תסמונת שחלה פוליציסטית - מידע רפואי

Polycystic ovary syndrome

עדכון אחרון 13.02.22

הקדמה

תסמונת שחלה פוליציסטית מאופיינת בריבוי ציסטות קטנות בקצות השחלה. נשים שלוקות בתסמונת יסבלו בדרך כלל מתופעות אופייניות דוגמת מחזור לא סדיר, דימום ווסתי מועט, קושי להרות, עליה במשקל, אקנה ושיעור יתר.

נשים שלוקות בתסמונת שחלה פוליציסטית אינן מבייצות כלל או שהן מבייצות לעתים רחוקות בלבד ולכן תסמונת זו מהווה גורם עיקרי לבעיות פריון.

שחלה פוליציסטית

ציסטות הן גידולים שפירים דמויי שק שמכיל נוזל צלול. מקורן של ציסטות אלו בזקיקי השחלה שמכילים את הביציות. במהלך ביוץ תקין משתחררת ביצית אחת מזקיק בשחלה. אצל נשים שלוקות בתסמונת חל חוסר איזון הורמונלי שמונע הבשלה תקינה של הזקיקים ושחרורה של ביצית. תחת זאת הופכים הזקיקים לציסטות. שחלה פוליציסטית תכיל מספר רב של ציסטות שגודלן אינו עולה על 8 מילימטרים כל אחת.

אצל נשים שלוקות בתסמונת רמות הורמון המין הגברי טסטוסטרון יהיו לעתים גבוהות מהרגיל. רמות גבוהות של טסטוסטרון הן שאחראיות לחלק ניכר מהתופעות האופייניות לתסמונת לרבות אקנה ושיעור יתר.

באופן רגיל מכילות שחלותיהן של חלק מהנשים ציסטות אולם הן אינן לוקות בתסמונת או סובלות מתופעותיה האופייניות. מנגד שחלותיהן של חלק מהלוקות בתסמונת יראו תקינות בסריקת אולטרה סאונד. ריבוי ציסטות בשחלה שכיח אצל כ- 20% מהנשים אך רק כ- 10% מהנשים לוקות בתסמונת שחלה פוליציסטית.

שכיחות התסמונת גבוהה בקרב נשים בעלות משקל עודף שעלולות אף לסבול משיעור יתר על גופן אך מנשירת שיער ראשן. כמו כן שכיחה במשפחות בעלות נטיה לסוכרת ולרמות גבוהות של כולסטרול בדם.

תסמונת שחלה פוליציסטית אינה ניתנת לריפוי אולם ניתן לטפל בסימפטומים האופייניים באמצעות שינויים באורח החיים ועל ידי נטילת גלולה משולבת למניעת הריון. ללא טיפול נאות ובמועד עלולות נשים שלוקות בתסמונת ללקות בסוכרת מסוג 2 או ברמות גבוהות של כולסטרול בהמשך חייהן.

סימפטומים

סימפטומים אופייניים לתסמונת כוללים:

    • מחזור לא סדיר, דימום ווסתי מועט ואף אל-ווסת.
    • בעיות פריון וקושי להרות.
    • עליה במשקל.
    • שיער דליל ונשירת שיער.
    • אקנה.
    • דיכאון ושינויים במצב הרוח.
    • שיעור יתר.

לא כל הלוקות בתסמונת יסבלו מכל הסימפטומים האופייניים. חומרת הסימפטומים משתנה בין אישה לרעותה.

במרבית המקרים יופיעו סימפטומים אופייניים לתסמונת בשנות העשרה המאוחרות או בשנות העשרים המוקדמות לחיים. מרבית הנשים יתלוננו על הפרעות בסדירות המחזור החודשי ועל קושי להרות.

סיכונים בהמשך החיים

מחלת לב

נשים שלוקות בתסמונת שחלה פוליציסטית נמצאות בסיכון מוגבר לפתח סוכרת, לסבול מיתר לחץ דם ומרמה גבוהה של כולסטרול בדמן. מצבים אלו עלולים לגרום לשבץ או למחלת לב בהמשך החיים. הסיכון המוגבר נגרם עקב התפתחות תנגודת לאינסולין (הורמון המופרש על ידי הלבלב שמטרתו וויסות רמת הסוכר בדם), עליה משמעותית במשקל הגוף וחוסר איזון הורמונלי.

