ניתוח להסרת בלוטות הלימפה הצוואריות - מידע רפואי

Neck Dissection (קוד בדיקה: 80.9)

רופא מייעץ: ד"ר אבי חפץ

הקדמה

מתי יבוצע הליך זה ומה מטרתו?

ניתוח זה יבוצע על מנת להסיר בלוטות לימפה גרורתיות מאזור הראש והצוואר, או כאלו החשודות כנגועות בתאים סרטניים, על מנת למנוע התפשטות של תאי סרטן בגוף המטופל. הניתוח יבוצע על ידי רופא אף אוזן גרון המומחה בניתוחי ראש-צוואר.

בלוטות הלימפה בצוואר מהוות חלק ממערכת הלימפה וממנגנון החיסון של הגוף. מערכת הלימפה בנויה מרשת של צינורות ובלוטות דרכם זורם נוזל הלימפה, המכיל רכיבי חיסון רבים וחשובים. בלוטות הלימפה מייצרות את הרכיבים הללו ומשמשות כצמתים לאורך מערכת הלימפה.

במקרים מסוימים עלולים להתפתח גידולים סרטניים בבלוטות הלימפה הנמצאות באזור הראש והצוואר או שגידולים אחרים עלולים לשלוח גרורות לבלוטות הלימפה בצוואר.

גידולים אלו כוללים סרטן בבלוטת המגן, סרטן בבלוטות הרוק, סרטן הגרון, סרטן הפה והלוע, סרטן הלוע האפי ואחרים (אם כי שכיחותם נמוכה יותר).

כאשר גידול ראש-צוואר ראשוני (היינו, הגידול המקורי) שולח גרורות לאיברי גוף מרוחקים ('גידולים משניים' או 'שניוניים'), התחנה הראשונה אליה יגיעו התאים הסרטניים מהגידול המקורי תהיה בבלוטות הלימפה הנמצאות באזור הצוואר. לפיכך, על כל מטופל שאובחן כלוקה בסרטן ראש צוואר לעבור בדיקה של בלוטות הלימפה הצוואריות.

בהתאם לאופי הגידול הסרטני שאובחן, מיקומו והיקף הגרורות, יוסרו בניתוח בלוטות הלימפה, בשלמותן או בחלקן. הניתוח יבוצע בדרך כלל יחד עם הניתוח להסרת הגידול המקורי אולם ניתן גם לבצע ניתוח זה במועד מאוחר יותר, כניתוח נפרד בפני עצמו.

היקף הסרת בלוטות הלימפה הצוואריות תלוי בשיעור התפשטות המחלה. ככל שמזוהות יותר גרורות בבלוטות הלימפה בצוואר יוחלט בדרך כלל על הליך נרחב יותר שיכלול הסרת רקמה ניכרת הכוללת מספר רב של בלוטות. בהתאם למיקום לעתים תוסרנה גם רקמות נוספות לרבות שרירים, כלי דם או עצבים.

לעתים יבוצע ניתוח להסרת הבלוטות כצעד מניעתי מאחר שבמקרים רבים מכילות בלוטות הלימפה מספר קטן מאד של תאים סרטניים שאינם ניתנים לאבחון. במקרים אלו קיימת חשיבות מכרעת לכריתת בלוטות חשודות עוד בטרם יהפכו למוקד חדש של צמיחת תאים סרטניים.

במקרה של גידולי לשון וגרון מקובל לבצע ניתוח זה באופן מניעתי עקב שכיחות גבוהה של גרורות בבלוטות הלימפה, גם כאשר בדיקות טרום ניתוחיות לא הדגימו גרורות אלו.

לעתים יבוצע טיפול קדם-ניתוחי המכונה טיפול ניאו-אג'ובנטי (neo-adjuvant therapy) הכולל רדיותרפיה (הקרנות) או כימותרפיה טרם קבלת ההחלטה על ניתוח זה. מטרת הטיפול היא להקטין את מימדי הגידול על מנת לצמצם את היקף הניתוח הנדרש.

