מיאלוגרפיה - מידע רפואי

Myelography

עדכון אחרון 21.06.22

מבט כללי

הקדמה

רנטגן היא שיטת הדימות השכיחה ביותר להדגמת ממצאים בעצמות ורקמות הגוף. שיטה זו מבוססת על קרני X שמכונות גם קרני רנטגן. אלו הן קרניים עתירות אנרגיה שחודרות בקלות נוזלים ורקמות רכות בגוף האדם אך נחסמות על ידי רקמות צפופות ודחוסות כגון עצם.

חלק מצילומי הרנטגן מבוצעים עם חומר ניגוד שמאפשר הדגמה של מבנים חלולים או מלאים בנוזל דוגמת מערכת העיכול, כלי הדם או מערכת השתן. ללא חומר הניגוד מבנים אלו אינם ניתנים להדגמה באמצעות רנטגן. חומר הניגוד חוסם את מעבר הקרניים ולכן אזורים בהם נספג יופיעו בצבע לבן בצילום.

מבחינים בין צילום לשיקוף רנטגן. הצילום מספק תמונה של מצב קבוע ואילו שיקוף מאפשר הסרטה של תנועה לאורך זמן דוגמת תהליך הנשימה בריאות או זרימת הדם בכלי הדם.

כיום מבוצעים ומפוענחים צילומי הרנטגן באמצעים דיגיטליים והמידע מעובד באופן ממוחשב. עצמות יתקבלו בלבן, רקמות רכות וחללים מלאי

נוזל יופיעו בגווני אפור ואילו אוויר יופיע ככתם שחור.

על מנת למנוע פגיעה מיותרת של קרני הרנטגן באברי גוף רגישים כגון אברי מערכת הרבייה או בלוטות הם יכוסו במהלך הצילום בסינור עופרת מיוחד שמונע את מעבר הקרניים.

חומר ניגוד – כן, לא, איזה?

בבדיקה זו נעשה שימוש בחומר ניגוד על בסיס יוד.

מצבים בהם נדרשת בדיקה זו

מיאלוגרפיה היא בדיקה של חוט השדרה ועמוד השדרה שמבוצעת תחת שיקוף רנטגן וכרוכה בהזרקת חומר ניגוד. חומר הניגוד מוזרק דרך תעלת השדרה למרווח סביב חוט השדרה (מכונה 'החלל התת-עכבישי', Subarachnoid space) ולקצות העצבים. שיקוף הרנטגן מאפשר מעקב אחר פיזור חומר הניגוד סביב חוט השדרה וקצות העצבים ובקרומי המוח (meninges).

אף שבדיקת הבחירה כיום להערכת מצב חוט השדרה וקצות העצבים היא MRI תבוצע בדיקת מיאלוגרפיה עבור נבדקים שאינם יכולים לעבור בדיקה בסורק מגנטי דוגמת נבדקים שבגופם קוצב לב או שתלים אורתופדיים ממתכת. במרבית המקרים תבוצע סריקת CT של עמוד השדרה בהמשך לבדיקה זו. הבדיקה המשולבת מכונה CT-מיאלוגרפיה.

 

בדיקה זו משמשת ככלי אבחנתי יעיל במצבים הבאים:

    • פריצת דיסק.
    • היצרות בעמוד השדרה (spinal stenosis).
    • גידול בעמוד השדרה.
    • זיהום או דלקת בתעלת חוט השדרה.
    • דלקת בקרום התת-עכבישי שמכסה את חוט השדרה.
    • פגיעה בחוט ועמוד השדרה בעקבות חבלה או מחלה.

לעתים תבוצע הבדיקה כאמצעי לתכנון ניתוח בעמוד השדרה.

מהלך הבדיקה

שלבי הבדיקה

בדיקה זו מבוצעת במסגרת מכוני הרנטגן של 'מכבי שרותי בריאות' וכן במרפאות חוץ של מרכזים רפואיים גדולים.

בתחילת הבדיקה ימקם הטכנאי את הנבדק על בטנו על גבי מיטת הבדיקה ויניח את לוחות הצילום באזור המיועד לבדיקה. סינר עופרת ימוקם על גבי אזורי גוף רגישים לקרינה לרבות אזור האגן, החזה והצוואר על מנת למזער את מידת החשיפה לקרינה.