סרטן רירית הרחם

נשים שאינן מקבלות את המחזור החודשי או שמחזורן לא סדיר במשך שנים נמצאות בסיכון גבוה מהממוצע ללקות בסרטן רירית הרחם. הסדרת המחזור באמצעות נטילת גלולות למניעת הריון מקטינה סיכון זה.

גורמים

טרם נמצא גורם וודאי לתסמונת אולם ידועים גורמים שעלולים לגרום להתפתחותה.

תנגודת לאינסולין

אינסולין הוא הורמון המופרש על ידי הלבלב במטרה לווסת את רמת הסוכר בדם. אינסולין מסייע לשינוע הסוכר ממחזור הדם לתאים לצורך פירוקו למטרת הפקת אנרגיה.

תנגודת לאינסולין משמעותה שרקמות הגוף עמידות בפני השפעתו של האינסולין ולכן על הגוף לייצר עודף אינסולין על מנת לפצות. רמות גבוהות של אינסולין גורמות לייצור יתר של טסטוסטרון בשחלות. רמה גבוהה של טסטוסטרון פוגעת בהתפתחות הזקיקים בשחלה ומונעת ביוץ תקין.

עליה במשקל

רמות גבוהות של אינסולין גורמות לעליה במשקל הגוף. עודף משקל מחמיר את הסימפטומים האופייניים לתסמונת שחלה פוליציסטית מאחר שעודף שומן גורם לייצור כמויות גדולות עוד יותר של אינסולין.

חוסר איזון הורמונלי

נשים רבות שלוקות בתסמונת שחלה פוליציסטית עלולות לסבול מחוסר איזון ברמתם של הורמונים מסוימים אך הסיבה לכך אינה ידועה.

 

    • רמות גבוהות של ההורמון LH שמופרש מבלוטת יותרת המוח. הורמון זה מגרה את השחלות ומעודד את הפרשת ההורמונים החיוניים להשראת ביוץ. עודף בהורמון LH עלול לגרום לחריגות בתפקוד השחלות.
    • רמות גבוהות של הורמוני המין הגבריים לרבות טסטוסטרון שגורמות לחלק ניכר מהתופעות האופייניות לתסמונת.
    • רמות נמוכות של ההורמון FSH (ההורמון שאחראי על גירוי הזקיק בשחלה) ושל הורמון המין הנשי פרוגסטרון.
    • כשל בתפקוד בלוטת התריס (בלוטת המגן, תירואיד). בלוטת התריס מייצרת ומפרישה הורמונים שאחראים על וויסות מערכות חילוף החומרים בגוף. רמתם של הורמונים אלו נמוכה מהתקין אצל נשים שלוקות בתסמונת שחלה פוליציסטית.
    • רמות גבוהות של ההורמון פרולקטין (אצל חלק מהנשים הלוקות בתסמונת). הורמון זה אחראי על גירוי בלוטות החלב בשד במהלך ההריון וההנקה.

אבחון

נשים שמחזורן לא סדיר, נשים שסובלות משיעור יתר בגופן וכן נשים שאינן מצליחות להרות יופנו לברור רפואי שיכלול:

    • תשאול לגבי סימפטומים ותופעות אופייניות.
    • סריקת אולטרה סאונד שמטרתה בדיקת השחלות וחיפוש אחר ריבוי ציסטות. אצל נשים הלוקות בתסמונת תאובחן בדרך כלל שרשרת של ציסטות והשחלות יהיו מוגדלות.
    • בדיקות דם לניטור רמתם של:
      • הורמונים כגון LH וטסטוסטרון.
      • אינסולין.
      • סוכר בדם (לאחר צום במשך 10 שעות).
      • כולסטרול (לאחר צום במשך 14 שעות).
    • מדידה של לחץ הדם.

