הפסקת הריון מוקדמת - מידע רפואי

Early Termination of Pregnancy (קוד בדיקה: 69.0)

עדכון אחרון 03.05.22

רופא מייעץ: ד"ר רמי מושונוב

הקדמה

הפסקת הריון מוקדמת הוא הליך הכרוך בשאיבת תוכן הרחם של מטופלת הרה על מנת לסיים את ההריון. הליך זה מבוצע במרפאת הרופא ואינו כרוך בהרדמה או באשפוז.

הפסקת הריון מוקדמת ניתנת לביצוע בשליש הראשון של ההריון בלבד. בדרך כלל תבוצע הפסקת הריון מוקדמת בין השבוע ה- 5 ל- 6, כאשר גודלו של שק ההריון אינו עולה על 1.5 סנטימטרים.

בכפוף לאישור הוועדה להפסקת הריון המתכנסת בבתי החולים בישראל יכולה מטופלת שנקלעה להריון לא רצוי לבחור לסיים אותו באמצעות התערבות רפואית. קיימות כמה שיטות רפואיות להפסקת הריון התלויות בגורמים כגון גיל ההריון ומצבה הבריאותי הכללי של המטופלת.

הוועדה להפסקת הריון מתכנסת בבתי החולים בישראל וכוללת 3 חברים (שני רופאים, אחד מהם מומחה ברפואת נשים, ועובד סוציאלי). לפחות אחד משלושת החברים יהיה ממין נקבה.

הוועדה מוסמכת לאשר ביצוע הפסקת הריון לאחר שהאשה הביעה את רצונה המפורש לכך, ואם התקיים לפחות תנאי אחד שדורש החוק לרבות הריון מחוץ לנישואים, עובר שנתגלו בו מומים או הריון שהמשכו עלול לסכן את חיי האשה. כמו כן נדרשת בדיקת אולטרה סאונד המוכיחה הימצאות שק הריון בחלל הרחם.

כ-20,000 הפסקות ההריון מבוצעות בישראל מדי שנה. על פי נתוני משרד הבריאות כ- 98% מהבקשות המוגשות לוועדה מאושרות.

תאור ההליך

הפסקת הריון מוקדמת מתבצעת במרפאת הרופא, בדרך כלל ללא הרדמה.

לאחר חיטוי אזור הפות והנרתיק בתמיסת חיטוי יחדיר הרופא אל הרחם צינורית דקה במיוחד. באמצעות מזרק ישאב הרופא את שק ההריון מהרחם ובדרך זו ימנע את המשך התפתחותו.

במה כרוך?

הליך זה אינו כרוך באשפוז בבית החולים.

משך הפעולה הצפוי הוא כ- 30 דקות. בסיום ההליך תשוחרר המטופלת לביתה.

הרדמה, טשטוש ואלחוש

ניתן לבצע הליך זה תחת הרדמה מקומית שמונעת תחושת כאב מהמטופלת. לצורך ההרדמה יוזרק חומר מאלחש בעל השפעה קצרת טווח ישירות לאזור המיועד לטיפול. פעולת החומר מיידית ונמשכת כשעתיים.

משך ההליך כולו תהיה המטופלת בהכרה מלאה.

הנחיות

הפסקת הריון מוקדמת אינה דורשת כל הכנה מוקדמת.

הגינקולוג המטפל ידון עם המטופלת בעברה המיילדותי, סדירות ואופי המחזור החודשי, ניתוחי ואשפוזי עבר (אם היו), מחלות כרוניות או אלרגיה מהן היא סובלת ותרופות מרשם או תוספי מזון שהיא נוטלת.

טרם ביצוע הפסקת ההריון יש לפנות לוועדה להפסקת הריון המתכנסת בכל בתי החולים בישראל.

במקרים מסוימים (בעיקר אצל נשים שטרם ילדו) יורחב צוואר הרחם כיממה לפני ביצוע הפסקת ההריון על מנת למנוע חבלה לצוואר הרחם עקב הרחבה מכשירנית מהירה.

ההרחבה תבוצע באמצעות מרחיב סופג לחות (היגרוסקופי) שיוחדר אל צוואר הרחם. המרחיב נראה כקיסם קטן הסופח אליו נוזלים, תוך שהוא מרחיב באיטיות את צוואר הרחם. שני סוגי המרחיבים הנפוצים נקראים 'למינריה' (מרחיב העשוי מאצות ים) ו- 'דליפן' (העשוי מחומרים שאינם טבעיים).

התאוששות והחלמה מההליך

לאחר הפסקת ההריון ייתכן כאב שעוצמתו קלה עד בינונית. ניתן ליטול משככי כאב במידת הצורך. כמו כן תיתכנה תופעות לוואי קלות הכוללות חולשה, בחילה, דימום קל וכאב בבטן התחתונה.

על המטופלת לשים לב היטב למצבה מאחר שהיא אינה נמצאת תחת השגחה רפואית. בכל מקרה של דימום נרתיקי משמעותי, הקאה בלתי פוסקת, כאב חמור, חום גבוה מ- 38 מעלות צלזיוס או כל שינוי משמעותי ופתאומי אחר בהרגשה הכללית (לרבות כאב ראש חזק) יש לפנות לרופא המטפל או למוקד החירום.

לאחר ההליך ניתן לשוב לשגרת היומיום ואף לקיים יחסי מין.

שבועיים לאחר הפסקת ההריון תשוב המטופלת לבדיקת רופא הנשים שיוודא באמצעות אולטרה סאונד כי ההפלה הסתיימה והרחם התרוקן מתוכנו. הווסת הבאה צפויה להגיע 4-6 שבועות לאחר הטיפול.

במועד הבדיקה מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל באשר להתאמת אמצעי מניעה על מנת למנוע הריונות בלתי רצויים נוספים.

סיכונים וסיבוכים

זהו הליך פולשני ולכן עלול להיות כרוך בסיכונים ובסיבוכים לרבות זיהום בחלל הרחם או השארת חלקי שק הריון בחלל הרחם. זיהום יטופל בדרך כלל באמצעות אנטיביוטיקה. אם נותרו שיירי הריון עלול להיות צורך לחזור על ההליך. במקרים מסוימים עלול להיות צורך בהתערבות ניתוחית.

הליך זה אינו כרוך בהרדמה.

סיבוכים

עליית חום מעל 38 מעלות צלזיוס מחייבת פניה דחופה לרופא המטפל, למוקד החירום או לחדר המיון.

בכל מקרה של דימום מתמשך יש לפנות לרופא המטפל בהקדם.