לפני ההזרקה יבוצע צילום רנטגן על מנת לקבוע את מיקום הזרקת חומר הניגוד. צילום הרנטגן אינו מכאיב אך הזרקת חומר הניגוד עלולה לגרום לאי נוחות. בדרך כלל יוזרק חומר הניגוד לחלקו התחתון של עמוד השדרה מאחר שאזור זה נחשב בטוח ונוח יותר להזרקה אך תיתכן הזרקה גם באזור הצווארי של עמוד השדרה.

כשהנבדק שוכב על צדו או יושב כשברכיו כפופות לכיוון החזה יחוטא אזור ההזרקה ותינתן זריקת אלחוש מקומית שעלולה לצרוב מעט. בשלב הבא תוחדר המחט דרכה יוזרק חומר הנגוד למקומה תחת שיקוף רנטגן. החדרת המחט עלולה לגרום לתחושת לחץ ולכאב חד. לאחר מיקום המחט יוזרק חומר הניגוד.

בהתאם לצורך ניתן לשאוב דרך המחט דגימה מנוזל חוט השדרה שתשלח לבדיקות מעבדה. בסיום תהליך ההזרקה תוצא המחט והאזור יחוטא שנית.

בשלב זה יתבקש הנבדק לשכב על בטנו לצורך שיקוף הרנטגן. על מנת לסייע בפיזור חומר הניגוד ולוודא כי הוא מתרכז באזור הדרוש לבדיקה ישנה טכנאי הרנטגן את זווית מיטת הבדיקה. לאחר פיזור החומר תבוצע סדרת צילומים. במהלך הצילום יש להמנע מתזוזה כדי לא לפגוע באיכות התמונה או לגרום לטשטושה. לעתים יתבקש הנבדק לעצור את נשימתו במשך מספר שניות.

במידת הצורך תבוצע סריקת ה-CT בסיום סדרת צילומי הרנטגן. סריקת ה-CT תבוצע עם אותו חומר נגוד שכבר הוזרק והתפזר בחלל התת-עכבישי.

מיאלוגרפיה אורכת 30-60 דקות. במידה ותבוצע גם סריקת CT תארך הבדיקה 15-30 דקות נוספות.

לאחר הבדיקה

לאחר הבדיקה יש להישאר להשגחה במשך כשעתיים. במקרים מסוימים יומלץ על הגבהת ראשו של הנבדק לזוית של 30-45 מעלות למשך כארבע שעות לאחר הבדיקה.

רצוי לא להתכופף לאחר בדיקה זו. יש להמנע מפעילות גופנית מאומצת במשך כיומיים לאחר הבדיקה.

הזרקת חומר הנגוד עלולה לגרום לכאב ראש שמתגבר בעיקר בישיבה או בעמידה אך משתפר בשכיבה על הגב. כאב הראש עלול להופיע כיומיים-שלושה לאחר הבדיקה. ניתן להקל על הכאב באמצעות כדור לשיכוך כאב.

בעקבות הזרקת חומר הניגוד תיתכנה תופעות לוואי קלות שכוללות בחילה וכאב מקומי במקום ההזרקה. תופעות אלו תחלופנה תוך זמן קצר. בכל מקרה של תגובה אלרגית חריפה שכוללת קוצר נשימה, גרד בעיניים או כל תופעה אחרת, יש לפנות לרופא המטפל לקבלת טיפול מתאים.

בכל מקרה של חום גבוה (מעל 38 מעלות), פרכוסים, בחילה חמורה או הקאה, כאב ראש שאינו חולף במשך למעלה מ- 24 שעות, קשיון עורף (חוסר יכולת לכופף את העורף), חוסר תחושה ברגליים, קושי במתן שתן או עצירות יש לפנות בדחיפות לרופא המטפל או לחדר המיון הקרוב.

תוצאות הבדיקה יהיו מוכנות תוך מספר ימים מיום הבדיקה.

