפול הכרה וישקע בשינה עמוקה. בסיום הניתוח ותפירת החתכים יפסיק הרופא המרדים את הזלפת חומרי ההרדמה, המטופל יתעורר ויועבר אל מחלקת ההתאוששות כדי לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מההליך.

הנחיות

לפני הניתוח

יש להימנע מביצוע ברית מילה עד לביצוע הליך זה מאחר שעלול להיות צורך להשתמש בעורלה על מנת לשחזר את עור הפין.

לרוב יש לבצע בדיקות דם ושתן לפני ניתוח זה.

מטופלים שעברו ניתוחים קודמים, אושפזו בעבר, לוקים במחלות כרוניות, סובלים מאלרגיה או נוטלים תרופות מרשם או תוספי מזון יעדכנו על כך את הרופא המנתח ואת הרופא המרדים. מטופלים שסובלים ממחלות נוספות ידרשו לקבל ייעוץ מרופא מומחה בתחום טרם ההליך.

יש להתייעץ עם הרופא המטפל ועם המנתח לגבי המשך נטילתן של תרופות נוגדות קרישה (דוגמת אספירין או קומדין). בהתאם להחלטת הרופאים תיתכן הפסקה בנטילת תרופות אלו כשבוע לפני ביצוע ההליך.

כדי לאפשר החלמה מהירה ובטוחה לאחר הניתוח יש להימנע מעישון במשך שבועיים לפחות לפני מועד הניתוח וכן במשך שבועיים לאחריו. אין להשתמש בתקופה זו בתחליפי עישון המכילים ניקוטין.

ביום הניתוח

יש להיות בצום מוחלט לרבות נוזלים 6 שעות לפני תחילת הניתוח.

טרם הניתוח יש להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי ולהמנע מלעיסת מסטיק.

שערות באזור המיועד לניתוח (אם ישנן) יגולחו על ידי צוות בית החולים טרם הכניסה לחדר הניתוח.

לאחר הניתוח

לאחר סיום הניתוח ישהה המטופל כשעתיים במחלקת ההתאוששות על מנת לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח.

התאוששות והחלמה מההליך

ההתאוששות מהליך זה עלולה לארוך זמן אם כי תינוקות לרוב מחלימים במהירות וביעילות יחסית. הנפיחות במקום צפויה לרדת תוך מספר ימים.

אזור הניתוח עלול לכאוב או לגרד. על מנת למנוע מהתינוק לגרד או לגעת במקום הניתוח ייתכן שיקשרו לידיו רצועות אשר לא יאפשרו לו גישה לאזור עד לאחר החלמתו.

מרבית התינוקות שבים לפעילות שגרתית תוך מספר ימים.

יש להקפיד על רחצה יומיומית של אזור הניתוח עם מים וסבון על מנת לשמור על נקיון מרבי. מומלץ לרחוץ את המקום פעמיים ביום.

יש להקפיד שהתינוק ישתה הרבה ויטיל שתן לעתים קרובות על מנת למנוע זיהומים בדרכי השתן.

כדי לשמור על חריץ השופכה פתוח יודרכו ההורים כיצד להחדיר צינור מתכת לקצה השופכה.

המטופל יוזמן לביקורת אצל המנתח כשבועיים לאחר ההליך.

על הפעוט להיות במעקב כל מספר חודשים על מנת לוודא שהמערכת מתפתחת כיאות. בעתיד ידרש הפעוט לניתוח משלים על מנת להוציא את התומכונים אשר הוחדרו לשופכה.

סיכונים וסיבוכים

ניתוח לתיקון היצרות של השופכה הוא הליך ניתוחי פולשני ולכן עלול להיות כרוך בסיכונים ובסיבוכים לרבות דימום, זיהום, חיתוך נרחב מדי ופגיעה באברים סמוכים.

במקום עלולה להיווצר צלקת והאזור עלול להזדהם במהלך תהליך ההחלמה. בנוסף, חריץ השופכה החדש עלול להיסגר ויידרש ניתוח נוסף על מנת לפתוח אותו שוב.

סיכונים הכרוכים בהרדמה

סיכונים שעלולים להיגרם בעקבות הרדמה כללית כוללים חסימה של נתיב האוויר כתוצאה מחנק, ירידה פתאומית בלחץ הדם והדופק וכן נזק לשיניים או למיתרי הקול עקב החדרת צינורות לקנה הנשימה. במקרים נדירים ביותר תיתכן תגובה אלרגית לחומרי ההרדמה.

סיבוכים

עליית חום מעל 38 מעלות צלזיוס מחייבת פנייה דחופה לרופא המנתח, למוקד החירום או לחדר המיון.

בכל מקרה של הופעת סימפטומים חריגים יש לפנות לרופא המנתח.