בהתאם לממצאי הבדיקות תופנה האישה לטיפולו של גינקולוג מומחה בתסמונת שחלה פוליציסטית ולאנדוקרינולוג (מומחה לבעיות הורמונליות).

על מנת למנוע תופעות ארוכות טווח של התסמונת ידרשו בדיקות תקופתיות של לחץ הדם ושל רמת הסוכר והכולסטרול בדם.

טיפול

התסמונת אינה ניתנת לריפוי אולם לניתן לטפל ביעילות בתופעות האופייניות באמצעות ירידה במשקל והקפדה על אורח חיים בריא ומאוזן. טיפולים נוספים כוללים טיפול הורמונלי, תרופות לטיפול בסוכרת, טיפול בקלומיפן (תרופה להשראת ביוץ) ואף ניתוח.

שינויים באורח החיים

נשים בעלות משקל עודף שלוקות בתסמונת עשויות לחוש הקלה משמעותית בחומרת התופעות בעקבות ירידה במשקל. ירידה במשקל תקטין את כמות האינסולין הנדרשת לגוף. בהתאמה תקטן גם רמתו של ההורמון טסטוסטרון ויגברו הסיכויים לביוץ תקין. ירידה ברמת הטסטוסטרון תשפר בדרך כלל תופעה של שיעור יתר ואקנה ותסייע בהסדרת מועד הדימום הווסתי.

מומלץ לבצע ירידה מתונה במשקל ולהקפיד על פעילות גופנית אירובית במשך שעה מדי יום. ירידה של כ- 5% במשקל הגוף דיה כדי לשפר באופן משמעותי את חומרת תופעות התסמונת.

טיפול הורמונלי

תופעות גבריות עקב רמת הטסטוסטרון הגבוהה ניתנות לטיפול באמצעות תרופות שחוסמות את השפעתו של הורמון המין הגברי כגון:

    • ציפרוטרון (שמות מסחריים: אנדרוקור, ציפרון). חומר המעכב את פעילותם של הורמוני מין גבריים בגוף ומפחית את ייצור ההורמון הגברי טסטוסטרון.
    • ספירונולקטון (שמות מסחריים: אלדוספירון, ספירונול). זהו חומר משתן בעל פעילות שחוסמת את הקולטנים (בלעז, רצפטורים) לטסטוסטרון ברקמות הגוף.
    • פלוטמיד (שמות מסחריים: פלוטמיד טבע, יולקסין). חומר שמבנהו דומה לטסטוסטרון ולכן מונע את קישורו של הטסטוסטרון לקולטנים ברקמות הגוף.

ציפרוטרון הוא היעיל ביותר בהנמכת רמת הטסטוסטרון ולכן מונע שיעור יתר. אין לקחת תרופה זו אם רמת הורמוני המין הגבריים אצל המטופלת תקינה. יש ליטול תרופה זו עם גלולה למניעת הריון מאחר שציפרוטרון עלול לגרום למומים מולדים. שימוש ממושך בתרופה זו עלול לגרום לפגיעה בתפקודי הכבד ולכן יש לערוך בדיקות דם תקופתיות לניטור תפקודי הכבד ורמתם של אנזימי הכבד.

נטילת גלולות למניעת הריון עשויה גם כן לסייע בהסדרת המחזור החודשי ואף מקטינה את הסיכון ללקות בסרטן רירית הרחם.

תרופות לטיפול בסוכרת

תרופה לטיפול בסוכרת בשם 'מטפורמין' (שמות מסחריים: גלוקופאג', מטפורמין טבע, גלוקומין) מגבירה את הביוץ בקרב נשים הלוקות בתסמונת שחלה פוליציסטית. תרופה זו ניתנת בשילוב עם אמצעים תרופתיים אחרים (בדרך כלל בשילוב עם קלומיפן). מטפורמין אינה מסייעת לירידה במשקל. טיפול משולב בתרופה זו מקטין את שיעור הסיבוכים עקב התפתחות תנגודת לאינסולין ורמות חריגות של הורמוני מין גבריים.

תרופה נוספת לטיפול בסוכרת שמקטינה את התנגודת לאינסולין, מסדירה את המחזור ומשפרת את הפוריות היא רוסיגליתזון (שמות מסחריים: אבנדיה, רוסיני).

