הפסקת הריון תרופתית - מידע רפואי

Medical Abortion (קוד בדיקה: 69.014)

עדכון אחרון 03.05.22

רופא מייעץ: ד"ר רמי מושונוב

הקדמה

הפסקת הריון תרופתית (המכונה גם הפלה באמצעות גלולה) היא שיטה חדשנית להפסקת הריון המיועדת למטופלות הנמצאות בשלבי הריון התחלתיים. ניתן לבצע הפסקת הריון באמצעות גלולה עד לשבוע ה- 7 להריון או עד ליום ה- 49 מיום המחזור האחרון.

בכפוף לאישור הוועדה להפסקת הריון המתכנסת בבתי החולים בישראל יכולה מטופלת שנקלעה להריון לא רצוי לבחור לסיים אותו באמצעות התערבות רפואית. קיימות כמה שיטות רפואיות להפסקת הריון התלויות בגורמים כגון גיל ההריון ומצבה הבריאותי הכללי של המטופלת.

הפסקת הריון תרופתית מבוצעת באמצעות נטילת שתי תרופות, ללא כל התערבות חודרנית. עם זאת, בהתאם להוראת החוק, היא תבוצע אך ורק במסגרת בית החולים.

הוועדה להפסקת הריון מתכנסת בבתי החולים בישראל וכוללת 3 חברים (שני רופאים, אחד מהם מומחה ברפואת נשים, ועובד סוציאלי). לפחות אחד משלושת החברים יהיה ממין נקבה.

הוועדה מוסמכת לאשר ביצוע הפסקת הריון לאחר שהאשה הביעה את רצונה המפורש לכך, ואם התקיים לפחות תנאי אחד שדורש החוק לרבות הריון מחוץ לנישואים, עובר שנתגלו בו מומים או הריון שהמשכו עלול לסכן את חיי האשה. כמו כן נדרשת בדיקת אולטרה סאונד המוכיחה הימצאות שק הריון בחלל הרחם.

על פי נתוני משרד הבריאות כ- 98% מהבקשות המוגשות לוועדה מאושרות. בשנים האחרונות, קרוב ל- 40% מ- 20,000 הפסקות ההריון המבוצעות בישראל מדי שנה הן תרופתיות.

ברחבי העולם נערכו עד היום למעלה ממיליון הפסקות הריון תרופתיות ונמצא כי להליך זה אין כל השפעה על הריונות עתידיים.

שיעור ההצלחה של הפסקת הריון תרופתית הוא כ- 95%. שיעורי ההצלחה פוחתים ככל שעולה גיל ההריון ולכן שיטה זו אינה מומלצת כיום אם גיל ההריון עולה על 7 שבועות.

הפסקת הריון תרופתית אינה מתאימה למטופלות הסובלות מאסתמה, לנוטלות סטרואידים, למטופלות הסובלות מבעיות קרישה, מאי ספיקת כבד, מיתר לחץ דם או מאלרגיה וכן למטופלות מעשנות מעל גיל 35.

הפסקת הריון תרופתית אינה שיטה מקובלת גם במקרה של הריון מחוץ לרחם או הריון שהפסיק להתפתח (הפלה בוששת, missed abortion).

תאור ההליך

השלב הראשון של פעולה זו מתבצע באמצעות נטילת 3 גלולות מיפג'ין (Mifegyn, Mifepristone, RU-486). תרופה זו נוגדת את פעילות הורמון המין הנשי פרוגסטרון ומפסיקה את התפתחות ההריון.

לאחר נטילת הגלולות תישאר המטופלת בבית החולים תחת השגחה, במשך שעתיים, על מנת לשלול תופעות אלרגיה לתרופה. אחר כך היא תשוחרר לביתה.

כעבור 48 שעות תשוב המטופלת לבית החולים להשלמת התהליך. בשלב השני של הפסקת ההריון התרופתית תקבל המטופלת שתי גלולות ציטוטק (Cytotec, מיזופרוסטול). תרופה זו גורמת לכיווץ שרירי הרחם ומרככת את צוואר הרחם על מנת לסייע בפתיחתו. בדרך זו מתחיל תהליך ההפלה שיסתיים עם פליטת תוכן ההריון אל מחוץ לגופה של המטופלת.

לאחר נטילת התרופה יש להישאר תחת השגחה במשך 6 שעות. אחר כך תשוחרר המטופלת לביתה.

במה כרוך?

הליך זה אינו כרוך באשפוז בבית החולים.

משך הפעולה הצפוי הוא שעתיים עד שלוש שעות. בסיום כל שלב תשוחרר המטופלת לביתה.

