הפסקת הריון באמצעות שאיבה - מידע רפואי

Termination of Pregnancy by Machine Vacuum Aspiration (MVA) (קוד בדיקה: 69.09)

עדכון אחרון 02.05.22

רופא מייעץ: ד"ר רמי מושונוב

הקדמה

הפסקת הריון באמצעות שאיבה (המכונה גם הפסקת הריון כירורגית, 'הפלה מלאכותית' או גרידה) תבוצע במהלך השליש הראשון להריון, בדרך כלל בין השבוע ה- 6 ל- 11, ולא יאוחר מהשבוע ה- 13 להריון.

במהלך הפסקת הריון המבוצעת בדרך זו נשאב תוכן הרחם אל מחוץ לגוף המטופלת, ובדרך זו נפסק ההריון. לפי נתוני הספרות הרפואית, שיעור ההצלחה של הליך זה הוא כ- 99%. הליך זה מבוצע תחת הרדמה כללית וכרוך בשהיה במשך שעתיים עד שלוש בבית החולים, לאחר תום ההליך.

בכפוף לאישור הוועדה להפסקת הריון המתכנסת בבתי החולים בישראל יכולה מטופלת שנקלעה להריון לא רצוי לבחור לסיים אותו באמצעות התערבות רפואית. קיימות כמה שיטות רפואיות להפסקת הריון התלויות בגורמים כגון גיל ההריון ומצבה הבריאותי הכללי של המטופלת.

הוועדה להפסקת הריון מתכנסת בבתי החולים בישראל וכוללת 3 חברים (שני רופאים, אחד מהם מומחה ברפואת נשים, ועובד סוציאלי). לפחות אחד משלושת החברים יהיה ממין נקבה.

הוועדה מוסמכת לאשר ביצוע הפסקת הריון לאחר שהאשה הביעה את רצונה המפורש לכך, ואם התקיים לפחות תנאי אחד שדורש החוק לרבות הריון מחוץ לנישואים, עובר שנתגלו בו מומים או הריון שהמשכו עלול לסכן את חיי האשה. כמו כן נדרשת בדיקת אולטרה סאונד המוכיחה הימצאות שק הריון בחלל הרחם.

כ-20,000 הפסקות ההריון מבוצעות בישראל מדי שנה. על פי נתוני משרד הבריאות כ-98% מהבקשות המוגשות לוועדה מאושרות.

תאור ההליך

הפסקת הריון באמצעות שאיבה תבוצע תחת הרדמה מלאה.

אם צוואר הרחם לא הורחב טרם ההליך באמצעים כגון למינריה ירחיב המנתח את צוואר הרחם של המטופלת באמצעות מרחיבים עשויים מתכת על מנת לאפשר גישה נוחה לתוך הרחם.

לאחר מכן יחדיר המנתח מזרק מיוחד אל הנרתיק אליו מחוברת צינורית פלסטיק דקה שעוביה כ- 5 מילימטרים. המזרק יחובר למשאבה באמצעותה ירוקן הרחם ותוכן ההריון ישאב אל מחוץ לגוף. בדרך זו יפסק ההריון.

במקרה של הריון שגילו עולה על 8 שבועות יבצע המנתח, בנוסף על פעולת השאיבה, ביקורת של דפנות הרחם. פעולה זו תבוצע באמצעות כפית גרידה קהה (Blunt Curette) ומטרתה לוודא כי לא נותרו ברחם כל שרידים משק ההריון.

במה כרוך?

הליך זה כרוך בשהייה במשך שעתיים עד שלוש בבית החולים לאחר תום ההליך.

משך הפעולה הצפוי הוא כ- 30 דקות.

הרדמה, טשטוש ואלחוש

הפסקת הריון באמצעות שאיבה תבוצע תחת הרדמה כללית. לפני תחילת ההליך תחובר המטופלת לעירוי דרכו יזליף הרופא המרדים תרופת הרגעה על מנת להפחית את חרדתה.

הרדמה מלאה משמעותה שהמטופלת ישנה שינה עמוקה, שריריה רפויים והיא אינה חשה כלל את מהלך ההליך. הרדמה מלאה מבוצעת על ידי רופא מומחה בהרדמה שמנטר את מצבה הגופני של המטופלת במשך הפעולה כולה.

ההרדמה מבוצעת באמצעות הזלפת חומר ההרדמה אל שקית העירוי של המטופלת. כעבור פרק זמן קצר ביותר (עשרות שניות) תחווה המטופלת ערפול הכרה ותשקע בשינה עמוקה. בסיום ההליך יפסיק הרופא המרדים את הזלפת חומרי ההרדמה, המטופלת תתעורר ותועבר אל מחלקת ההתאוששות כדי לאפשר התעוררות איטית ובטוחה מההליך.

הנחיות

הנחיות

הגינקולוג המטפל ידון עם המטופלת בעברה המיילדותי, סדירות ואופי המחזור החודשי, ניתוחי ואשפוזי עבר (אם היו), מחלות כרוניות או אלרגיה מהן היא סובלת ותרופות מרשם או תוספי מזון שהיא נוטלת.

