לשלוח ילד חולה הביתה

עדכון אחרון 01.01.17

מתי יש לשלוח ילד חולה הביתה?

מהן מחלות הילדים המדבקות הנפוצות ביותר? באילו מצבים מומלץ לשלוח ילד חולה הביתה מהגן או מבית הספר? ומתי אין צורך להוציא את הילד מהמסגרת החינוכית? קראו את ההמלצות של אגודת רופאי הילדים בישראל.

בהתאם להמלצות שפורסמו ע"י איגוד רופאי הילדים בישראל יש להקפיד על  הילדים בחיסוני השגרה הנהוגים במדינת ישראל ולהקפיד על הנקיון בסביבתם באמצעות רחיצת הידיים בסבון ובמים לאחר כל החלפת חיתול או ביקור בשירותים, לפני כל מגע עם מוצרי מזון ובעת הכנת והגשת אוכל לפעוטות וילדים. הקפדה על תנאים אלו תסייע למנוע את התפשטותן של מחלות מדבקות.

 

במקרה של מחלה המונעת השתתפות פעילה של הילד במסגרת החינוכית, מחלה קשה או מחלה הדורשת טיפול בילד החולה באופן שפוגע ביכולת הצוות להתייחס לילדים האחרים במסגרת החינוכית, יש לשלוח את הילד החולה לביתו.

מחלות מדבקות המחייבות שליחת הילד לבית

במקרים הבאים יש לשלוח את הילד הביתה עד לחלוף המחלה:

 

  1. : יש לקחת את הילד הביתה אם הקיא פעמיים או יותר תוך 24 שעות (אלא אם קבע רופא שההקאה אינה עקב מחלה מדבקת והילד אינו בסכנת התייבשות).
  2. שלשול (יציאה מימית): יש לקחת את הילד הביתה אם שלשל פעמיים תוך 24 שעות, ובפרט אם השלשול מכיל ריר או דם (אלא אם קבע רופא שהשלשול אינו עקב מחלה מדבקת והילד אינו בסכנת התייבשות).
    במקרים חריגים (זיהום על ידי Shiga toxin producing E coli (O157:H7) או Salmonella Typhi) יש צורך בקבלת תרביות צואה שליליות טרם השבת הילד לגן או לבית הספר.
  3. זיהום חיידקי בסטרפטוקוקוס (בגרון או באוזן). יש להוציא את הילד מהגן או מבית הספר עד לחלוף 24 שעות מתחילת טיפול אנטיביוטי מתאים. במקרה של  יש להמתין 24 שעות לאחר ירידת החום טרם  הילד למסגרת החינוכית.
  4. שפעת ומחלות חום אחרות. יש להוציא את הילד מהמסגרת החינוכית עד לחלוף 24 שעות לאחר ירידת החום והעלמות הסימפטומים האופייניים.
  5. אבעבועות רוח. הילד ישאר בביתו עד שכל הנגעים התייבשו (בדרך כלל כשישה ימים לאחר הופעת הפריחה).
  6. . יש להשאיר את הילד בביתו עד לחלוף 5 ימים מתחילת קבלת טיפול אנטיביוטי מתאים. אם לא נלקח טיפול אנטיביוטי יש להישאר בבית עד לחלוף 3 שבועות ממועד תחילת השיעול.
  7. חצבת. הילד ישאר בביתו עד לחלוף 4 ימים לפחות ממועד הופעת הפריחה.
  8. חזרת. הילד ישאר בביתו עד לחלוף 5 ימים לפחות ממועד הופעת הנפיחות בבלוטות הרוק.
  9. אדמת. הילד ישאר בביתו עד לחלוף 5 ימים לפחות ממועד הופעת הפריחה.
  10. צהבת נגיפית מסוג A. הילד ישאר בביתו עד לחלוף שבוע לפחות ממועד הופעת . יש לוודא שכל הילדים בסביבתו ואנשי צוות המסגרת החינוכית יחוסנו כנגד  לפחות שבועיים טרם חזרת הילד לגן או לבית הספר. במידת הצורך יש לחסן חיסון סביל להשפעה מיידית נגד הנגיף.

 

במקרים המפורטים להלן יש להשאיר את הילד בבית עד לחלוף הסימפטומים:

 

  1. פצעים בפה המלווים בריור ( מוגברת של רוק).
  2.  עיניים מוגלתית.
  3. פריחה המלווה בחום או בשינויי התנהגות.

 

במקרים המפורטים להלן אין צורך לשלוח את הילד מהמסגרת החינוכית בה הוא שוהה:

 

  1. מחלות שאינן מלוות בחום לרבות  או דלקת אוזניים.
  2. דלקת עיניים קלה (בלחמית העין). הכוונה לדלקת שאינה מוגלתית ומתבטאת באדמומיות בעין ובהפרשה שקופה ושאינה מלווה בחום או בכאב בעין.
  3. פריחה שאינה מלווה בחום או בשינויי התנהגות.
  4.  או הקאה חד פעמיים.
  5. זיהום חשוד או מוכח בנגיף הפרוו B19 ('').
  6. דלקת כבד נגיפית מסוג B (הפטיטיס B) או C (הפטיטיס C) (דלקת חדה או כרונית).
  7. מחלת איידס.
  8. זיהום על ידי נגיף הציטו מגלו (CMV).
  9. כינים או גרדת (סקביאס). יש ליידע את ההורים