הרדמה, טשטוש ואלחוש

הפסקת הריון תרופתית אינה כרוכה בהרדמה או בטשטוש.

הנחיות

הפסקת הריון תרופתית אינה דורשת כל הכנה מוקדמת.

הגינקולוג המטפל ידון עם המטופלת בעברה המיילדותי, סדירות ואופי המחזור החודשי, ניתוחי ואשפוזי עבר (אם היו), מחלות כרוניות או אלרגיה מהן היא סובלת ותרופות מרשם או תוספי מזון שהיא נוטלת.

טרם ביצוע הפסקת ההריון יש לפנות לוועדה להפסקת הריון המתכנסת בכל בתי החולים בישראל.

התאוששות והחלמה מההליך

לאחר השלב הראשון (נטילת 3 גלולות מיפג'ין) תיתכנה תופעות לוואי קלות הכוללות חולשה, בחילה, דימום קל וכאב דמוי כאב מחזור.

ב-48 השעות שבין שני שלבי הטיפול על המטופלת לשים לב היטב למצבה מאחר שהיא אינה נמצאת תחת השגחה רפואית. בכל מקרה של דימום נרתיקי משמעותי, הקאה בלתי פוסקת, כאב חמור, חום גבוה מ- 38 מעלות צלזיוס או כל שינוי משמעותי ופתאומי אחר בהרגשה הכללית (לרבות כאב ראש חזק) יש לפנות לרופא המטפל או למוקד החירום.

לפני תחילת השלב השני מומלץ לאכול ארוחה קלה על מנת להקל על הכאב הצפוי עקב ההתכווצויות במערכת העיכול.

ההתאוששות מהחלק השני של הטיפול (נטילת 2 גלולות ציטוטק) ממושכת יותר ודורשת שהייה במשך 6 שעות בבית החולים. בפרק זמן זה צפויים כאבים (ניתן ליטול משכך כאב) ודימום משמעותי, לרבות פליטת קרישי דם. מרבית המטופלות חוות את שיא הכאב ואת סיום ההפלה בפרק זמן זה.

לאחר השחרור מבית החולים עלולות חלק מהמטופלות לסבול מדימום נוסף (בדרך כל היקף ועוצמת הדימום יהיו חלשים יותר). על המטופלת להמשיך לעקוב אחר מצבה ולדווח לרופא המטפל על כל שינוי משמעותי או החמרה.

ניתן ליטול תרופות לשיכוך כאב כגון אקמול, דקסמול, פראמול או אופטלגין בלבד. משככי כאבים מסוג אספירין, אדקס, אדוויל, נורופון או נקסין עלולים לעכב את תהליך ההפלה ולכן אין להשתמש בהם.

שבועיים עד שלושה שבועות לאחר הפסקת ההריון תשוב המטופלת לבדיקה גינקולוגית על מנת לוודא באמצעות אולטרה סאונד כי ההפלה הסתיימה והרחם התרוקן מתוכנו. הווסת הבאה צפויה להגיע 4-6 שבועות לאחר הטיפול.

במועד הבדיקה מומלץ להתייעץ עם הגינקולוגי באשר להתאמת אמצעי מניעה על מנת למנוע הריונות בלתי רצויים נוספים.

סיכונים וסיבוכים

תופעת הלוואי השכיחה בעקבות הפסקת הריון תרופתית היא כאב חזק (המזכיר כאבי מחזור) בימים הראשונים לאחר הטיפול, בזמן ששריר הרחם מתכווץ ופולט את ההריון. במרבית המקרים ניתן לשלוט בכאב על ידי נטילת תרופות לשיכוך כאב.

סיבוכים נוספים ששכיחותם נמוכה מאד כוללים דלקת וזיהום ברחם. סיבוך נדיר (אך מוכר) הוא איבוד כמויות גדולות של דם המחייב קבלת דם בעירוי.

בהתאם לנתוני הספרות, ב- 5-7% מהמקרים נכשלת הפסקת ההריון התרופתית. במקרה זה על המטופלת לעבור הפסקת הריון כירורגית הכוללת שאיבה של תוכן הרחם תחת הרדמה כללית.

סיבוך נדיר מאוד הוא מוות עקב אלח דם. עד כה דווחו בספרות 4 מקרים בלבד (רובם בארצות הברית), כולם עקב שימוש בתרופות לא לפי הנהלים המקובלים.

סיכונים הכרוכים בהרדמה

הליך זה אינו כרוך בהרדמה.

סיבוכים

עליית חום מעל 38 מעלות צלזיוס מחייבת פניה דחופה לרופא המטפל, למוקד החירום או לחדר המיון.

בכל מקרה של דימום מתמשך יש לפנות לרופא המטפל בהקדם.