תאור ההליך

תאור מפורט של ההליך הרפואי

ניתוח להסרת בלוטות לימפה גרורתיות או בלוטות החשודות כנגועות בממאירות יבוצע תחת הרדמה מלאה.

במהלך הניתוח יבצע המנתח חתך עורי רוחבי בצוואר. החתך ימוקם על קפל עורי על מנת להבטיח תוצאה בעלת מראה נאה. כיום אין זה מקובל לבצע חתכים אורכיים בצוואר.

לאחר זיהוי הבלוטות יכרות אותן המנתח, לעתים יחד עם הרקמה שעוטפת אותן.

כיום מיושמות שתי שיטות עיקריות אם זוהו אצל המטופל גרורות סרטניות בבלוטות הלימפה הצוואריות. אלו הן 'דיסקציה צווארית רדיקלית' (Radical Neck Dissection) ו-'דיסקציה צווארית סלקטיבית' (Selective Neck Dissection).

דיסקציה רדיקלית מבוצעת מזה שנים רבות. במהלכה כורת המנתח את רוב רקמת הלימפה בצוואר, ממרכז הצוואר הקדמי ועד לשריר הטרפז בצדו. במהלך הניתוח נכרתת גם בלוטת רוק הנמצאת בחלקו העליון של הצוואר וכן נכרתות רקמות נוספות הכוללות תאי שריר, ורידים ועצבים.

ניתוח זה עלול לפגוע במראה המטופל ואף להגביל את תנועת הכתף ולכן כיום כמעט שאינו מבוצע עוד, אלא במקרה של גידול מאוד מפושט או פולשני בצוואר.

דיסקציה סלקטיבית גורמת פחות נזק למטופל ולכן כיום זוהי שיטת הבחירה. במהלך ניתוח זה נכרתות בלוטות הלימפה תוך שימור כל המבנים החשובים בצוואר לרבות שרירי הצוואר, העצבים וכלי הדם.

בסיום הניתוח יתפור המנתח את החתכים בצוואר באמצעות תפרים מתמוססים או שיאחה אותם באמצעות מדבקות ייעודיות.

במה כרוך?

הליך זה אורך שעה וחצי עד שעתיים וכרוך באשפוז במשך יומיים עד שלושה ימים בבית החולים.

הרדמה, טשטוש ואלחוש

ניתוח להסרת בלוטות הלימפה הצוואריות יבוצע תחת הרדמה מלאה. לפני תחילת הניתוח יחובר המטופל לעירוי דרכו יזליף הרופא המרדים תרופת הרגעה על מנת להפחית את חרדתו של המטופל.

הרדמה מלאה משמעותה שהמטופל ישן שינה עמוקה, שריריו רפויים והוא אינו חש כלל את מהלך הניתוח. הרדמה מלאה מבוצעת על ידי רופא מומחה בהרדמה שמנטר את מצבו הגופני של המטופל במשך הניתוח כולו.

ההרדמה מבוצעת באמצעות הזלפת חומר ההרדמה אל שקית העירוי של המטופל. כעבור פרק זמן קצר ביותר (עשרות שניות) יחווה המטופל ערפול הכרה וישקע בשינה עמוקה. בסיום הניתוח יפסיק הרופא המרדים את הזלפת חומרי ההרדמה, המטופל יתעורר ויועבר אל מחלקת ההתאוששות כדי לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מההליך.

הנחיות

הנחיות ואזהרות מיוחדות עבור הליך זה

אם קיים חשד לגידול צווארי תבוצענה בדיקות הכוללות בדרך כלל נטילת דגימת רקמה (ביופסיה), סריקת אולטרה סאונד של הצוואר וכן בדיקת CT (טומוגרפיה ממוחשבת) או MRI (דימות בתהודה מגנטית). לעתים תבוצע גם סריקת PET שמטרתה לוודא כי אין התפשטות של גרורות לאיברים מרוחקים.

בהתאם לגילו ולמצבו הרפואי ידרש המטופל לבצע בדיקות מתאימות טרם ביצוע ההליך לרבות בדיקות דם ואלקטרוליטים (כולל סידן, מגנזיום וזרחן) ובדיקת תפקודי קרישה.