אזהרות והנחיות

    • הנחיות מדויקות ינתנו לנבדק לפני הבדיקה עצמה.
    • נבדק הסובל מפרכוסים יידע על כך את הצוות הרפואי לפני תחילת הבדיקה.
    • אין לבצע את הבדיקה במידה שהאזור המיועד להזרקה מזוהם או מודלק.

תזונה

אין מניעה להמשיך בתזונה רגילה לפני בדיקה זו. יום לפני הבדיקה יש להקפיד על שתייה מרובה. יש להיות בצום של 4 שעות לפני הבדיקה (ניתן לשתות מעט מים). חולי סוכרת ידרשו לצום של 3 שעות בלבד, ויוכלו לאכול משהו קטן ומתוק במידת הצורך.

תרופות

ניתן לצרוך תרופות מרשם כרגיל. יש להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי הפסקת תרופות נוגדות פרכוסים טרם בדיקה זו.

יש להפסיק נטילת כדורים לדילול דם 72 שעות לפני הבדיקה, בהתייעצות עם הרופא המטפל. יש ליידע את הרופא אם ידועה כל רגישות לתרופות, לבריום או ליוד. יש ליידע את הרופא על כל מחלה או ניתוח שארעו לאחרונה, ובפרט אסטמה או מחלת כליות מאחר שתפקודי כליה לקויים עלולים לגרום לסיבוך נדיר בעקבות הזרקת חומר הנגוד.

אזהרות

יש להסיר תכשיטים מאזור הצוואר ובית החזה לפני תחילת הבדיקה מאחר שאלו עלולים לגרום לעיוותים ולפגוע בקבלת תמונה חדה וברורה.

אישה הרה או מניקה תיידע על כך את הטכנאי.

קרני הרנטגן עלולות להזיק לעובר במהלך ההריון ולכן מומלץ לדחות צילומים שאינם חיוניים לתקופה שלאחר הלידה או לבחור בשיטות דימות אחרות שאינן כרוכות בחשיפה לקרינה. במצבים של חוסר ברירה יכוסה אזור הבטן והרחם בסינר עופרת על מנת להגן על העובר.

אם בוצע צילום רנטגן מבלי שהאישה ידעה כי היא הרה מומלץ שתפנה ליעוץ גנטי על מנת לברר את מידת החשיפה של העובר.

דגשים לנבדק

    • עלות הבדיקה היא 36 שקלים (היטל רבעוני).
    • הבדיקה מתבצעת במכוני מכבי ובמכונים שבהסכם.
    • יש להצטייד בהפניה מרופא.
    • יש להביא תעודה מזהה (תעודת זהות או רישיון נהיגה).
    • יש להצטייד באישור ממרכז יעוץ ודימות, התחייבות או טופס 17.
    • יש להביא צילומים קודמים של איזור הבדיקה (לא בהכרח MRI).
    • יש להיות בצום 4 שעות לפני הבדיקה. ניתן לשתות מעט מים. חולי סוכרת - יש להיות 3 שעות בצום. ניתן לאכול משהו קטן ומתוק במידת הצורך.
    • יש להפסיק נטילת כדורים לדילול דם 72 שעות לפני הבדיקה, בהתייעצות עם הרופא המטפל.
    • רצוי להביא בדיקת דם עדכנית שבוצעה בטווח של עד שלושה חודשים ממועד הבדיקה של תפקודי כליה.

תוצאות

הממצאים יבדקו על ידי רדיולוג מומחה והתוצאה המפוענחת תימסר לנבדק תוך מספר ימים.

פענוח תוצאות הבדיקה ישלח ישירות לרופא המפנה ב-'מכבי שרותי בריאות'.

משמעות התוצאות

בדיקה זו יעילה במיוחד להדגמת עמוד השדרה, חוט השדרה וקצות העצבים. בהתאם לממצאי הבדיקה יותאם הטיפול שעשוי להיות ניתוחי במקרה של פריצת דיסק או גורם אחר ללחץ על חוט השדרה.

מועד קבלת תוצאות הבדיקה

ניתן לצפות בתוצאות הבדיקה באתר מכבי Online, באפליקציית מכבי, או בעמדות מכבילי.

צפייה בתוצאות בדיקות online