התפתחות תנועתית של התינוק (מוטוריקה) בחודש הראשון
לאחר תשעה חודשים בהם שהה התינוק במי השפיר החמימים, מעורסל ברחמה של אמו, גפיו יכולות להיות מכווצות מעט. אגרופיו של
היילוד קמוצים ורגליו מקופלות (כלפי
האגן או כלפי מעלה, בשכיבה על הבטן או על הגב, בהתאמה). במהלך ששת חודשי החיים הראשונים גפיו של התינוק ימתחו ויפתחו תוך שהוא מתרגל לחיים מחוץ לרחם.
אף שחלק מהתינוקות מסוגלים לסובב את ראשם מצד לצד בשעת שכיבה על הבטן הם עדיין אינם מסוגלים לשאת את משקל ראשם ולהרים אותו מעל משטח. לכן חשוב מאד לתמוך בראשו של התינוק בכל זמן.
כדאי לערסל את היילוד במנשאי בד שמאפשרים לו קרבה לגוף האם כדי שיחוש את חום גופה וישמע את פעימות ליבה. שימוש במנשא בד מאפשר להפחית את העומס מהכתפיים ועשוי למנוע כאבי גב וכתפיים. כמו כן, שימוש במנשא משחרר את הידיים לביצוע פעולות אחרות. רצוי לנסות מנשאים מסוגים שונים ולבחור במנשא הנוח ביותר עבור האם והתינוק.
בזמן שכיבה במיטה או בעגלה כדאי לעטוף את התינוק היטב בשמיכה רכה כדי לתת לו גם שם תחושת ערסול וחמימות, כפי שהורגל ברחם.
רפלקסים
מערכת העצבים של היילוד ממשיכה להתפתח לאחר
הלידה. התינוק נולד עם מספר
רפלקסים. אלו הן תגובות עצמוניות לגירוי. רפלקס החיפוש אחר הפטמה ורפלקס היניקה חיוניים להישרדותו מחוץ לרחם. אם תגרי את לחיו של התינוק באמצעות מגע עם אצבעך או עם הפטמה יסובב התינוק את ראשו בכיוונך ויפתח את פיו, כהכנה
להנקה.
רפלקס מורו גורם לתינוק להקשית את גבו לאחור ולהושיט את גפיו בתגובה לבהלה או חרדה. רפלקס הצעידה גורם לכך שהתינוק כאילו הולך מספר צעדים כשרגליו פוגשות משטח וגופו ניצב. רפלקסים אלו יעלמו תוך מספר חודשים לאחר הלידה.
השינה של התינוק בחודש הראשון אחרי הלידה
במשך השבועות הראשונים לחייו נדמה שהתינוק בעיקר ישן. בממוצע ישנים תינוקות רכים 15-16 שעות מדי יום. שעות השינה של התינוק אינן קבועות מאחר שגופו טרם הסתגל למחזורי יום ולילה. נסו לשמור על שעות פעילות קבועות עם תינוקכם. לקראת שנת הלילה רצוי להפחית את רמת הפעילות בסביבת התינוק וליצור אוירה רגועה.
בשעת הלילה המנעו ממשחקים ומדיבורים מיותרים והקפידו על חשיכה ושקט כדי שהתינוק יפנים את משמעות שעות הלילה. עם הזמן ילמד התינוק כי היום מיועד למשחק ואילו הלילה לשינה.
מחזורי השינה של תינוקות רכים קצרים יותר מאלו של אדם מבוגר (60 דקות אצל תינוק בהשוואה ל- 90 דקות אצל מבוגר). שנתם של תינוקות רכים מורכבת בעיקר משנת חלום קלה יחסית (REM sleep) ופחות משינה עמוקה ולכן יתעוררו בקלות.
- על מנת להקטין את הסיכון למוות בעריסה הקפידו להשכיב את התינוק על גבו.
התפתחות החושים בחודש הראשון של התינוק
ילודים הם קצרי ראייה וכושר ראייתם לאחר הלידה מטושטש. התינוק מסוגל להבחין בעצמים ופרצופים כשהם קרובים יחסית לפניו, במרחק 20-30 סנטימטרים בלבד. בשעת ההנקה מתבונן התינוק בפניה של אימו ולכן זהו אחד המראות הראשונים אותם ילמד התינוק לזהות.