יש לבצע בדיקת אק"ג וצילום חזה על מנת לשלול מחלות שעלולות לסבך את מהלך הניתוח.

מטופלים שעברו ניתוחים קודמים, אושפזו בעבר, לוקים במחלות כרוניות, סובלים מאלרגיה או נוטלים תרופות מרשם או תוספי מזון יעדכנו על כך את הרופא המנתח ואת הרופא המרדים. מטופלים שסובלים ממחלות נוספות ידרשו לקבל ייעוץ מרופא מומחה בתחום טרם ההליך.

מטופלים הסובלים ממחלות נלוות לבעיה בגינה נדרש הניתוח נדרשים לייעוץ של רופא מומחה בתחום (דוגמת קרדיולוג או רופא פנימאי) טרם הבדיקה.

יש להפסיק את נטילתן של תרופות נוגדות קרישה (דוגמת קומדין או אספירין) שבוע לפני ביצוע הליך זה. יש להתייעץ עם הרופא המטפל ועם המנתח לגבי תחליפים.

ביום הניתוח

יש להיות בצום מוחלט לרבות נוזלים 6 שעות לפני תחילת ההליך.

טרם ההליך יש להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי ולהמנע מלעיסת מסטיק ומעישון.

שערות באזור המיועד לניתוח תגולחנה על ידי אנשי הצוות הרפואי טרם הניתוח.

לאחר הניתוח

לאחר סיום ההליך ישהה המטופל כשעתיים במחלקת ההתאוששות על מנת לאפשר התעוררות איטית ובטוחה. לאחר מכן הוא יועבר אל מחלקת האשפוז. מספר שעות לאחר מכן יסייעו לו לרדת ממיטתו ולשבת בכורסה.

התאוששות והחלמה מההליך

בימים הראשונים לאחר הניתוח ישהה המטופל בבית החולים. משככי כאב ינתנו לפי דרישה.

לאחר הניתוח יש לנוח במשך 3-4 שבועות.

מומלץ להימנע מפעילות גופנית מאומצת במשך שישה עד שמונה שבועות לאחר הניתוח. אין לנהוג במידה שסובלים מתשישות או מסחרחורת בעקבות ניתוח זה, עד לחלוף התופעות. תוך כשבועיים ניתן לשוב לשגרת היומיום ולעבודה קלה.

כשבועיים מיום הניתוח יוזמן המטופל לביקורת אצל המנתח.

תהליך ההחלמה מהניתוח צפוי להימשך מספר חודשים. אם מדובר בגידול סרטני יופנה המטופל לקבלת המשך הטיפול הדרוש במסגרת מרפאה אונקולוגית שם יומלץ לו על טיפולים נוספים (כגון כימותרפיה או רדיותרפיה) שמטרתם למנוע הישנות של הגידול.

סיכונים וסיבוכים

סיכונים הכרוכים בהליך

ניתוח להסרת הבלוטות הצוואריות הוא הליך פולשני ולכן עלול להיות כרוך בסיכונים ובסיבוכים לרבות חולשה בכתף, חולשה זמנית של עצב הפנים (שעלולה להיות מורגשת בשפה התחתונה), חוסר תחושתיות בעור הצוואר (לרוב חולף תוך 6-12 חודשים), פגיעה בכלי דם, דליפה לימפתית, זיהום ודימום.

סיכונים הכרוכים בהרדמה

סיכונים שעלולים להיגרם בעקבות הרדמה מלאה כוללים חסימה של נתיב האוויר כתוצאה מחנק, ירידה פתאומית בלחץ הדם והדופק וכן נזק לשיניים או למיתרי הקול עקב החדרת צינורות לקנה הנשימה. במקרים נדירים ביותר תיתכן תגובה אלרגית לחומרי ההרדמה.

סיבוכים

עליית חום מעל 38 מעלות צלזיוס, התפתחות סימפטומים חדשים וכל החמרה פתאומית ומשמעותית במצבו של המטופל מחייבת פנייה דחופה לרופא המנתח, למוקד החירום או לחדר המיון.