בהתאם לגילה ולמצבה הרפואי תידרש המטופלת לבצע בדיקות מתאימות טרם ביצוע ההליך. אלא אם קיימת התווייה רפואית לכך, בדרך כלל אין צורך לבצע אק"ג או צילום חזה.

יש להתייעץ עם הרופא המטפל ועם המנתח לגבי המשך נטילתן של תרופות נוגדות קרישה (דוגמת אספירין או קומדין). בהתאם להחלטת הרופאים תיתכן הפסקה בנטילת תרופות אלו כשבוע לפני ביצוע ההליך.

טרם ביצוע הפסקת ההריון יש לפנות לוועדה להפסקת הריון המתכנסת בכל בתי החולים בישראל.

במקרים מסוימים (בעיקר אצל נשים שטרם ילדו) יורחב צוואר הרחם כיממה לפני ביצוע הפסקת ההריון על מנת למנוע חבלה לצוואר הרחם עקב הרחבה מכשירנית מהירה.

ההרחבה תבוצע באמצעות מרחיב סופג לחות (היגרוסקופי) שיוחדר אל צוואר הרחם. המרחיב נראה כקיסם קטן הסופח אליו נוזלים, תוך שהוא מרחיב באיטיות את צוואר הרחם. שני סוגי המרחיבים הנפוצים נקראים 'למינריה' (מרחיב העשוי מאצות ים) ו- 'דליפן' (העשוי מחומרים שאינם טבעיים).

ביום ההליך

יש להיות בצום מוחלט לרבות נוזלים 6 שעות לפני תחילת ההליך.

טרם ההליך יש להסיר שיניים תותבות, תכשיטים וביגוד אישי ולהמנע מלעיסת מסטיק. מומלץ להימנע מעישון.

לאחר ההליך

לאחר סיום ההליך תשהה המטופלת כשעתיים במחלקת ההתאוששות על מנת לאפשר התעוררות איטית ובטוחה. בדרך כלל כעבור שעתיים עד שלוש מתום ההליך ניתן להשתחרר מבית החולים ולחזור הביתה.

התאוששות והחלמה מההליך

בימים הראשונים לאחר הפסקת ההריון תיתכנה תופעות לוואי הכוללות חולשה, בחילה, דימום קל וכאבי מחזור. ניתן ליטול משככי כאב במידת הצורך. לעתים יהיה צורך בנטילת אנטיביוטיקה על מנת למנוע זיהום.

על המטופלת לשים לב היטב למצבה מאחר שהיא אינה נמצאת תחת השגחה רפואית. בכל מקרה של דימום נרתיקי משמעותי, הקאה בלתי פוסקת, כאב חמור, חום גבוה מ- 38 מעלות צלזיוס או כל שינוי משמעותי ופתאומי אחר בהרגשה הכללית (לרבות כאב ראש חזק) יש לפנות לרופא המטפל או למוקד חירום.
יום לאחר ההליך רצוי לנוח ולהימנע מפעילות גופנית מאומצת במשך מספר ימים נוספים. מומלץ להימנע מקיום יחסי מין במשך שבוע.

כעשרה ימים לאחר הפסקת ההריון תשוב המטופלת לבדיקה גינקולוגית כדי לוודא באמצעות אולטרה סאונד כי הרחם התרוקן מתוכנו. הווסת הבאה צפויה להגיע 4-6 שבועות לאחר הטיפול.

במועד הבדיקה מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל באשר להתאמת אמצעי מניעה על מנת למנוע הריונות בלתי רצויים נוספים.

סיכונים וסיבוכים

זהו הליך פולשני ולכן עלול להיות כרוך בסיכונים ובסיבוכים לרבות פגיעה באיברים סמוכים, דימום, זיהום ופגיעה בצוואר הרחם בעת הרחבתו. סיבוכים אלו מתרחשים ב- 1-2% מהמקרים. תיתכן אי ספיקה של צוואר הרחם בעקבות הרחבה מכשירנית שתגרום ללידה מוקדמת בהריונות הבאים.

לעתים נדירות מאוד (פחות מ- 1% מהמקרים) עלול להיגרם ניקוב של דופן הרחם. במקרה זה ידרש הליך ניתוחי נוסף לתפירת הקרע ברחם. הליך זה כרוך באשפוז במשך 48 שעות בבית החולים.

לעתים מתגלים שיירי הריון ברחם במהלך הביקורת המבוצעת לאחר ההליך. במקרה זה ידרש הליך נוסף שמטרתו ניקוי חלל הרחם.

סיכונים הכרוכים בהרדמה

סיכונים שעלולים להיגרם בעקבות הרדמה כללית כוללים חסימה של נתיב האוויר כתוצאה מחנק, ירידה פתאומית בלחץ הדם והדופק וכן נזק לשיניים או למיתרי הקול עקב החדרת צינורות לקנה הנשימה. במקרים נדירים ביותר תיתכן תגובה אלרגית לחומרי ההרדמה.

סיבוכים

עליית חום מעל 38 מעלות צלזיוס מחייבת פניה דחופה לרופא המטפל, למוקד החירום או לחדר המיון.

בכל מקרה של דימום מתמשך או כאב חמור יש לפנות לרופא המטפל בהקדם.