במהלך החודש הראשון לחיים מתחילים יילודים ליצור קשר עין (בעיקר עם האם או עם המטפל העיקרי). מחקרים מצביעים על כך שיילודים מעדיפים את תווי הפנים האנושיים על פני כל תמונה של צורה או צבע. ככלל מעדיפים תינוקות תווי פנים אנושיים על פני אלו של בובות. כמו כן יעדיפו התינוקות חפצים בעלי ניגודיות גבוהה כגון שחור-לבן או אדום-שחור-לבן, שאותם קל להם יותר לזהות.
לעתים כשהתינוק מתבונן בחפצים קרובים הוא עלול לפזול. זהו מצב תקין בגיל זה. בגילאי שלושה או ארבעה חודשים פזילה מחייבת בדיקה של רופא עיניים מומחה לראיית תינוקות.
התינוק מסוגל לזהות קולות אך בעיקר את קולם של הוריו אותם שמע עוד ברחם. תינוקות מעדיפים בעיקר צלילים גבוהים. חשוב לשים לב שהתינוק אכן מגיב לקולות ולפנות לבדיקת שמיעה אם קיים חשש. כיום נהוגה בכל בתי היולדות במדינת ישראל
בדיקת סינון שמיעה לילודים ולכן מצב השמיעה של מרבית התינוקות נבדק עוד טרם השחרור מבית החולים.
תינוקות מעדיפים טעם מתוק. אצל יילודים בלוטות הטעם אינן בשלות דיין כדי להבחין בטעמים כגון חמוץ או מר. לעומת זאת חוש הריח של התינוק מפותח מאד והוא מסוגל לזהות את ריח חלב אימו כבר בימים הראשונים לאחר לידתו.
תזונת התינוק בחודש הראשון
חלק ממשקל גופו של התינוק במועד הלידה מורכב מנוזלים. בימים הראשונים לחייו יאבד התינוק יאבד כ- 10% ממשקל גופו ורק אז יתיצב ויתחיל להעלות במשקל. עד לשבוע השני לחייו יחזור בדרך כלל התינוק למשקל לידתו. בחודש הראשון לחיים יעלה כשלושים גרם ביום. קצב עלית המשקל ינוטר על ידי אחות טיפת החלב באמצעות עקומות הגדילה על מנת לוודא שהתינוק גדל ומתפתח כראוי.
תינוקות יונקים עשויים לאכול באופן תכוף, נטול שעות מסודרות או מרווחים. תינוקות שניזונים מבקבוק עשויים לאכול 6-8 פעמים ביום. כל עוד אתם מחליפים 4-6 חיתולים רטובים מדי יום תינוקכם ככל הנראה מקבל כמות מזון שמספיקה עבורו.
התפתחות השפה והתקשורת בחודש הראשון לחייו של התינוק
בכי הוא אמצעי התקשורת הבלעדי העומד לרשות התינוק בחודש הראשון לחיים. בממוצע יבכה התינוק כשלוש שעות מדי יום. מדובר בתופעה תקינה שתתמעט עם הזמן.
ככל שתכירו טוב יותר את תינוקכם תלמדו כי הוא בוכה באופנים שונים כדי לאותת לכם דברים שונים לרבות 'אני רעב', 'אני משועמם' או 'החיתול שלי מלא, נא להחליף!' במידה שתינוקכם בוכה ללא הפסקה במשך שעות רבות פנו לברור אצל רופא הילדים כדי לשלול בעיה רפואית שדורשת טיפול כגורם לבכי.
אף שהיילוד מתקשר אך ורק באמצעות רמות ועוצמות משתנות של בכי חשוב לתקשר עמו באמצעות מגע ודיבור. עד מהרה ילמד היילוד לזהות את קולה של אמו ואת מגעה ויגיב לנוכחותה. בתגובה לרעש פתאומי וחזק עלול היילוד הבוכה להשתתק לרגע ואף להרתע או להקשית את גבו (זהו רפלקס מורו).
המומחה משיב: שאלות ותשובות על התפתחות התינוק בגיל חודש