קרם אפלרוניתין (שם מסחרי: וניקה)

אפלרוניתין מעכב את פעולתו של אנזים הנמצא בזקיקי השערה וחיוני לצמחיתה. מריחה של קרם זה מאטה את קצב צמיחת השיער על פניהן של נשים שסובלות משיעור יתר. מאחר שהתכשיר אינו מונע את צמיחת השערה אלא רק מאט את קצב הצמיחה יש להסיר את השיער בשיטות אחרות טרם השימוש בקרם. שיפור במצב שיעור הפנים יושג בדרך כלל תוך 4-8 שבועות.

קלומיפן (שם מסחרי: איקאקלומין)

קלומיפן היא תרופה לפריון שמטרתה גירוי השחלה והשראת ביוץ. לעתים תינתן תרופה זו בשילוב עם מטפורמין לצורך הקלה בתופעות התסמונת ושיפור הפוריות.

ניתוח

אפשרות טיפולית נוספת היא באמצעות הליך ניתוחי שמכונה 'חירור השחלה בלפרוסקופיה' (laparoscopic ovarian drilling) שמטרתו להרוס את רקמת השחלה שמפרישה את הורמוני המין הגבריים. באמצעות הליך זה מושג איזון הורמונלי שמאפשר תפקוד שחלתי תקין.

לפרוסקופיה משמעותה 'הסתכלות לתוך הבטן' (לפרו=בטן, סקופיה=הסתכלות). ההליך מבוצע בהרדמה כללית בחדר ניתוח. חלל הבטן ממולא בגז מסוים וחתך קטן מבוצע בדופן הבטן באזור הטבור, דרכו מוחדר הלפרוסקופ. מדובר במכשיר אופטי שמאפשר התבוננות באיברי האגן בעזרת מצלמה זעירה אשר מקרינה את מה שהיא רואה על מסך ווידאו. הרס הרקמה יבוצע על ידי מקור חום או קרן לייזר.

באמצעות הליך זה ניתן להוריד את רמתם של ההורמונים טסטוסטרון ו- LH ובדרך זו לגרום לעליה ברמתו של ההורמון FSH שמגרה את שחרור הביצית מהזקיק בשחלה.

הליך זה יבוצע בעיקר בקרב נשים שלא הגיבו לטיפול בקלומיפן.

אמצעים תרופתיים נוספים

רמות גבוהות של כולסטרול בדם ניתנות לטיפול באמצעות תרופות ממשפחת הסטטינים. אקנה חמורה מגיבה היטב לטיפול בנגזרות של ויטמין A (לדוגמה, התרופה רואקוטאן) ולאנטיביוטיקה מסוגים מסוימים.

סיבוכים

סיבוכי הריון

נשים שלוקות בתסמונת שחלה פוליציסטית נמצאות בסיכון יתר לסיבוכי הריון לרבות לחץ דם גבוה, רעלת הריון, סוכרת הריון והפלה. נשים שלוקות בתסמונת ושסובלות ממשקל עודף נמצאות בסיכון מוגבר עוד יותר ובפרט אם רמת הטסטוסטרון בגופן גבוהה והן סובלות משיעור יתר.

ירידה במשקל, הורדת רמת ההורמון LH (באמצעים תרופתיים) וטיפול בתנגודת לאינסולין מקטינים את הסיכון להפלה.

עודף משקל

ערך תקין של מדד היחס בין גובה ומשקל הגוף (BMI, body mass index) נע בין 19 ל- 25.

 

    • קשה מאד לטפל בנשים שלוקות בתסמונת ושה- BMI שלהן עולה על 30.
    • נשים שלוקות בתסמונת ושה- BMI שלהן עולה על 35 נמצאות בסיכון מוגבר לפתח בעיות רפואיות.
    • נשים שלוקות בתסמונת ושה- BMI שלהן עולה על 40 עלולות לפתח בעיות רפואיות חמורות במיוחד ומומלץ שימנעו מכניסה להריון מפאת סכנה לחייהן.